Λίγες μέρες μετά την πρώτη δημοσκόπηση που δείχνει το κόμμα του Ανδρέα Λοβέρδου στο 2,6% και με προοπτική εκλογής ευρωβουλευτή ο πρώην υπουργός μιλά στο The Toc για το πότε πήρε την απόφαση να ιδρύσει νέο κόμμα, για τους συνεργάτες του, για το αν του έγινε κάποια στιγμή επίσημη πρόταση από τη Νέα Δημοκρατία να ενταχθεί εκεί αλλά και γιατί το σε ποιους απευθύνεται το κόμμα του.
Απαντά ακόμα για το αν έχει συγχωρήσει τον Αλέξη Τσίπρα για την υπόθεση Novartis μετά το mea culpa του πρώην πρωθυπουργού.
Ερ.: Πώς αποφάσισες να ασχοληθείς ξανά με την πολιτική, το εννοώ με την έννοια της δημιουργίας ενός νέου κόμματος;
Απ.: Το καλοκαίρι του 2023 αποφάσισα να φύγω από το ΠΑΣΟΚ για αμιγώς πολιτικούς λόγους. Τους κατέγραψα με ευγένεια και χωρίς να τα λέω όλα σε μια επιστολή μου προς τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ, την οποία δεν δημοσιοποίησα και ζήτησα και από εκείνον να μην την δημοσιοποιήσει, για να μην δώσουμε ευκαιρία σε ξεκατινιάσματα που συνήθως γίνονται από τους γύρω.
Ερ.: Θα δημοσιοποιηθεί ποτέ αυτή η επιστολή;
Απ.: Από εμένα ποτέ! Εάν ο ίδιος αποφασίσει να τη δημοσιοποιήσει θα την επιβεβαιώσω.
Ερ.: Μου είπες πριν ότι δεν τα είπες όλα για την αποχώρηση σου από το ΠΑΣΟΚ.
Απ: Δεν έδωσα σημασία στις κακίες που γίνανε. Δεν έχουν καμία σημασία πια όλα αυτά τα άφησα πίσω μου, τα ξέχασα.
Ερ.: Οι κακίες αυτές αφορούν και την προεκλογική περίοδο;
Απ: Αφορούν και την προεκλογική περίοδο και χρόνια πίσω. Για να το πω πολιτικά εννοώ τις μόνιμες κατηγορίες ότι είμαι δεξιός. Δεν ανέχονταν να υπάρχει η κεντρώα παράταξη στο ΠΑΣΟΚ. Αυτή η ηγεσία δεν δέχτηκε ποτέ να υπάρχει και κεντρώα παράταξη στο ΠΑΣΟΚ.
Ερ.: Αυτές οι πολιτικές κατηγορίες έπαιξαν ρόλο στη μη εκλογή σου;
Απ.: Δεν κάνω απολογισμό. Δεν με ενδιαφέρει, δεν τα σκέφτομαι καν αυτά. Είναι τελείως παρελθόν όλα αυτά. Είμαι τελείως ελεύθερος από όλα αυτά, συναισθηματικά και πολιτικά.
Ερ.: Τελειώνεις λοιπόν συναισθηματικά και πολιτικά από το ΠΑΣΟΚ, ξαναμπαίνεις στη μάχιμη δικηγορία και πότε μπαίνει η σκέψη στο μυαλό σου να το προσπαθήσω μια ακόμα φορά μόνος μου;
Απ.: Από τον Αύγουστο είχα αρχίσει να το μετρώ με συζητήσεις. Όταν έφυγα στα συγχαρητήρια που έπαιρνα στον δρόμο μου οι περαστικοί μου έκαναν τρεις προτάσεις και άλλες τόσες μου έκαναν στο mail και στο κινητό μου οι γνωστοί μου. Αντρέα, πήγαινε στη Νέα Δημοκρατία ή Αντρέα έλα σε εμάς, στη Νέα Δημοκρατία. Ανδρέα, έλα να κάνουμε ένα κόμμα. Και το άλλο ήταν Αντρέα κάνε μια κίνηση και βλέπεις. Εμένα μέσα μου το συναισθηματικό και το πολιτικό μου πήγαιναν προς την δημιουργία νέου κόμματος γιατί έβλεπα ότι το ΠΑΣΟΚ αποχωρούσε οριστικά από το κέντρο και πήγαινε τρέχοντας προς τα αριστερά και άρα ο Μητσοτάκης θα επικρατεί στο κέντρο, αλλά εκπορθώντας ανοχύρωτα κάστρα.
