Της Ελένης Μπότα
Εταιρεία με ημερομηνία 30 Μαΐου και με την επωνυμία “MONTEKAVO AE” η οποία θα δραστηριοποιείται στην εκμετάλλευση και διαχείριση ακινήτων, σύστησε ο Βίκτωρας Ρέστης, κυριολεκτικά στο πάρα πέντε της διαδικασίας, προκειμένου να διαχειριστεί το ακίνητο – φιλέτο της Εκκλησίας της Ελλάδος, το Ορφανοτροφείο στη Βουλιαγμένη.
Στην εταιρεία συνέταιρος είναι η δικηγόρος του και έμπιστή του συνεργάτης, Δήμητρα Μαράντη, ενώ ο πιο στενός του συνεργάτης και υποψήφιος βουλευτής με το κόμμα ΝΙΚΗ, Ανδρέας Βορύλλας, είναι το ένα από τα τρία μέλη του διοικητικού συμβουλίου.
Ο διαγωνισμός για τη μακροχρόνια μίσθωση του ακινήτου που στεγάζει το Ορφανοτροφείο στη Βουλιαγμένη, ξεκίνησε στις αρχές Νοεμβρίου του προηγουμένου έτους και ολοκληρώθηκε στις 12 Ιανουαρίου 2023. Στη διαγωνιστική διαδικασία συμμετείχαν πέντε σχήματα και πλειοδότησε η πρόταση του εφοπλιστή Βίκτωρα Ρέστη και Ρώσων επενδυτών που φέρονται να έχουν έδρα στο Μονακό με τις φήμες τότε να αναφέρουν ότι στο όλο project συμμετείχε και ο Ανδρέας Βορύλλας (γεγονός το οποίο πλέον επιβεβαιώνεται από τη συμμετοχή του στο ΔΣ της νεοσυσταθείσας εταιρείας MONTEKAVO AE). Το συγκεκριμένο σχήμα έπρεπε μέχρι το τέλος Ιανουαρίου να καταβάλει αρχικό ποσό 2,4 εκατ. ευρώ, το οποίο καταβλήθηκε μεν, αλλά με καθυστέρηση. Έκτοτε, οι καθυστερήσεις και οι αναβολές στην καταβολή χρημάτων έγινε ο κανόνας. Το ποσό των 8,7 εκατ. ευρώ που έπρεπε να καταβάλλει ο πλειοδότης για να δεσμεύσει τη μίσθωση του ακινήτου πήγαινε από παράταση σε παράταση. Μέχρι στιγμής μετράμε πέντε παρατάσεις και το ποσό των 8,7 εκατ. ευρώ δεν έχει καταβληθεί. Μάλιστα, χθες 31 Μαΐου, εξέπνευσε ακόμη μια προθεσμία για την καταβολή των 8,7 εκατ. ευρώ για να δοθεί νέα παράταση, όπως αναφέρουν οι πληροφορίες, η έκτη σε διάστημα πέντε μηνών, με την Εκκλησία της Ελλάδος και τον ίδιο τον Αρχιεπίσκοπο να επιδεικνύουν μια ακατανόητη ανοχή.
Σύσταση στο παρά… ένα
Σύμφωνα με τα έγγραφα που αποκαλύπτει το Capital.gr, η εταιρεία συστάθηκε στις 30 Μαΐου, μόλις μία ημέρα πριν από τη λήξη της προθεσμίας για την καταβολή του ποσού των 8,7 εκατ. ευρώ, σε μια κίνηση που δείχνει πως η πλευρά Ρέστη-Βορύλλα θεωρεί δεδομένο ότι θα υπογραφεί η μακροχρόνια μίσθωση του ακινήτου παρά το γεγονός δεν έχει καταβληθεί το τίμημα εμπρόθεσμα.
Είναι μάλιστα χαρακτηριστικό πως ενώ οι εταιρείες συνήθως ορίζουν ως διάρκειά τους τα 20 – 30 χρόνια, η συγκεκριμένη εταιρεία ορίζεται σε 100 έτη, όσα σχεδόν είναι και τα έτη (99) μίσθωσης του ακινήτου στη Βουλιαγμένη.
Η εξέλιξη αυτή ωστόσο (με τη νέα παράταση) δεν προβλέπεται από καμία διαδικασία και πρόβλεψη του διαγωνισμού, με αποτέλεσμα οι υπόλοιποι διεκδικητές να κινούνται νομικά, θεωρώντας ότι πρόκειται για κατάφωρη παραβίαση των όρων του διαγωνισμού.
