Η Ριζοσπαστική Κίνηση Πολιτών Βάρης Βούλας Βουλιαγμένης (ΡΙ.ΚΙ.Π. ΒΒΒ) συμμετείχε στη διαβούλευση για τη χωρική ανάπτυξη του Τοπικού Πολεοδομικού Σχεδίου του Δήμου Βάρης Βούλας Βουλιαγμένης, με προτάσεις που επικεντρώνονται σε κρίσιμα ζητήματα όπως:
- Προστασία του φυσικού περιβάλλοντος: Δίνεται έμφαση στη διατήρηση και ανάδειξη οικοσυστημάτων, όπως η παράκτια ζώνη, τα άλση και οι δασικές εκτάσεις, με ιδιαίτερη προσοχή στη Λίμνη Βουλιαγμένης και τη Φασκομηλιά.
- Ανάδειξη πολιτιστικού περιβάλλοντος: Προτείνεται η προστασία και προώθηση των αρχαιοτήτων και των ιστορικών σημείων της περιοχής.
- Υποδομές και δημόσιοι χώροι: Ζητείται η αναβάθμιση των σχολείων, η δημιουργία νέων κοινόχρηστων χώρων και η ενίσχυση των υποδομών υγείας, όπως το Ασκληπιείο και το Κέντρο Υγείας Βάρης.
- Αστικοποίηση και πολεοδομικές πιέσεις: Αναλύεται η αρνητική επίδραση της αυξημένης δόμησης και της τουριστικής ανάπτυξης, που θέτουν σε κίνδυνο την ποιότητα ζωής και το φυσικό τοπίο.
Η ΡΙ.ΚΙ.Π. ΒΒΒ ζητά ευρύτερη και διαφανή διαβούλευση με τη συμμετοχή της τοπικής κοινωνίας και υποστηρίζει την προστασία της περιοχής μέσω στοχευμένων ρυθμίσεων, εστιάζοντας σε βιώσιμη ανάπτυξη και διατήρηση της φυσιογνωμίας των περιοχών.
Πηγή: rikipvvv.blogspot.com
ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ
Προτάσεις και Θέσεις της ΡΙ.ΚΙ.Π. Β.Β.Β στη διαβούλευση 2024, επί της χωρικής ανάπτυξης του Τοπικού Πολεοδομικού Σχεδίου του Δήμου Βάρης Βούλας Βουλιαγμένης.
ΑΚΟΛΟΥΘΕΙ η ανά ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑ
ΠΟΛΕΟΔΟΜΙΚΗ – ΧΩΡΟΤΑΞΙΚΗ ΠΡΟΤΑΣΗ της ΡΙ.ΚΙ.Π. Β.Β.Β.
Β Ο Υ Λ Α
Η πρότασή μας δεν καλύπτεται πλήρως από κανένα από τα τρία ‘’σενάρια’’ που δόθηκαν στη διαβούλευση και προτείνουμε συνολικά τα παρακάτω:
Η ήδη συντελούμενη εντατική ανοικοδόμηση και αύξηση χρήσεων γης, με τους ευνοϊκούς όρους που αναφέραμε στο Α΄ μέρος, έχει επιφέρει σημαντική αλλοίωση στο δομημένο χώρο της Βούλας μετατρέποντας την σε πυκνοδομημένη – πυκνοκατοικημένη πόλη.
Προτείνουμε μέσα από τη διαδικασία κατάθεσης προτάσεων του Δήμου για το Τ.Π.Σ. να μειωθούν οι υφιστάμενοι όροι δόμησης – κάλυψης – ύψους κατά το ποσοστό που η πρόσφατη νομοθεσία δίνει ως BONUS στις νέες οικοδομές, δηλαδή:
ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΗΣ ΔΟΜΗΣΗΣ – ΜΕΙΩΣΗ 20% για νέες οικοδομές
ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΗΣ ΚΑΛΥΨΗΣ – ΜΕΙΩΣΗ 5% για οικόπεδα άνω των 750 τ.μ.