Ερ.: Άρα έβλεπες ένα κενό χώρο που θα μπορούσες να αξιοποιήσεις;
Απ.: Ένα τεράστιο κενό. Αυτό όμως δεν αρκεί να το βλέπεις. Πρέπει να στο επιβεβαιώνουν και οι έρευνες. Έκανα έξι έρευνες. Η τελευταία έγινε τον Φεβρουάριο του 2024.
Ερ.: Πότε ξεκίνησαν αυτές οι έρευνες;
Απ.: Από τον Σεπτέμβριο, Οκτώβριο, εκμεταλλευόμενος εντός εισαγωγικών και τις περιφερειακές εκλογές.
Ερ.: Άρα περίπου κάθε μήνα έκανες και μια έρευνα;
Απ.: Έκανα Φεβρουάριο μια, Ιανουάριο μια , Δεκέμβριο, δύο Νοέμβριο, μία και νομίζω τέλος Σεπτεμβρίου με αρχές Οκτωβρίου την πρώτη.
Ερ.: Με κάποια γνωστή εταιρεία δημοσκοπήσεων να υποθέσω;
Απ.: Προφανώς. Όχι με μία με δύο εταιρείες
Ερ.: Και τι έλεγαν αυτές οι έρευνες;
Απ.: Με ενθάρρυναν. Η ερώτηση ήταν αυτοτελής. Αν έκανε κόμμα ο Λοβέρδος θα τον ψηφίζατε; Σίγουρα μάλλον, πολύ σίγουρα , αρκετά σίγουρα, λίγο σίγουρα, καθόλου.
Ερ.: Και αυτές οι απαντήσεις τι ποσοστά έβγαζαν πού σε ενθάρρυναν εσένα τελικά;
Απ.: Με όσμωση των στοιχείων άνω του 4,3%
Ερ.: Σταθερό το ποσοστό όλους αυτούς τους μήνες;
Απ.: Όλο ανέβαινε και έφτασε μέχρι 6,3%. Η τελευταία το Φεβρουάριο ήταν 6,2%. Αλλά δεν έδινα μεγάλη σημασία. Αυτό ήταν μια ενθάρρυνση γιατί δεν εδικαιούντο οι εταιρείες να με βάλουν στη δημοσκόπηση με τα υπαρκτά κόμματα. Τότε λοιπόν προανήγγειλα την ίδρυση του.
Ερ.: Μου είπες ότι υπήρχαν και νεοδημοκράτες που σου έλεγαν Ανδρέα, έλα μαζί μας. Υπήρξαν κάποιες συζητήσεις ή κάποιες προτάσεις ανεπίσημα από την Νέα Δημοκρατία;
Απ.: Η φιλία μου με πολλούς υπουργούς της Νέας Δημοκρατίας, είτε αυτοί προέρχονται από το ΠΑΣΟΚ είτε αυτοί προέρχονται από τη Νέα Δημοκρατία και η φιλία μου με στελέχη της Νέας Δημοκρατίας στον καιρό της επίθεσης του ΣΥΡΙΖΑ εναντίον μας με έκανε να το κουβεντιάζουμε το θέμα, να συζητάμε, αλλά πρόταση επίσημη ποτέ δεν έγινε. Ούτε μια φορά. Ούτε έστω μια μεταφορά πρότασης. Ποτέ.
