Ο Δήμαρχος Γλυφάδας Γιώργος Παπανικολάου καταγγέλλει απόπειρα υφαρπαγής οικοπέδου 10 εκατ. ευρώ, κάνοντας λόγο για «οργανωμένο σχέδιο» εκμετάλλευσης των κενών του Κτηματολογίου.
Ένα οικόπεδο περίπου 3 στρεμμάτων στην καρδιά της Κάτω Γλυφάδας –στη συμβολή των οδών Οινόης και Πανδώρας– φαίνεται πως αποτελεί το νέο πεδίο μάχης ανάμεσα στον Δήμο Γλυφάδας και ιδιώτες. Ο ίδιος ο Δήμαρχος Γλυφάδας, Γιώργος Παπανικολάου, με μια συναισθηματικά φορτισμένη ανάρτηση στον προσωπικό του λογαριασμό στο Facebook, κατήγγειλε πως πρόκειται για «κατά φαντασίαν ιδιοκτήτες», «επιτήδειους» και «απατεώνες», που προσπαθούν να εκμεταλλευτούν νομικά κενά και καθυστερήσεις του Δημοσίου.
Όπως εξηγεί ο Δήμαρχος, το 2021, σε συνεργασία με το Υπουργείο Εργασίας, επιτεύχθηκε η παραχώρηση του συγκεκριμένου οικοπέδου στον Δήμο με στόχο την κατασκευή ενός πρότυπου παιδικού σταθμού και ενός ΚΔΑΠ (Κέντρο Δημιουργικής Απασχόλησης) για παιδιά με αναπηρία. Η είδηση τότε χαιρετίστηκε ως μια μεγάλη νίκη για την τοπική κοινωνία, με την προοπτική ενός έργου που θα έδινε «ζωή και ελπίδα σε νέα παιδιά», όπως χαρακτηριστικά αναφέρει ο κ. Παπανικολάου.
Ωστόσο, τρία χρόνια μετά, το έργο όχι μόνο δεν προχώρησε, αλλά απειλείται ευθέως: ιδιώτες εμφανίζονται να διεκδικούν την ιδιοκτησία της έκτασης, επικαλούμενοι αμφιλεγόμενες διαθήκες, αποδοχές κληρονομιάς και χρησικτησίες.
Αναλυτικά η ανάρτηση του Δημάρχου Γλυφάδας, Γιώργου Παπανικολάου, στο Facebook:
Σύμφωνα με αποκλειστικό ρεπορτάζ του Πρώτου Θέματος, το ακίνητο των 3.172 τ.μ., που βρίσκεται επί της Οινόης 67 και περικλείεται από τις οδούς Πανδώρας, Ζαμάνου και Χριστοφόρου Νέζερ, φέρεται να έχει αλλάξει χέρια μέσω διαδικασιών διόρθωσης στο Κτηματολόγιο, χωρίς επίσημη αγοραπωλησία. Παρότι το ακίνητο ανήκει στο Ελληνικό Δημόσιο –και συγκεκριμένα από το 2023 στο Υπουργείο Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας– εμφανίστηκε στο Κτηματολόγιο ως ιδιοκτησία ιδιώτη, εξαιτίας ενός διοικητικού κενού.
Η υπόθεση ξεκινά όταν μια γυναίκα εμφανίζεται το 2023 και προσκομίζει ιδιόγραφη διαθήκη της μητέρας της από το 1990, η οποία ουδέποτε είχε δημοσιευθεί έως τότε. Η αποθανούσα, σύμφωνα με την κόρη, είχε αποκτήσει την ιδιοκτησία είτε μέσω δωρεάς το 1965 είτε μέσω χρησικτησίας. Χωρίς να υπάρξει ουσιαστική αντίδραση του Δημοσίου –αν και η αίτηση κοινοποιήθηκε–, το Κτηματολόγιο δέχτηκε τη διόρθωση εγγραφής, με αποτέλεσμα η γυναίκα να εμφανίζεται σήμερα ως ιδιοκτήτρια του ακινήτου, παρά το γεγονός ότι η δικαστική απόφαση δεν αναγνώρισε κυριότητα.
Το πρόβλημα δεν σταματά εκεί. Όπως καταγγέλλει ο Δήμαρχος Γλυφάδας, παρόμοια προσπάθεια υφαρπαγής φέρεται να εξελίσσεται και σε άλλο σημείο της Γλυφάδας, στη διασταύρωση των οδών Τσιτσάνη και Παναγούλη. Ο ίδιος κάνει λόγο για «οργανωμένο κύκλωμα» που αξιοποιεί την αδράνεια του Δημοσίου, τα διοικητικά λάθη και τις παραλείψεις του Κτηματολογίου για να αποσπάσει ακίνητα-φιλέτα. «Θα πάμε σε όσα δικαστήρια χρειαστεί και θα αποδείξουμε το δίκιο μας. Ο παιδικός σταθμός και το ΚΔΑΠ θα γίνουν», αναφέρει ο κύριος Παπανικολάου ο οποίος έκλεισε το μήνυμά του με τη φράση «Μολών λαβέ».
Πηγή: noupou.gr