Ενδιαφέρουσα εκδήλωση διοργάνωσε η Ένωση Γονέων Βάρης – Βούλας – Βουλιαγμένης στις 17 Ιανουαρίου, στη Βούλα, υπό την αιγίδα του Δήμου. Στην εκδήλωση συμμετείχαν ειδικοί επιστήμονες αλλά και η Υπουργός Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας, Σοφία Ζαχαράκη, η οποία τόνισε πως το 2024 καταγράφηκαν πάνω από 12.000 συλλήψεις ανηλίκων, ενώ ανέλυσε το εθνικό σχέδιο για την αντιμετώπιση του φαινομένου.
Η βία και η παραβατικότητα μεταξύ ανηλίκων είναι ένα φαινόμενο που έχει γνωρίσει ραγδαία αύξηση τα τελευταία χρόνια. Ειδικοί αποδίδουν αυτήν την αύξηση σε παράγοντες που σχετίζονται με το περιβάλλον των ανηλίκων, με την αλόγιστη χρήση των Μέσων Κοινωνικής Δικτύωσης αλλά και με την προβολή εικόνων βίας από τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης, η οποία κανονικοποιεί τέτοιου είδους συμπεριφορές στα μάτια των παιδιών.
Αφουγκραζόμενη την ανησυχία των γονιών και των εκπαιδευτικών η Ένωση Γονέων Βάρης-Βούλας-Βουλιαγμένης διοργάνωσε εκδήλωση υπό την αιγίδα του Δήμου 3Β με θέμα την εφηβική συμπεριφορά και τη νεανική παραβατικότητα, με στόχο την ενημέρωση και την πρόληψη φαινομένων βίας ανηλίκων. Στο πλαίσιο της εκδήλωσης παρουσιάστηκε από την Υπουργό Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας, Σοφία Ζαχαράκη, το κυβερνητικό σχέδιο που έχει ήδη εκπονηθεί για την πρόληψη, καταγγελία και αντιμετώπιση των περιστατικών, ενώ μεγάλο ενδιαφέρον παρουσιάζουν και οι πρωτοβουλίες που έχει λάβει σε τοπικό επίπεδο ο Δήμος Βάρης-Βούλας-Βουλιαγμένης.
Σοφία Ζαχαράκη: «Πρέπει να δώσουμε κρατικά εργαλεία, ώστε να διαχυθεί η αίσθηση της ασφάλειας»
Πριν να αναλύσει το πρόγραμμα που έχει εκπονήσει η Κυβέρνηση για την αντιμετώπιση της βίας των ανηλίκων, η Υπουργός Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας τόνισε τη σημασία της συνεργασίας ανάμεσα στην τοπική αυτοδιοίκηση, την εκπαιδευτική κοινότητα αλλά και τους γονείς, ώστε να δημιουργηθεί ένα συνεκτικό πλαίσιο ενδυνάμωσης των παιδιών. Μάλιστα, χρησιμοποίησε το παράδειγμα της Αγγλίας, όπου η πρόσληψη των εκπαιδευτικών για την εκάστοτε κοινότητα εμπίπτει στην αρμοδιότητα των δήμων.
Στο πλαίσιο της κυβερνητικής πολιτικής, το ζήτημα της καταπολέμησης φαινομένων βίας και παραβατικότητας από ανηλίκους θεωρείται μια εθνική υπόθεση που ξεφεύγει από το κομματικό πλαίσιο και η οποία, όπως επεσήμανε η κυρία Ζαχαράκη «επιβάλλει να παραδεχθούμε αλήθειες αλλά και να δούμε πώς μπορούμε να δώσουμε κρατικά εργαλεία ώστε να διαχυθεί καλύτερα η αίσθηση της ασφάλειας», χωρίς να αφήνουμε εκτός από την εξίσωση τόσο τα παιδιά που πέφτουν θύματα της βίας, όσο και τα παιδιά που για τον οποιονδήποτε λόγο υπεισέρχονται στον ρόλο του θύτη. «Κυρίως να ενδυναμώσουμε και να προστατεύσουμε το παιδί που αισθάνεται αδύναμο, όμως να πέσουμε με ιδιαίτερη ζέση και αφοσίωση και πάνω στα παιδιά που ίσως νιώθουν μια ανασφάλεια και αυτή η ανασφάλεια αντανακλάται σε παραβατική ή προπαραβατική συμπεριφορά», είπε χαρακτηριστικά η Υπουργός.
Το κυβερνητικό σχέδιο για την καταπολέμηση της βίας ήδη βρίσκεται σε εξέλιξη, επεσήμανε η ίδια, ωστόσο θα χρειαστεί χρόνος για να γίνουν εμφανή τα αποτελέσματα. «Κανείς δεν πρέπει να εξωραΐσει μια κατάσταση επειδή υπάρχει μια πλατφόρμα, ένα ψηφιακό εργαλείο ή ακόμα γίνεται ένας πιο ευρύς διάλογος» σχολίασε, προχωρώντας στην παρουσίαση των πραγματικά ανησυχητικών στοιχείων για τη ραγδαία αύξηση στις συλλήψεις ανηλίκων: «Το 2024 κατεγράφησαν πάνω από 12.000 συλλήψεις ανηλίκων, ξεπερώντας κατά πολύ τις 8.600 προσλήψεις της προηγούμενης χρονιάς».
Όσον αφορά τα βήματα αυτής της κυβερνητικής πολιτικής, η Υποργός δήλωσε πως ήδη έχει ξεκινήσει την υπηρεσία της μια ειδική επιτροπή από επιστήμονες, υπεύθυνη για την εκπόνηση εθνικής στρατηγικής για την πρόληψη και την αντιμετώπιση της βίας και της παραβατικότητας ανηλίκων, η οποία αναμένεται στο τέλος Ιανουαρίου να καταθέσει το πόρισμά της. «Βασικοί συντελεστές είναι οι ψυχολόγοι, οι κοινωνικοί λειτουργοί, οι νομικοί, στελέχη της αστυνομίας και άνθρωποι που εντρυφούν επιστημονικά στο κομμάτι της παραβατικότητας», εξήγησε η κυρία Ζαχαράκη.