Ένα όνομα, μια ιστορία. Για τη Βουλιαγμένη, αλλά και ολόκληρα τα νότια προάστια. Σήμερα, λοιπόν, θα μάθετε από έναν βέρο Βουλιαγμενιώτη και το όνομα (κυρ-Βασίλης) και την ιστορία πίσω από την Aqua.
Το μαγαζί από το οποίο πλέον ξεκινάει το… ματογιάννι της Βουλιαγμένης που περιλαμβάνει το Waffle House (ή αρχή της… ανάπτυξης του δρόμου στις μέρες μας), το ιστορικό Sloop και ολοκληρώνεται στο Rumors, έπαιζε κάποτε μπάλα μόνο του κι έχει μία πολύ ενδιαφέρουσα ιστορία.
Ας πάρουμε όμως τα πράγματα από την αρχή, δηλαδή το 1957 όταν ο Βασίλης Γκιόκας (ο κυρ-Βασίλης για όλους εμάς του φανατικούς της Aqua), αποφάσισε να αφήσει τα Γιάννενα και να κατηφορίσει στην Αθήνα για να ξεκινήσει να εργάζεται στη θρυλική “Λυκόβρυση” του Κολωνακίου.
Τα δέκα χρόνια που πέρασε εκεί, όχι μόνο έμαθε τη δουλειά αλλά απέκτησε και τις απαραίτητες γνωριμίες (ακόμα θυμάται όλες τις… σημαντικές διευθύνσεις του Κολωνακίου της εποχής) για να αρχίσει να σκέφτεται σοβαρά να ανοίξει το δικό του μαγαζί.
Η μετακόμισή του για μία διετία (1967-1969) στο Perfect της Κυψέλης (όταν η συγκεκριμένη περιοχή ανταγωνιζόταν επί ίσοις όροις το Κολωνάκι) ήταν αρκετή για την ολοκλήρωση του… μεταπτυχιακού και το 1970 είχε έρθει πια η ώρα για τη μεγάλη κίνηση: Τη δημιουργία του δικού του μαγαζιού, της θρυλικής “AquaMarina”.
Η επιλογή της Βουλιαγμένης έγινε μετά από αρκετή σκέψη και απόρριψη άλλων σημείων που είχαν το προβάδισμα μέχρι εκείνη τη στιγμή, αλλά ένα είναι σίγουρο: Τον δικαίωσε απόλυτα. Η Aqua γρήγορα έγινε σημείο αναφοράς και με την κατάλληλη βοήθεια από τις γνωριμίες του Κολωνακίου δεν άργησε να αναδειχθεί.
Καλλιτέχνες, πολιτικοί και φυσικά όλος ο κόσμος των Νοτίων Προαστίων της εποχής “αγκάλιασε” το μαγαζί που φημίζεται από τότε για τα θρυλικά γλυκά Σικάγο, Μιλφέιγ, Σοκολατίνα και φυσικά το ανυπέρβλητο “Ποντίκι” αλλά και τα φαγητά που έμειναν στην ιστορία (τυρόπιτα, μακαρόνια, ντολμαδάκια και το κορυφαίο σνίτσελ με πατάτες τηγανιτές).
“Ήταν εποχές που όλοι οι ηθοποιοί μετά το τέλος των θεατρικών παραστάσεων ερχόντουσαν για φαγητό εδώ”, θυμάται ο κυρ-Βασίλης που παραδέχεται: “Τους έφερνε όλους ο Κώστας Πρετεντέρης που ήταν εκείνη την εποχή ο κορυφαίος θεατρικός συγγραφέας”.
Η επιτυχία ήταν μεγάλη κάτι που είχε ως αποτέλεσμα το 1977 να “μπουν” στην επιχείρηση και τα υπόλοιπα αδέρφια της οικογενείας, ο Ηρακλής που επέστρεψε από την Αυστραλία και ο Θανάσης. Η δεκαετία του ’80 ξεκίνησε με τους καλύτερους οιωνούς για την AquaMarina και το 1983 τα τρία αδέρφια πήραν τη μεγάλη απόφαση και αγόρασαν το ακίνητο στο οποίο στεγαζόταν το μαγαζί, κίνηση που αποδείχθηκε σοφή ενόψει της συνέχειας.
Η χρυσή εποχή της Ελλάδας, είχε αντίκτυπο στην AquaMarina που ζούσε τις μεγαλύτερες δόξες της, με όλη την κοσμική Αθήνα να παρελαύνει από εκεί επί καθημερινής βάσης. Όταν έφτανε ο Μάιος και το αλησμόνητο club -για όσους έζησαν εκείνα τα χρόνια- «9 Μούσες» του Κώστα Ζουγανέλη άνοιγε τις πόρτες του στον Αστέρα της Βουλιαγμένης, η πρώτη στάση ήταν πάντα στην AquaMarina για dinner, γλυκό και ποτό. Η συνέχεια για τους τυχερούς που γνώριζαν τον «Αλόρα» τον φημισμένο μετρ των Μουσών είχε πάρτυ μέχρι πρωίας…
Πηγή: noupou.gr