Παρουσία του Αντιπεριφερειάρχη Νοτίου Τομέα Αττικής, της Δημοτικής Αρχής Ελληνικού-Αργυρούπολης και εμπλεκόμενων φορέων συζητήθηκε το ζήτημα της αναγκαίας συντήρησης των τριών γεφυρών επι της Λεωφόρου Βουλιαγμένης – Ποιος ανέλαβε την αρμοδιότητα.
Με αφορμή τις πρόσφατες ανησυχίες σχετικά με την κατάσταση της αερογέφυρας στη Λεωφόρο Βουλιαγμένης, πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή 14 Φεβρουαρίου σύσκεψη του Τοπικού Επιχειρησιακού Συντονιστικού Οργάνου Πολιτικής Προστασίας (ΤΕΣΟΠΠ) του Δήμου Ελληνικού-Αργυρούπολης. Στόχος ήταν η διευκρίνιση των αρμοδιοτήτων και ο συντονισμός ενεργειών για την ασφάλεια των τριών γεφυρών της περιοχής.
Η συζήτηση αφορούσε την απόδοση ευθυνών για την συντήρηση της γέφυρας της οδού Αλεξιουπόλεως, μετά το μετρό της Αργυρούπολης στο ρεύμα προς Αθήνα, της Πεζογέφυρας στο ύψος του κτηρίου Ιμέρα, το οποίο βρίσκεται σε διαδικασία ανακαίνισης και πρόκειται να στεγάσει ένα βιοκλιματικό εμπορικό κέντρο, και, τέλος, της αερογέφυρας στο ύψος του παλαιού αεροδρομίου, λίγο πριν την οδό Ιασωνίδου στο Ελληνικό, στο ρεύμα προς Αθήνα, η οποία ήταν και η αφορμή της συνάντησης.
Κατά τη σύσκεψη, αποσαφηνίστηκε η ευθύνη κάθε φορέα για τις τρεις γέφυρες ως εξής:
- Γέφυρα οδού Αλεξιουπόλεως: Η Περιφέρεια Αττικής ανέλαβε την ευθύνη της συντήρησής της, προχωρώντας άμεσα σε αποκατάσταση του οδοστρώματος και των στηθαίων ασφαλείας.
- Πεζογέφυρα στο ύψος του κτιρίου Ιμέρα: Ο Δήμος Ελληνικού-Αργυρούπολης αποδέχθηκε να αναλάβει τη συντήρησή της, με χρηματοδότηση από την Περιφέρεια μέσω Προγραμματικής Σύμβασης.
- Αερογέφυρα στην παλιά είσοδο του αεροδρομίου: Ο Δήμος ξεκαθάρισε ότι δεν θα αναλάβει την ευθύνη της συντήρησής της. Η Περιφέρεια Αττικής θα εξετάσει, μέσω Προγραμματικής Σύμβασης, την ανάληψη του κόστους αποκατάστασης και του στατικού ελέγχου της γέφυρας.
Παρά την πρόσκληση, το Υπουργείο Υποδομών δεν έστειλε εκπρόσωπο, ενώ στη σύσκεψη, που διοργανώθηκε με πρωτοβουλία του Δήμου Ελληνικού-Αργυρούπολης, συμμετείχαν, ο Αντιπεριφερειάρχης Νοτίου Τομέα Αττικής Αστυνομικός, ο Διευθυντής Νοτιοανατολικής Αττικής Χρήστος Θεοσωρόπουλος, Ιωάννης Γούσιας, ο Διοικητής 8ου Πυροσβεστικού Σταθμού Ελληνικού Αργυρούπολης Σωτήρης Κακλέας, ο Διοικητής Αστυνομικού Τμήματος Ελληνικού Αργυρούπολης Πέτρος Μπραούνος, ο Διοικητής Τμήματος Ασφάλειας Ελληνικού Αργυρούπολης Κωνσταντίνος Μιχαήλ, ο Διευθυντής Διαχείρισης Μητροπολιτικών Υποδομών Περιφέρειας Αττικής Βασίλης Θεοφανόπουλος, η Σταματίνα Παγκαστή από την Αυτοτ. Διεύθυνση Π.Π. Περιφέρειας Αττικής, οι Αναστασία Σωτηροπούλου και Ευαγγελία Βραχνού από την Τροχαία Νοτιοανατολικής Αττικής, υπηρεσιακοί και νομικοί εκπρόσωποι του Δήμου Ελληνικού Αργυρούπολης, o Νομικός Εκπρόσωπος Lamda Development Ιωάννης Σούρλας, o Διευθυντής έργου Hellinikon Eυάγγελος Πέρπερας και ο Εκπρόσωπος Lamda Development Αλέξανδρος Ελευθεριάδης
Τι συνέβη με τη γέφυρα Βουλιαγμένης
Την περασμένη εβδομάδα, ένας πολίτης, θορυβημένος από την εικόνα που παρουσιάζει η γέφυρα που βρίσκεται στο ύψος του παλιού αεροδρομίου στη Λεωφρόρο Βουλιαγμένης και στην οποία πριν από λίγα χρόνια είχε σκοτωθεί σε τροχαίο ο τραγουδιστής Παντελής Παντελίδης, επιχείρησε να αναζητήσει την αρμόδια υπηρεσία για την συντήρησή της, με αποτελέσματα που θα μπορούσαν να χαρακτηριστούν τραγελαφικά.