Ερ.: Αυτό ήταν κάτι που συναισθηματικά σε ενόχλησε ότι δεν υπήρξε κάποια πρόταση;
Απ.: Αντίθετα αντιλαμβανόμουν αυτό που κάποια στιγμή είπε και ο κ. Μαρινάκης και πραγματικά είχε πάρα πολύ δίκιο ότι είμαστε άλλοι πολιτικοί χώροι. Μπορούμε να συζητάμε αλλά δεν ταυτιζόμαστε.
Ερ.: Αν σου γινόταν μια επίσημη πρόταση από τον πρωθυπουργό, θα το σκεφτόσουν ή είχες πάρει μέσα σου την απόφαση ούτως ή άλλως να κάνεις κόμμα;
Απ.: Είναι πολύ υποθετική η ερώτηση αυτή, δεν μπορώ να κάνω αυτή τη συζήτηση, αλλά σας λέω ότι ανήκω σε άλλο πολιτικό χώρο. Εγώ είμαι στο κέντρο. Οσο κι αν έχουμε κάνει κοινούς αγώνες με πολλούς από τη Νέα Δημοκρατία και πολλές από τη Νέα Δημοκρατία, εγώ είμαι στο κέντρο, είμαι υπερήφανος γι αυτό.
Ερ.: Η σημερινή Νέα Δημοκρατία δεν είναι και αυτή στο κέντρο;
Απ.: Επεκτείνεται καταλαμβάνοντας ανοχύρωτα. Το κέντρο την κρατάει τη Νέα Δημοκρατία στην κυβέρνηση με τέτοια μεγάλα ποσοστά. Και προκύπτει αυτό από το γεγονός ότι στα δεξιά της είναι τρία κόμματα κοινοβουλευτικά πια και άλλα κόμματα τα οποία δεν εξελέγησαν, περίπου ένα 15 με 17% στα δεξιά της και εντούτοις έχει 41%. Αυτό σημαίνει ότι πολλές δυνάμεις του κέντρου ψήφισαν Κυριάκο Μητσοτάκη μη έχοντας άλλη επιλογή ή και φοβούμενοι πολλοί την επάνοδο του κ.Τσίπρα.
Ερ.: Πότε παίρνεις την τελική απόφαση και λες θα κάνω κόμμα;
Απ.: Είμαστε τέσσερις άνθρωποι που πήραμε την απόφαση. Οι τρεις εξ αυτών με πίεζαν. Δύο μάλιστα πάρα πολύ. Ο ένας πριν από δύο χρόνια μου λέγε πάμε να φύγουμε. Πάμε να κάνουμε κάτι. Δεν μας χωράει αυτός ο χώρος. Εγώ έλεγα παιδιά μόλις διεκδίκησα την προεδρία πως θα φύγω;
Όμως μετά ο χώρος έκανε στροφή, άλλαζε πορεία. Έχω ένα βίντεο για την απόδειξη αυτών που λέω. Στα τέλη του 2022 από συνεδριάσεις της κοινοβουλευτικής ομάδας που γινόντουσαν διαδικτυακά. Κάποια στιγμή είχε ξεπεράσει το όριο η αντιπαράθεσή μου και παρακάλεσα μία συνεργάτιδά μου να μαγνητοφωνήσει τι θα πω Οχι τι λένε οι άλλοι προς θεού αλλά τι θα πω εγώ. Το έχω αυτό το ηχητικό για να μπορώ κάποια στιγμή να αποδείξω ότι το πράγμα είχε χαλάσει εδώ και καιρό.
Για να απαντήσω όμως στην ερώτηση πότε το αποφασίσαμε, το αποφασίσαμε τελικά μετά τη μεγάλη συγκέντρωση που κάναμε στο Πνευματικό Κέντρο του Δήμου Αθηναίων τον Νοέμβριο. Είχε πάρα πολύ κόσμο και μάλιστα καλύφθηκε και πολύ από τα μίντια και μου έκανε πολύ μεγάλη εντύπωση.
Από εκεί πήρα πολύ θάρρος. Ήταν και οι δημοσκοπήσεις που βοηθούσαν και είπα πάμε να το κάνουμε.