ΥΨΟΣ ΝΕΩΝ ΟΙΚΟΔΟΜΩΝ – 11,50 μέτρα μέγιστο ολικό
(εκτός εάν προβλέπεται ήδη χαμηλότερος)
ΑΔΟΜΗΤΟ ΤΜΗΜΑ ΟΙΚΟΠΕΔΩΝ – να γίνει πρόβλεψη έτσι ώστε το εκτός περιγράμματος κύριας οικοδομής οικόπεδο, σε ποσοστό 60% τουλάχιστον, να παραμείνει χωρίς κατασκευές, με δεσμεύσή του για συνεχόμενη εδαφική φύτευση με δέντρα και θάμνους.
ΚΟΙΝΟΧΡΗΣΤΟΙ ΧΩΡΟΙ – αναζήτηση πόρων και χώρων για την δέσμευση και υλοποίηση πλατειών – πάρκων σε υποδομημένα σημεία.
ΠΕΖΟΔΡΟΜΙΑ – Στα πλαίσια της ισότιμης αστικής προσβασιμότητας να αναζητηθούν οι
δυνατότητες δημιουργίας – διαπλάτυνσης πεζοδρομίων.
ΧΡΗΣΕΙΣ ΓΗΣ – Διατήρηση πρόσκαιρα μόνο των χρήσεων που μέχρι σήμερα έχουν εγκριθεί και λειτουργούν νόμιμα.
Μετά την παύση δραστηριότητάς τους, στο ακίνητο θα ισχύουν οι προβλέψεις του νέου Τ.Π.Σ. για την περιοχή.
Τα υγειονομικού ενδιαφέροντος καταστήματα και αυτά με εμπορικές χρήσεις να επιτρέπονται μόνο στα ισόγεια.
Αναλυτικά και επί της υφιστάμενης κατάστασης στο θέμα
των χρήσεων γης στη Βούλα:
* Το 3ο σενάριο στο σχέδιό του για τη Βούλα, απεικονίζει προτάσεις οι οποίες επιφέρουν υπέρμετρες χρήσεις και δημιουργούν δυσμενέστερες συνθήκες για τους κατοίκους της περιοχής.
- Σε όλο το εύρος της Δημοτικής ενότητας Βούλας προτείνουμε να εφαρμοστεί η χρήση κατοικίας που είναι η πρώτη στην κατηγορία ‘’ΑΜΙΓΗΣ ΚΑΤΟΙΚΙΑ’’ (αρθ. 2 Π.Δ. 59/2018), με σημειακές εξαίρεσεις εμπορικών χρήσεων και δραστηριοτήτων, στα ήδη υφιστάμενα και εγκεκριμένα σημεία που πλέον κατηγοριοποιούνται (γραμμικά) ως ‘’ΤΟΠΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΓΕΙΤΟΝΙΑΣ’’ λόγω του ότι βρίσκονται εντός ‘’ΑΜΙΓΟΥΣ ΚΑΤΟΙΚΙΑΣ’’ (αρθ. 4 Π.Δ. 59/2018), με τις χρήσεις που αναφέρονται.
- Η πρόβλεψη αυτή δηλαδή ως ‘’ΤΟΠΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΓΕΙΤΟΝΙΑΣ’’ λόγω του ότι βρίσκονται εντός ‘’ΑΜΙΓΟΥΣ ΚΑΤΟΙΚΙΑΣ’’ (αρθ. 4 Π.Δ. 59/2018), με τις χρήσεις που αναφέρονται, να ισχύει και για τη γραμμική ζώνη εκατέρωθεν της Λ. Ευελπίδων.
- Στην λεωφόρο Βουλιαγμένης η χρήση, εκατέρωθεν της οδού ως γραμμική ζώνη, από τα όρια του Δήμου μέχρι την συμβολή της με την παραλιακή, να καταταγεί στην κατηγορία ‘’ΑΜΙΓΗΣ ΚΑΤΟΙΚΙΑ’’ (αρθ. 2 Π.Δ. 59/2018) και να πλέον κατηγοριοποιηθεί (γραμμικά) ως ‘’ΤΟΠΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΓΕΙΤΟΝΙΑΣ’’(αρθ. 4 Π.Δ. 59/2018) λόγω του ότι βρίσκονται εντός ‘’ΑΜΙΓΟΥΣ ΚΑΤΟΙΚΙΑΣ’’, με τις χρήσεις που αναφέρονται.