«Απευθύνθηκα στον δήμο, τους το είπα, μου είπαν δεν είναι αρμόδιοι, είναι η περιφέρεια. Πήγα στην περιφέρεια, μου είπαν αρμόδιο είναι το υπουργείο Δημοσίων Έργων (σ.σ. Υποδομών και Μεταφορών). Πήγα στο υπουργείο, μου είπαν υπεύθυνος είναι ο εργολάβος που έχει πάρει το έργο στο Ελληνικό. Πήγα στον εργολάβο, μου είπε “έχουμε ζητήσει άδεια από την αρχαιολογία αλλά δεν μας τη δίνουν”, πήγα στην αρχαιολογία, μου λένε “μας έχει μπλοκάρει την άδεια μια εγκύκλιος του υπουργείου Εσωτερικών”, πήγα στο υπουργείο Εσωτερικών και μου λένε να απευθυνθείς στον δήμο», περιέγραψε ο πολίτης σε βίντεο.
Σύμφωνα με εκτίμηση που έκανε ο πολιτικός μηχανικός και καθηγητής Αντισεισμικών Κατασκευών, Παναγιώτης Καρύδης, μιλώντας στην εκπομπή «Live You» του ΣΚΑΪ αναφορικά με το ζήτημα και έχοντας δει τις εικόνες, η γέφυρα αποτελεί εστία κινδύνου για τραυματισμούς, «Αν τυχόν πέσει ένα κομμάτι μπετόν, μπορεί να τραυματίσει ή να σκοτώσει ή να δημιουργήσει πρόβλημα στη λεωφόρο που είναι από κάτω», τόνισε ο κύριος Καρύδης.
Νίκος Χαρδαλιάς: «Δεν υπάρχει θέμα κατάρρευσης της γέφυρας αλλά είναι ασυντήρητη πάρα πολλά χρόνια»
Με αφορμή την καταγγελία, ο Περιφερειάρχης Αττικής, Νίκος Χαρδαλιάς είχε προχωρήσει σε διευκρινίσεις αναφορικά με την κατανομή αρμοδιοτήτων για την συντήρηση των γεφυρών αλλά και σε διαβεβαίωση πως η Περιφέρεια θα παρέμβει άμεσα για την ενίσχυση της στατικότητας της γέφυρας.
Σε δηλώσεις του στην εκπομπή του ΣΚΑΪ, «Δεκατιανοί», ο Περιφερειάρχης επεσήμανε ότι πραγματοποιήθηκαν τρεις αυτοψίες, παρουσία εμπειρογνώμονα του ΕΜΠ και έχει ήδη οριστικοποιηθεί μια προμελέτη, ενώ υπάρχει συνεργασία με τον Δήμαρχο Ελληνικού – Αργυρούπολης για την εύρεση οριστικής λύσης, ενώ διευκρίνισε ότι δεν υπάρχει θέμα κατάρρευσης της γέφυρας, σημειώνοντας παράλληλα ότι «είναι ασυντήρητη πάρα πολλά χρόνια και χρειάζεται να κάνουμε παρέμβαση».
Αναφερόμενος στην αλληλοεπικάλυψη των αρμοδιοτήτων, ο Περιφερειάρχης σημείωσε ότι πρέπει να σταματήσει «το μπαλάκι της εύκολης μεταφοράς των ευθυνών στην αυτοδιοίκηση», υπογραμμίζοντας ότι το 2020 μετά από γνωμοδότηση του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους, η αρμοδιότητα των γεφυρών του οδικού δικτύου της Αττικής πέρασε στην Περιφέρεια «χωρίς καμία διαβούλευση, σε μία νύχτα. Μιλάμε τώρα για 108 γέφυρες, που δεν έχει κατασκευάσει καμία από αυτές από την Περιφέρεια Αττικής. Ακόμα και τα σχέδια και τις μελέτες κατασκευής δεν τις έχουμε στα χέρια μας. Και δεν συζητάω βέβαια και τα χρήματα που χρειάζονται για να συντηρηθούν όλες αυτές οι γέφυρες» ανέφερε σχετικά.
Παράλληλα, ο Δήμαρχος Ελληνικού-Αργυρούπολης σε δηλώσεις του είχε ξεκαθαρίσει πως ο Δήμος δεν έχει αρμοδιότητα για την συντήρηση της γέφυρας επι της Λεωφόρου Βουλιαγμένης, αναφέροντας, μάλιστα, ως παράδειγμα το 2017, όταν υπήρξε καθίζηση, η οποία είχα αποκατασταθεί με ευθύνη της Περιφέρειας.
Πηγή: noupou.gr