Μετά με διευκόλυνε πάρα πολύ και η στάση του ΠΑΣΟΚ στην επιστολική ψήφο, η στάση του ΠΑΣΟΚ στα πανεπιστήμια και τελευταία στα απογευματινά χειρουργεία.
Και από την άλλη η απογοήτευση που υπάρχει στη Νέα Δημοκρατία από την ακρίβεια και από την εικόνα του πρωθυπουργού.
Ερ.: Να υποθέσω ότι αν ήσουν στο ΠΑΣΟΚ και βουλευτής σε αυτά τα τρία νομοσχέδια θα ψήφιζες Ναι;
Απ.: Όχι απλώς θα ψήφιζα ναι αλλά θα είχαμε συγκρουστεί. Θα είχα συγκρουστεί από το καλοκαίρι, από την ποιότητα της αντιπολίτευσης στις φωτιές, από το βράδυ των δημοτικών εκλογών, με κάποιες δηλώσεις που κάνανε στελέχη στα γραφεία του κ. Δούκα, θα είχα φύγει, δεν θα ήμουν εκεί.
Ερ.: Ποιος επέλεξε το όνομα του κόμματος;
Απ.: Ο Δημήτρης Τζιώτης, ο επικοινωνιολόγος, ο οποίος είναι και μαζί μου.
Ερ.: Και γιατί το όνομα Δημοκράτες και χρώματα μπλε και κόκκινο;
Απ.: Γιατί η τομή που κάνουμε είναι απέναντι στους φασίστες με τη σύγχρονη μορφή τους, στους τραμπούκους, τους ρατσιστές, τους μισαλλόδοξους. Όλοι οι άλλοι είμαστε στον κοινό χώρο, οι δημοκράτες είναι ένα όνομα συμπεριληπτικό. Και το κόκκινο είναι η φωτιά, η ελπίδα, η λαϊκότητα, η μεταρρύθμιση, όταν αυτή βοηθάει. Και το μπλε είναι η πατρίδα μας. Γιατί αυτό το οποίο συγχωνεύω εγώ είναι τον πατριωτισμό με τις μεταρρυθμίσεις. Γιατί συνήθως αυτά θεωρούνται μεγέθη ασύμβατα. Όποιος είναι υπέρ των μεταρρυθμίσεων βλέπει με καχυποψία τους πατριώτες. Όποιος είναι πατριώτης βλέπει με καχυποψία τους μεταρρυθμιστές. Αυτή η συγχώνευση δεν είναι συχνή.
Ερ.: Με δεδομένο αυτό που λες τώρα, μπορεί κανείς να πει ότι οι Δημοκράτες εκφράζουν και το κέντρο και την κεντροδεξιά;
Απ.: Εκφράζουν το κέντρο και ζητούν από όλο το πολιτικό φάσμα στήριξη αρκεί ο υποστηρικτής μας να είναι οπαδός της κοινής λογικής και της μετριοπάθειας.
Δεν μπορεί να λες όχι σε όλα. Ποιος είσαι εσύ; Θα τα έκανες καλύτερα. Δες λίγο και την αγωνία αυτού που κυβερνάει. Από την άλλη, αυτός που κυβερνάει επειδή δεν έχει αντιστάσεις, δεν μπορεί να γίνεται τόσο αλαζών και ότι επιλέγει να το επιλέγει με κριτήριο ότι δεν έχει αντίπαλο και να ειρωνεύεται τους αντιπάλους του. Αυτό δεν κάνει καλό στην πατρίδα.
Ερ.: Η πρώτη δημοσκόπηση που πλέον μετράει το κόμμα Λοβέρδου είναι αυτή της GPO από δύο τρείς ημέρες και το ποσοστό είναι στο 2,6%. Είναι ένα ικανοποιητικό αυτό το ποσοστό για αρχή;
Απ.: Για αρχή δεν το περίμενα, περίμενα 1% με 1,5%.