- Στα οικόπεδα εντός των Ο.Τ. 102 – 103 -104 – 105 – 111 – 112 – 113 – 114 και ειδικά αυτά με πρόσωπο έναντι των Ο.Τ. 112 – 113 να καταργηθεί η προβλεπομένη χρήση για ισόγεια καταστήματα.
- Στην παραλιακή σε όλο το μήκος της λεωφόρου Κ. Καραμανλή η χρήση, εκατέρωθεν της οδού μετά την συμβολή της με την Λ. Βουλιαγμένης όπου έχει αστική δόμηση, να μην ανήκει πλέον στην κατηγορία ‘’ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ ΑΝΑΨΥΧΗ’’ (αρθ. 5 Π.Δ. 59/2018), αλλά να καταταγεί στην κατηγορία ‘’ΑΜΙΓΗΣ ΚΑΤΟΙΚΙΑ’’ (αρθ. 2 Π.Δ. 59/2018)
- ΑΣΚΛΗΠΙΕΙΟ ΓΕΝΙΚΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ (ρυμοτομικό)
Με δεδομένο ότι το ΑΣΚΛΗΠΙΕΙΟ αποτελεί το μοναδικό Δημόσιο γενικό νοσοκομείο στη νοτιοανατολική Αττική που καλύπτει υγειονομικά 1.500.000 κατοίκους, η στήριξη του Δήμου Βάρης Βούλας Βουλιαγμένης στο Γ.Ν. Ασκληπιείο Βούλας ΟΦΕΙΛΕΙ να είναι δεδομένη, διαχρονική και ειλικρινής.
Η πρόσβαση όλων σε επαρκείς δομές δημόσιας υγείας είναι ύψιστο αγαθό και ειδικά κατά τον τελευταία χρόνια έχει αποδειχθεί απόλυτα αναγκαίο.
Το οικοδομικό τετράγωνο Ο.Τ. 470 που στεγάζει τη κοινωφελή χρήση του νοσηλευτικού ιδρύματος βαρύνεται με τη νομική υποχρέωση απόδοσης στο μέλλον ρυμοτομούμενου τμήματος σύμφωνα με το ΦΕΚ 53 Δ 1960. Αυτό θα έχει ως αποτέλεσμα τη συρρίκνωση του χώρου κατά 5 στρέμματα περίπου.
Η υφιστάμενη κατάσταση στο θέμα της στάθμευσης εντός του χώρου του νοσοκομείου αλλά και πέριξ αυτού σε καθημερινή βάση είναι πάρα πολύ επιβαρυμένη, χωρίς την απόσχιση των ρυμοτομούμενων 5 στρεμμάτων.
Ο Δήμος οφείλει να στηρίξει έμπρακτα το ΑΣΚΛΗΠΙΕΙΟ μη διεκδικώντας την απόσχιση των 5 στρ. που έχουν κοινωφελή χρήση και έχουν για την κοινωνία ισότιμη χρήση με την κοινόχρηστη που τους προσδίδει το ΦΕΚ 53 Δ 1960.
- Για το εκτός σχεδίου Ο.Τ. που περικλείεται από τις οδούς Λ. Βουλιαγμένης – Δερβενακίων – Βουτυρά – Προόδου, να γίνουν ΑΜΕΣΑ και πριν την κατάθεση του Τ.Π.Σ. όλες οι αναγκαίες ενέργειες και πρωτοβουλίες για την δημιουργία νέου Δημοτικού σύγχρονου αθλητικού κέντρου στο συγκεκριμένο χώρο.
Συγκεκριμένα να ξεκινήσουν άμεσα οι μελέτες για τις αναγκαίες Δημοτικές αθλητικές εγκαταστάσεις και να γίνει παράλληλα η απαλλοτρίωση του χώρου ως εκτός σχεδίου περιοχή, σύμφωνα με τις προβλέψεις της Γενικής Γραμματείας Αθλητισμού (κατάθεση των προβλεπόμενων αποζημιώσεων στο Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων υπέρ των δικαιούχων που θα αναγνωριστούν μέσα από την προβλεπόμενη διαδικασία).
