Η ταβέρνα «Αντώνης» στην πλατεία της Βούλας γράφει ιστορία από το 1976 και είναι ένας από τους must προορισμούς για κρέας στην περιοχή.
Βουλιώτης ή μη, αν επισκέπτεσαι μια στο τόσο τη Βούλα, δεν γίνεται να μην έχεις καθίσει έστω μια φορά για φαγητό στον Αντώνη. Η ταβέρνα, που αποτελεί μια από τις πιο δημοφιλείς επιλογές για κρέας στα νότια, μετρά 47 χρόνια λειτουργίας και, σύμφωνα με τους ιδιοκτήτες, είναι η πιο παλιά της περιοχής.
Εδώ, θα δοκιμάσεις από μαγειρευτά μέχρι ψητά και διάφορες σπεσιαλιτέ, σε έναν χώρο οικείο και χαλαρό τον χειμώνα, ενώ το καλοκαίρι τα τραπεζάκια που στήνονται έξω, στην πλατεία Ιμίων, εναι ο ιδανικός προορισμός για μια οικογενειακή έξοδο.
Αντώνης: 47 χρόνια ιστορίας στη Βούλα
Από το 1976 μέχρι και σήμερα, ο Αντώνης προσφέρει στους επισκέπτες του σπιτικές γεύσεις, σε ένα «γεμάτο» μενού για όλες τις ώρες της ημέρας. Ποια είναι όμως η ιστορία του; «Ο πατέρας μου, ο Αντώνης, μαζί με τη μητέρα μου ήρθαν από την Άρτα στην Αθήνα και άνοιξαν την ταβέρνα στη Βούλα το 1976. Είχαν έναν φίλο εδώ, ο οποίος τους πρότεινε το συγκεκριμένο σημείο και κάπως έτσι ξεκίνησαν όλα. Τότε τριγύρω δεν υπήρχε τίποτα. Η Βούλα δεν ήταν κατοικίσιμη, αλλά μόνο για διακοπές. Ήταν ένα προάστιο. Ήμασταν πολύ τυχεροί, όμως, γιατί έτυχε να έρθουμε στην ομορφότερη περιοχή της πόλης», μου εξηγεί ο Γιώργος, που κρατά σήμερα μαζί με την αδερφή του, Ελένη, την οικογενειακή επιχείρηση.
Οι δυο τους μεγάλωσαν μέσα στην ταβέρνα, μέχρι που ανέλαβαν οι ίδιοι τα ηνία το 2003, βαδίζοντας στα χνάρια των γονιών τους και κρατώντας τις γεύσεις τους, όπως μου λέει ο Γιώργος, αναλλοίωτες στο πέρασμα του χρόνου. Επέλεξαν μάλιστα, να μην αλλάξουν το όνομα της επιχείρησης, κρατώντας ζωντανή τη μνήμη του πατέρα και δημιουργού του μαγαζιού. «Αυτοί είμαστε. Έτσι ξεκινήσαμε και έτσι θέλαμε να συνεχίσουμε την επιχείρησή μας», τονίζει ο ίδιος, ενώ προσθέτει επίσης πως «Ακόμη και το προσωπικό μας δεν έχει αλλάξει εδώ και 28 χρόνια. Είμαστε μαζί σχεδόν από την αρχή, έχουμε γίνει οικογένεια».
Αυτό που έχει αλλάξει, ωστόσο, μέσα σε αυτά τα χρόνια είναι η εικόνα της Βούλας και δη της πλατείας, η οποία έχει αναδειχθεί σε μια πλούσια γειτονιά, που προσφέρει ό,τι μπορείς να φανταστείς. Πόσο έχει επηρεάσει αυτή η αλλαγή την ταβέρνα; «Η Βούλα έχει αλλάξει στο 100% από τότε που τη γνωρίσαμε εμείς. Από τη μία, η ανάπτυξη της περιοχής μάς βοήθησε γιατί ήρθαν νέες επιχειρήσεις και τράβηξαν κόσμο, από την άλλη οι επιλογές είναι πλέον πολλές για τον επισκέπτη», απαντά ο Γιώργος.
Ο Αντώνης παρ’ όλα αυτά άντεξε στον χρόνο. Και όχι μόνο αυτό, αλλά συνεχίζει μέχρι σήμερα να αποτελεί σημείο συνάντησης στη Βούλα για τους νότιους -και όχι μόνο- είτε μετά την περατζάδα στην περιοχή, είτε μετά το μπάνιο στη θάλασσα το καλοκαίρι. «Το να αντέξεις στον χρόνο είναι δύσκολο. Εμείς το καταφέραμε αυτό. Κρατάμε την ποιότητά μας όλα αυτά τα χρόνια και για αυτό τον λόγο ο κόσμος μας στηρίζει και μας προτιμά. Στη Βούλα μας ξέρουν όλοι. Εμένα μπορεί να με γνωρίζουν καλύτερα και από τον Δήμαρχο», μου λέει γελώντας.
Τα κρεατικά του Αντώνη
Ο Αντώνης φημίζεται για τα κρεατικά του. Με αυτή την κατεύθυνση ξεκίνησε άλλωστε τη λειτουργία της η ταβέρνα. «Από την αρχή είχαμε κρεατικά και, σε ένα μαγαζί που φημίζεται για το κρέας του, πρέπει να εγγυάσαι για την ποιότητά του», τονίζει ο Γιώργος.
Στις best seller προτάσεις είναι αναφίβολα το ζουμερό μπιφτέκι (αν μιλήσεις για τον Αντώνη όλοι θα σου πουν πως έχει το καλύτερο), η μπριζόλα γάλακτος, αλλά και τα καλαμάκια του. Τα πιάτα αυτά δεν λείπουν σχεδόν από κανένα τραπέζι και όχι άδικα. Βέβαια, ο κατάλογος συνεχίζεται με πολλές ακόμη προτάσεις (μαγειρευτά και της ώρας), από τις οποίες σίγουρα θα δυσκολευτείς να επιλέξεις τι να παραγγείλεις. Υπάρχουν καθημερινά και πιάτα ημέρας, όπως λαχανοντολμάδες, μοσχαράκι κοκκινιστό ή κόκκορας κρασάτος, ενώ τα τελευταία χρόνια έχουν προστεθεί και ορισμένες επιλογές σε θαλασσινά, προκειμένου να καλύψουν και αυτή την ανάγκη.
Το ψωμί είναι από τον φούρνο του Μαριγώνη, ένας από τους πιο παλιούς της Βούλας. Κι αυτό είναι κάτι ακόμα για τον ο οποίο ο Γιώργος νιώθει περήφανος. Για τους προμηθεφτές του, που όπως λέει, «τους έχουμε διαλέξει έναν έναν. Με τον Μαριγώνη συνεργαζόμαστε σαραντατέσσερα χρόνια. Έχουμε κρατήσει δηλαδή τον ίδιο φούρναρη όλο αυτόν τον καιρό».