Θέλω να μπαίνω στο ταμπλό. Όταν μπαίνω στο ταμπλό κάνω υπολογισμούς που μπορώ να φτάσω. Και όσοι μου λένε για πήχη απαντώ πάνω από 3%.
Ερ.: Άρα η εκτίμηση που υπάρχει είναι ότι τον Ιούνιο θα πάει πάνω από 3% και θα κλειδώσει εκεί;
Απ.: Αν δεν γίνουν λάθη από μένα ή από τα άλλα στελέχη θα είμαστε πάνω από 4%.
Ερ.: Ποιο λάθος φοβάσαι ότι μπορεί να σου στερήσει αυτό το ποσοστό;
Απ.: Μια λάθος επιλογή προσώπου για το ευρωψηφοδέλτιο ή για το κόμμα συνολικά. Ενα πρόσωπο προβεβλημένο που κάνει ένα ολέθριο λάθος και δημιουργεί ασάφεια από λόγους απειρίας ή κάποιο λάθος δικό μου.
Ερ.: Μιας και μιλάμε για λάθη, πώς είδες την υπόθεση με την Άννα Μισέλ Ασημακοπούλου;
Απ.: Η Άννα Μισέλ Ασημακοπούλου υπήρξε μια από τις καλύτερες παρουσίες μας στην Ευρωβουλή. Θεωρώ ότι ο κ. Μητσοτάκης δεν προστατεύει τα στελέχη του. Τα πετάει στον Καιάδα. Από την άλλη από τη στιγμή που υπάρχει εμπλοκή του υπουργείου Εσωτερικών, το θέμα είναι πολύ βαρύ.
Είναι πολύ μεγάλο λάθος αυτό. Είναι ολέθριο λάθος.
Γενικά είμαι της άποψης ότι πρέπει να κρατάμε μικρό καλάθι όταν ακούμε κατηγορίες και να περιμένουμε. Η Άννα Μισέλ Ασημακοπούλου είναι πάντως μια εξαιρετική ευρωβουλευτής. Ωστόσο υπάρχει πολιτικό θέμα.
Ερ.: Να ρωτήσω κάτι άλλο. Αν τα πράγματα πάνε καλά στις ευρωεκλογές, προφανώς το κόμμα θα έχει παρουσία και στις εθνικές εκλογές, έτσι δεν είναι;
Απ.: Ναι θα είμαστε οι Δημοκράτες, ένα κόμμα αναγνωρισμένο θα έχουμε όλες τις αρετές ενός κοινοβουλευτικού κόμματος. Θα συμμετέχουμε στον εθνικό διάλογο, στη συζήτηση για τα εθνικά θέματα.
Από την επόμενη μέρα θα ξεκινήσουμε να στήσουμε την παράταξη σε όλη την Ελλάδα. Ήδη ξεφυτρώνουν επιτροπές πρωτοβουλίας παντού. Στη Λέσβο, στην Πάτρα, στο Βόλο, στη Θεσσαλονίκη, στην Αθήνα, σε πολλούς δήμους της Δυτικής Αθήνας. Δεν τα προλαβαίνω.
Ερ.: Αν λοιπόν στις επόμενες εθνικές εκλογές δεν υπάρχει αυτοδυναμία, το κόμμα του Ανδρέα Λοβέρδου θα τείνει χείρα φιλίας σε μια κυβέρνηση συνεργασίας;
Απ.: Δημήτρη μου, ποιος ζει, ποιος πεθαίνει σε τρία χρόνια. Ένα πράγμα θα πω όμως και θα το απεξαρτήσω από τις επόμενες ή μεθεπόμενες εκλογές. Οι Δημοκράτες είναι ένα κόμμα με κυβερνητικές βλέψεις. Και εγώ προσωπικά αλλά και τα στελέχη που έχουμε ενωθεί λέμε ότι εδώ δεν ήρθαμε για να μιλάμε. Ήρθαμε για να μιλάμε και για να κάνουμε να κάνουμε αυτά που λέμε και να λέμε αυτά που κάνουμε.