Η περιοχή εάν ενταχτεί στο σχέδιο, μετά την έγκριση της πρότασης μας, να έχει χρήση μόνο ως χώρος δημοτικών αθλητικών εγκαταστάσεων.
- Για το εκτός σχεδίου Ο.Τ. που περικλείεται από τις οδούς Λ. Βουλιαγμένης – Λεωφόρος Ευελπίδων – Ανώνυμος. Το Ο.Τ. αυτό είναι το εκτός σχεδίου τρίγωνο στη Δημοτική ενότητα Βούλας, στην συνοικία της Εξοχής, συνολικής επιφανείας 17.062 τ.μ., Σε αυτό το εκτός σχεδίου τρίγωνο υπάρχει επαρκής έκταση η οποία μπορεί να δεσμευτεί διοικητικά για την δημιουργία του σύγχρονου Ολοκληρωμένου Πράσινου Σημείου (Ο.Π.Σ.) του Δήμου Β.Β.Β.
Η ΡΙ.ΚΙ.Π. Β.Β.Β. έχοντας σαφείς θέσεις για την διαχείριση των αστικών αποβλήτων σε τοπικό επίπεδο και πλήρη εικόνα για τις παρεχόμενες δυνατότητες σε όλο το εύρος των νόμων, εντόπισε και προτείνει το μόνο σημείο στο οποίο ο Δήμος μπορεί να χωροθετήσει το Ολοκληρωμένο Πράσινο Σημείο (Ο.Π.Σ.), το οποίο έχει όλα τα θετικά που λείπουν από την πρόταση του Δήμου. Αυτή η τεκμηριωμένη θέση – μελέτη μας κατατέθηκε επίσημα (αριθ. πρωτ. 036/19.7.2022) και τέθηκε και στη δημόσια διαβούλευση και στη σχετική συζήτηση στο Δ.Σ., έχει δε όλα τα θετικά που απαιτούνται για το σκοπό.
ΠΑΡΑΚΤΙΑ ΖΩΝΗ από όρια με Γλυφάδα έως και Α΄ ΑΛΙΠΕΔΟ ΒΟΥΛΑΣ
Επειδή εδώ και δεκαετίες έχουν νομοθετικά καταγραφεί, ακόμη και στο παράκτιο μέτωπο, πολεοδομικές προβλέψεις τις οποίες οφείλουμε να τις αναγνώσουμε και να τις παγώσουμε με συγκεκριμένες προτάσεις ρυθμίσεων που θα προστατεύουν περαιτέρω, πλήρως και στο διηνεκές το φυσικό περιβάλλον αυτών των περιοχών.
Η παράκτια ζώνη από το όριο του Δήμου με την Γλυφάδα μαζί με το Α’ αλίπεδο (πρώην κάμπινγκ και Α’ πλαζ Βούλας) σύμφωνα με το ΦΕΚ 15 Α 1937 ‘’ περί διαρρυθμίσεως του σχεδίου Βούλας’’ και μετά την σύμφωνη γνώμη της κοινότητας Βούλας (αποφ. 32/12.07.1936) αποκτά κοινόχρηστες – κοινωφελείς χρήσεις με την κατασκευή υποδομών λαϊκής παραλίας.
Οι αποφάσεις της χούντας για την υφαρπαγή των ακτών για την δημιουργία πλαζ του ΕΟΤ και αργότερα για μαγαζί των ημετέρων στέρησε την ελεύθερη πρόσβαση στις ακτές. Έξαλλου ο ΟΡΣΑ στην απόφαση της 25ης συνεδρίασης του 2002 για την περιοχή προτείνει: «Οργανωμένη κατασκήνωση ΕΟΤ Βούλας – Πρόκειται για εντός σχεδίου περιοχή (από 12.1.37 ΒΔ, ΦΕΚ 15/Α/37), και εκτός σχεδίου έκταση που έχει προκύψει από προσχώσεις. Επιβάλλεται η τροποποίηση του εγκεκριμένου σχεδίου μετά από ενιαία πολεοδομική μελέτη και μελέτη διαμόρφωσης με τις δύο παρακείμενες ζώνες: ΠΙΚΠΑ και Α’ Αλίπεδο.»