Αξίζει να σημειωθεί ότι ο εφοπλιστής Β. Ρέστης διέψευσε με ανακοίνωση του τις προηγούμενες ημέρες οποιαδήποτε σχέση με το κόμμα ΝΙΚΗ. Το ΔΣ της νεοσυσταθείσας MONTEKAVO AE με την οποία διεκδικεί το ακίνητο της Εκκλησίας της Ελλάδος τον διαψεύδει, καθώς Ανδρέας Βορύλλας, ο οποίος είναι στενός συνεργάτης του Β. Ρέστη, είναι υποψήφιος βουλευτής του κόμματος ΝΙΚΗ
Ο Αρχιεπίσκοπος έχει επίσης διαψεύσει οποιαδήποτε σχέση με το συγκεκριμένο κόμμα, ωστόσο πολλοί επικρίνουν τη στάση του να δοθεί το καλύτερο – όπως χαρακτηρίζεται – ακίνητο της Εκκλησίας της Ελλάδας σε εταιρεία που ένα από τα 3 μέλη του ΔΣ είναι υποψήφιο με το κόμμα ΝΙΚΗ το οποίο φέρεται να συνδέεται με ρωσικά επιχειρηματικά συμφέροντα. Πολύ περισσότερο όταν δεν έχουν τηρηθεί οι όροι της διαδικασίας, με την έγκαιρη καταβολή του τιμήματος.
Τα ποσοστά των μετόχων – Ποια είναι η D MELIA
Το μετοχικό κεφάλαιο της νέας εταιρείας ανέρχεται στις 100.000 χιλιάδες ευρώ διαιρούμενο σε 1.000 μετοχές:
α) ο εκ των μετόχων Βίκτωρ Ρέστης θα καταβάλει το ποσό των 90.000 ευρώ και θα λάβει 900 κοινές ονομαστικές μετοχές, ονομαστικής αξίας 100 εκάστης.
β) η εκ των μετόχων εταιρεία περιορισμένης ευθύνης με την επωνυμία “ΝΤΙ ΜΕΛΙΑ Εταιρία Περιορισμένης Ευθύνης” και το διακριτικό τίτλο “D MELIA LTD”, όπως εκπροσωπείται νόμιμα θα καταβάλει το ποσό των 10.000 ευρώ και θα λάβει 100 κοινές ονομαστικές μετοχές, ονομαστικής αξίας 100 ευρώ η κάθε μία.
Όσον αφορά την εταιρεία D. Melia Ένδυση Υπόδηση Μονοπρόσωπη Εταιρεία Περιορισμένης Ευθύνη, στην οποία εμφανίζεται ως μέλος και διαχειριστής η Δήμητρα Μαράντου με ποσοστό 70% και ο Μάριος Ιωάννης Λεμπέσης ως εταίρος – μέλος με ποσοστό 30%, σύμφωνα με τα δημοσιευμένα στοιχεία το 2021 παρουσίασε κύκλο εργασιών 361 χιλ. ευρώ (68,9 χιλ ευρώ το 2020), ενώ τα καθαρά κέρδη της ίδιας περιόδου ανήλθαν στις 32,5 χιλ ευρώ (έναντι ζημιών 18,8 χιλ. ευρώ το 2021).
Σκοπός της εταιρείας D MELIA είναι: παροχή υπηρεσιών διαχείρισης κεφαλαίων, παροχή υπηρεσιών μεσιτείας και η ενοικίαση και εκμετάλλευση παραλιών, τουριστικών περιοχών, αθλητικών και ψυχαγωγικών παιχνιδιών. Η παροχή συμβουλευτικών υπηρεσιών, η εκπόνηση επιχειρηματικών σχεδίων, η παρακολούθηση έργων. Η εμπορία και παροχή υπηρεσίας εστίασης. Η εμπορία και παροχή υπηρεσίας ειδών μηχανογράφησης. Η πώληση ειδών οικιακού εξοπλισμού. Η παρακολούθηση και υλοποίηση κατασκευών και λοιπών συναφών έργων. Η εμπορία, διακίνηση και κατασκευή ειδών ένδυσης, υπόδησης, αξεσουάρ δερματίνων ειδών, ζωνών, εσωρούχων, υφασμάτινων ειδών, κοσμημάτων, ρολογιών, καλλυντικών, αρωμάτων, ειδών δώρων, οπτικών. Η αντιπροσώπευση για τα είδη αυτά οίκων εσωτερικού ή εξωτερικού, Η ανάπτυξη αλυσίδων καταστημάτων με το σύστημα της δικαιόχρησης (franchise) και η δημιουργία και ανάπτυξη δικτύων ακόμη και μέσω Internet ή άλλων ηλεκτρονικών μέσων για την προώθηση των προϊόντων. Για την επίτευξη του σκοπού της η εταιρεία μπορεί να ιδρύει υποκαταστήματα, πρακτορεία ή γραφεία τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό, να μετέχει σε άλλες εταιρείες οιασδήποτε μορφής που έχουν το ίδιο ή παρεμφερή σκοπό. Η εταιρεία δύναται να συμμετέχει σε εταιρείες ομόρρυθμες, ετερόρρυθμες, ΕΠΕ και ΑΕ με οποιαδήποτε εταιρική ιδιότητα, καθώς και να συμμετέχει, εκπροσωπεί, συνεργάζεται ή συγχωνεύεται με άλλες επιχειρήσεις ήδη υφιστάμενες, ή που πρόκειται να συσταθούν στην Ελλάδα ή το εξωτερικό, και οι οποίες επιδιώκουν τον ίδιο ή παρεμφερή σκοπό με αυτόν της παρούσης εταιρείας.
Πηγή: capital.gr