Δεν ήρθαμε να κραυγάζουμε εναντίον των άλλων και θα παραδεχόμαστε κάθε σωστό, ακόμα και αν ο ΣΥΡΙΖΑ το λέει, ακόμα και αν η κυβέρνηση το λέει και θα κάνουμε κριτική στα λάθη τους με πολιτικό τρόπο.
Ο τρόπος που απάντησα για τη χρησιμοποίηση των δεδομένων των βουλευτικών εκλογών του 2023 νομίζω δείχνει τον χαρακτήρα του κόμματος.
Ερ.: Επειδή είπες για τον ΣΥΡΙΖΑ δημιουργείται πια ένας νέος ΣΥΡΙΖΑ από τον κ. Κασσελάκη με αποκήρυξη, έντονη αποκήρυξη του παρελθόντος του ΣΥΡΙΖΑ αλλά εν μέρει και του κ. Τσίπρα. Με αυτόν τον καινούργιο ΣΥΡΙΖΑ που ενδεχομένως σε λίγο καιρό ίσως να μην έχει και καμία σχέση με τον παλιό ο Ανδρέας Λοβέρδος μπορεί να συνομιλήσει;
Απ.: Προφανώς. Εγώ τον κ. Κασσελάκη τον είχα καλοδεχτεί όταν εξελέγη. Τον βλέπω με συμπάθεια. Το λέω αληθινά αυτό, τον παρακολουθώ, αλλά δεν έχω καταλάβει ακόμα τι λέει και τι πιστεύει. Εκείνο που μου μετρά αρνητικά είναι ότι δηλώνει αριστερός. Αυτό κατά κάποιο τρόπο με απωθεί, αλλά είναι δικαίωμά του. Εμείς είμαστε δημοκράτες, σε όλα είμαστε ανεκτικοί. Προφανώς συζητάμε, ναι, αλλά η αριστερή προσέγγιση εμένα δεν με καλύπτει.
Οι θέσεις του ας πούμε για τα πανεπιστήμια δεν ήταν σύγχρονες.
Ερ.: Ποιες είναι οι κόκκινες γραμμές σου;
Απ.: Όχι λάσπη, όχι βεντέτες. Μεταρρύθμιση, εκσυγχρονισμός, πατριωτισμός. Θα πω και κάτι άλλο.
Πάει ο κ. Μητσοτάκης και βλέπει τους γενικούς διευθυντές των τραπεζών. Του υπόσχονται μείωση του κόστους των τραπεζικών συναλλαγών και αυτές ακριβαίνουν. Ε, όχι, Ε, όχι.
Το κάνεις επίτηδες. Αυτό είναι μια κόκκινη γραμμή.
Ερ.: Τι να περιμένουμε στο ευρωψηφοδέλτιο;
Απ.: Μέχρι τώρα έχουμε πάνω από εκατό αυτοπροτάσεις. Κάθε φορά που βγαίνω στην τηλεόραση μετά έχω 15 εγγραφές μελών και προτάσεις για το ευρωψηφοδέλτιο.
Μέχρι τώρα είναι 2 πρόσωπα γνωστά από την πολιτική τους διαδρομή και όλοι οι υπόλοιποι είναι από τους επαγγελματικούς χώρους πάσης μορφής. Και φυσικά με μια προσπάθεια εξακτίνωσης στους σε όλη την Ελλάδα. Έτσι γιατί είναι 52 οι νομοί αλλά 42 οι υποψήφιοι.
Ερ.: Η εκπρόσωπος Τύπου πότε θα ανακοινωθεί και από ποιον χώρο προέρχεται;
Απ.: Στις 26 Μαρτίου και προέρχεται από τον χώρο της δικηγορίας και πολιτικά είναι στο κέντρο δεν είχε μέχρι τώρα κομματική ένταξη. Ο γραμματέας του κόμματος είναι πρώην ΠΑΣΟΚ που έχει φύγει από το καλοκαίρι και αυτός από το ΠΑΣΟΚ . Η κ.Μαρία Μηλίνη που θα έχει τη διεύθυνση επικοινωνίας του κόμματος προέρχεται από την δεξιά.