Για την ‘’επένδυση’’ που πραγματοποιήθηκε προκύπτουν θέματα νομικά, πολεοδομικά και αδειοδότησης της χρήσης της ως οργανωμένο κάμπινγκ.
Το ΠΙΚΠΑ παραμένει το σημαντικότερο Δημόσιο προνοιακό – νοσηλευτικό ίδρυμα αναπήρων παίδων και το στηρίζουμε αταλάντευτα για την συνέχιση των σημαντικών υπηρεσιών του, με εκσυγχρονισμό των υποδομών και επαρκή στελέχωση.
ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΑ:
Για την ΠΑΡΑΚΤΙΑ ΖΩΝΗ από όρια με Γλυφάδα έως και Α΄ ΑΛΙΠΕΔΟ ΒΟΥΛΑΣ
Από τα επί της παράκτιας ζώνης Ο.Τ. Κ1 – Κ2 – Κ3 – Κ4 – Κ5 – Κ6 και απέναντι αυτής Ο.Τ. 2 -– Κ7 – Κ8 – Κ9 – Κ10 – Κ11 – Κ12 φερόμενης ιδιοκτησίας Μ.Ε.Ε.Κ.Β. δυστυχώς σύμφωνα με το ΦΕΚ 51 Δ 1968 ‘’Περί τροποποιήσεως του ρυμοτομικού σχεδίου Βούλας (Αττικής)και καθορισμού των ορών και περιορισμών δομήσεως των οικοπέδων αυτού’’ και μετά την σύμφωνη γνώμη της κοινότητας Βούλας (αποφ. 94/1966) τα Ο.Τ. 2 – Κ1 – Κ2 – Κ3– Κ6 απέκτησαν οικοδομικές-ρυμοτομικές γραμμές μαζί με χρήσεις και όρους δόμησης.
Ζητάμε να απαγορευτεί οριστικά η περίφραξή τους, όπως ορίζει και το Π.Δ. για την προστασία του Σαρωνικού στο ΦΕΚ 254 Δ 2004, να καταργηθούν οι οικοδομικές γραμμές και οι όροι δόμησης – χρήσης να μειωθούν στο ελάχιστο, έως μηδενισμού, με μόνη επιτρεπόμενη χρήση στο Ο.Τ.Κ3 (474) ως αναψυκτήριο η οποία θα καταργηθεί εάν κλείσει ή αλλάξει χρήση.
Τα υπόλοιπα Ο.Τ. Κ5 – Κ7 – Κ8 – Κ9 – Κ10 – Κ11 – Κ12 που βρίσκονται απέναντι από την παράκτια ζώνη βρίσκονται ακόμη και μέσα στο χαρακτηρισμένο και διαμορφωμένο κοινόχρηστο πάρκο –πλατεία ΗΡΩΩΝ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟΥ, που ξεκινά από την παραλιακή λεωφόρο και καταλήγει στην Βασιλέως Παύλου στο αθλητικό κέντρο, εμφανίζονται ως μικρές οικοδομικές νησίδες με ερυθρό περίγραμμα. Σε κάθε περίπτωση όλες αυτές οι άτυπες οικοδομικές νησίδες να εξαλειφθούν και να μην αποτελέσουν τον δούρειο ίππο για νέες διεκδικήσεις.
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
Β Α Ρ Η
Η πρότασή μας δεν καλύπτεται πλήρως από κανένα από τα τρία ‘’σενάρια’’ που δόθηκαν στη διαβούλευση και προτείνουμε συνολικά τα παρακάτω:
Η ήδη συντελούμενη εντατική ανοικοδόμηση και αύξηση χρήσεων γης, με τους ευνοϊκούς όρους που αναφέραμε στο Α΄ μέρος, έχει επιφέρει σημαντική αλλοίωση στο δομημένο χώρο της Βάρης μετατρέποντάς την σε πυκνοδομημένη – πυκνοκατοικημένη πόλη.
