Ανοίγει και πάλι για το κοινό, μετά από σχεδόν ένα εξάμηνο που ήταν κλειστή λόγω εργασιών, η λίμνη Βουλιαγμένης: Η καθυστέρηση, το τρίμηνο deadline που δεν τηρήθηκε και οι κατεδαφίσεις που έγιναν.
Μετά από διάστημα άνω του εξαμήνου, κατά το οποίο η Λίμνη Βουλιαγμένης παρέμεινε κλειστή για κατεδαφίσεις και καθαιρέσεις κατασκευών που κρίθηκαν αυθαίρετες, την ερχόμενη εβδομάδα αναμένεται, κατά πάσα πιθανότητα, να ανοίξει και πάλι τις «πόρτες» της στο κοινό. Πληροφορίες του NouPou θέλουν να ξεκινάει και πάλι τη λειτουργία της -εκτός απροόπτου- την ερχόμενη Παρασκευή 20 Μαΐου, ενώ οι αρχικές εκτιμήσεις της διαχειρίστριας εταιρείας έκαναν λόγο για ολοκλήρωση των εργασιών εντός τριμήνου.
Δεν τηρήθηκε το τρίμηνο deadline
Θυμίζουμε ότι σε συνεδρίαση του Δήμου Βάρης Βούλας Βουλιαγμένης που είχε πραγματοποιηθεί την 1η Νοεμβρίου του 2021 ο Δήμαρχος 3Β, Γρηγόρης Κωνσταντέλλος ενημέρωσε το Δημοτικό Συμβούλιο για την εκτέλεση της απόφασης Α107/24.2.2020 του Διοικητικού Εφετείου Πειραιά η οποία ακύρωσε τις υπαγωγές που κατατέθηκαν από τους ιδιοκτήτες της Λίμνης βάσει του Ν4178/13 για διατήρηση παράνομων κατασκευών που είχαν κατασκευαστεί σε προηγούμενες δεκαετίες στον ευρύτερο χώρο. Ενημέρωνε επίσης και για την επικείμενη διαδικασία κατεδάφισης των αυθαιρέτων κτισμάτων στην Λίμνη Βουλιαγμένης την αμέσως επόμενη περίοδο, με κριτήριο ότι αυτή η περίοδος του έτους είναι με την μικρότερη επισκεψιμότητα. Τότε είχε πάρει διαβεβαιώσεις από την εταιρεία διαχείρισης, ότι οι εργασίες θα ολοκληρωθούν το αργότερο σε τρεις μήνες με έναρξη την 8η Νοεμβρίου, ωστόσο όπως φάνηκε χρειάστηκαν επιπλέον τρεις μήνες για να ανοίξει και πάλι η Λίμνη Βουλιαγμένης.
Τι αφορούσαν οι κατεδαφίσεις
Η κατεδάφιση αφορούσε μέρος τμήματος του υδροθεραπευτηρίου εμβαδού 110 τμ. το οποίο έχρηζε ειδικών υποστυλώσεων στατικότητας για το υπόλοιπο κτίριο και δύο μικρότερα κτίρια στο πίσω μέρος της Λίμνης εκ των οποίων το ένα ήταν εγκαταλελειμμένο και το άλλο αποθηκευτικός χώρος, συνολικού εμβαδού 280 τμ. Τα υπόλοιπα περίπου 480 τμ. αφορούσαν πέργκολες εξωτερικών χώρων. Τα κτίρια που θεωρήθηκαν παράνομα είναι κατασκευασμένα πριν το 1975 που τη διαχείριση της Λίμνης είχε ο ΕΟΤ με θυγατρική του που επινοικίαζε τμήματά της.
Σύντομο ιστορικό
Ο Σύλλογος Κίνηση Πολιτών Βουλιαγμένης έκανε σχετική καταγγελία για αυθαίρετες κατασκευές στην Επιθεώρηση της Διεύθυνσης Περιβάλλοντος του Υπουργείου Περιβάλλοντος το 2015. Τότε, η ιδιοκτήτρια Εκκλησία της Ελλάδας και η διαχειρίστρια εταιρεία της Λίμνης Βουλιαγμένης προέβησαν σε υπαγωγές για τη διατήρηση των εγκαταστάσεων με την πληρωμή ενός προβλεπόμενου ετήσιου τέλους (κάνοντας χρήση των ρυθμίσεων του νόμου 4178/2013, αιτήθηκαν να γίνει η τακτοποίηση των αυθαίρετων κατασκευών). Ο Σύλλογος απάντησε κάνοντας αναφορά στο από 15.1.2003 Προεδρικό Διάταγμα «Χαρακτηρισμός της περιοχής της Λίμνης Βουλιαγμένης (ν. Αττικής) ως διατηρητέου μνημείου της φύσης» (ΦΕΚ 51/4-2-2003 τ.Α΄) και προσφεύγοντας για την ακύρωση των παραπάνω υπαγωγών στο ΣΥΠΟΘΑ (Συμβούλιο Πολεοδομικών Θεμάτων και Αμφισβητήσεων), το οποίο όμως απεφάνθη ότι οι υπαγωγές ήταν νόμιμες και απέρριψε την προσφυγή. Στη συνέχεια ο Σύλλογος προσέφυγε στο διοικητικό Εφετείο και μάλιστα δικαιώθηκε, καθώς η ετυμηγορία του ήταν πως, η ιδιοκτησία και η διαχειρίστρια της Λίμνης της Βουλιαγμένης πρέπει να προχωρήσουν σε κατεδαφίσεις και καθαιρέσεις των παράνομων κατασκευών.
Πηγή: nou-pou.gr