Ερ.: Η δεξαμενή στην οποία θα απευθυνθείς θα είναι κυρίως η δεξαμενή των κεντρώων ψηφοφόρων που ψηφίζουν Νέα Δημοκρατία ή και η δεξαμενή των ψηφοφόρων του ΠΑΣΟΚ;
Απ.: Και στις δύο αυτές δεξαμενές συν τους ακραιφνείς δεξιούς.
Ερ.: Και τους ακραιφνείς δεξιούς;
Απ.: Ναι που δεν συμφωνούν καθόλου με τον κ. Μητσοτάκη. Δεν ξέρω για ποιο λόγο, αλλά μου έρχονται συνεχώς φωνές και τηλέφωνα από αυτές τις πλευρές.
Ερ.: Γιατί ένας ακραιφνής δεξιός να ψηφίσει Λοβέρδο;
Απ.: Δεν το ξέρω. Θέλω να κουβεντιάσω μαζί τους. Μου λένε στο τηλέφωνο διάφορα. Μιλάω τώρα και με πρώην υπουργούς, πρώην βουλευτές με νυν δημοτικούς συμβούλους, με δημάρχους.
Σε όλους που μιλάνε μαζί μου τους λέω ότι όποιος ψηφίζει εμένα ξέρει ότι το τρένο θα είναι πάνω στις ράγες. Με ξέρουν 25 χρόνια. Ξέρουν ότι εγώ τρέλες δεν θα κάνω. Ξέρουν τι θα πω. Δεν θα εκπλήξω κανέναν αρνητικά. Είμαι μια περίπτωση που μπορεί να συγκεντρώσει την ασφαλή διαμαρτυρία, την αξιοπρεπή διαμαρτυρία, την αξιοπρεπή διαφωνία.
Ερ.: Στο βιβλίο που είχες γράψει για τη υπόθεση Novartis είχες περιγράψει ένα περιστατικό ότι ήσουνα τόσο ενοχλημένος και εκνευρισμένος με τον Αλέξη Τσίπρα που μπορεί να τον χτυπούσες αν βρισκόταν μποστα σου Βουλή. Ο κ.Τσίπρας έκανε την αυτοκριτική του για την υπόθεση Novartis. Τον συγχωρείς; Aν βρεθείς τώρα τετ-α-τετ μαζί του τι θα του πεις;
Απ.: Καταρχάς έχουμε βρεθεί τετ-α-τετ κάποιες φορές επειδή τα γραφεία μας ήταν κοντινά στη Βουλή. Δεν λογοφέραμε ποτέ.
Η αγανάκτηση εκείνων των ημερών ήταν εκείνων των ημερών. Δεν μετετράπηκε ποτέ σε μίσος. Τα γράφω αυτά και στο βιβλίο μου. Ωστόσο δέχομαι την αναγνώριση των ευθυνών του, την δέχομαι. Γιατί αυτό επιβάλλει η πολιτική δεοντολογία και η πολιτική ευγένεια. Ωστόσο, κανείς δεν μπορεί να πιστέψει ότι με μία φράση μπορεί να σβηστούν οι ταλαιπωρίες, οι κόποι και ο πόνος που ένιωσα. Εκείνο που λέω για να το πολιτικοποιήσω και να το βγάλω από το προσωπικό είναι ότι πρέπει να αποκαλυφθούν ποιοι είναι οι δύο ψευδομάρτυρες. Υπάρχει το άρθρο 218 του καινούργιου Κώδικα Ποινικής Δικονομίας που αυτό το επιτρέπει.
Ερ.: Μετά το mea culpa βλέπεις τον Αλέξη Τσίπρα με άλλο μάτι ή όχι;
Απ.: Προφανώς από τη στιγμή που το είπε είναι κάτι. Το είπε. Μετράει, με άλλο μάτι δεν θα έλεγα, αλλά μου μετράει. Μετράει.
Πηγή: capital.gr