Προτείνουμε μέσα από τη διαδικασία κατάθεσης προτάσεων του Δήμου για το Τ.Π.Σ. να μειωθούν οι υφιστάμενοι όροι δόμησης – κάλυψης – ύψους κατά το ποσοστό που η πρόσφατη νομοθεσία δίνει ως BONUS στις νέες οικοδομές, δηλαδή:
ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΗΣ ΔΟΜΗΣΗΣ – ΜΕΙΩΣΗ 20% για νέες οικοδομές
ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΗΣ ΚΑΛΥΨΗΣ – ΜΕΙΩΣΗ 5% για οικόπεδα άνω των 750 τ.μ.
ΥΨΟΣ ΝΕΩΝ ΟΙΚΟΔΟΜΩΝ – 11,50 μέτρα μέγιστο ολικό ύψος
( εκτός εάν προβλέπεται ήδη χαμηλότερος)
ΑΔΟΜΗΤΟ ΤΜΗΜΑ ΟΙΚΟΠΕΔΩΝ – να γίνει πρόβλεψη έτσι ώστε το εκτός περιγράμματος κύριας οικοδομής οικόπεδο σε ποσοστό 60% τουλάχιστον να παραμείνει χωρίς κατασκευές, με δεσμεύσή του για συνεχόμενη εδαφική φύτευση με δέντρα και θάμνους.
ΚΟΙΝΟΧΡΗΣΤΟΙ ΧΩΡΟΙ- αναζήτηση πόρων και χώρων για την δέσμευση και υλοποίηση πλατειών – πάρκων σε υποδομημένα σημεία.
ΠΕΖΟΔΡΟΜΙΑ – Στα πλαίσια της ισότιμης αστικής προσβασιμότητας να αναζητηθούν οι δυνατότητες δημιουργίας – διαπλάτυνσης πεζοδρομίων.
ΧΡΗΣΕΙΣ ΓΗΣ – Διατήρηση προσωρινά μόνο των χρήσεων, που μέχρι σήμερα έχουν εγκριθεί και λειτουργούν νόμιμα.
Μετά την παύση δραστηριότητάς τους, στο ακίνητο θα ισχύουν οι προβλέψεις του νέου Τ.Π.Σ. για την περιοχή.
Τα υγειονομικού ενδιαφέροντος καταστήματα και αυτά με εμπορικές χρήσεις να επιτρέπονται μόνο στα ισόγεια.
Η Βάρη έχει πρόσφατα Αναθεωρημένο Γ.Π.Σ. με το ΦΕΚ 57 Α.Α.Π. 8.4.2016.
Στο αναθεωρημένο Γ.Π.Σ. Βάρης προβλέπεται η χωροθέτηση αρκετών χρήσεων που εξυπηρετούν τις ανάγκες μιας σύγχρονης πόλης. Εντάσσει σε ειδική ενότητα με χαμηλούς συντελεστές, την ήδη δομημένη περιοχή της Φλέμινγκ, αυτό τελεί υπό περιβαλλοντική επανεξέταση μετά από απόφαση του Σ.τ.Ε..
Αναλυτικά και επί της υφιστάμενης κατάστασης στο θέμα
των χρήσεων γης στη Βάρη:
* Το 3ο σενάριο στο σχέδιό του για τη Βάρη, απεικονίζει προτάσεις οι οποίες αποφορτίζουν από υπέρμετρες χρήσεις και δημιουργούν ευνοϊκότερες συνθήκες για την ευζωία των κατοίκων της περιοχής.
- Η καταγραφή στο ισχύον Γ.Π.Σ. της Βάρης με το ΦΕΚ 57 Α.Α.Π. 8.4.2016 έχει εντάξει στην Π.Ε. 6 τις ιδιοκτησίες ‘’Βοκτάς’’ και πέριξ ως πολεοδομικό κέντρο πόλης, αυτό είναι πολύ επιβαρυντικό για την περιοχή.
- Η πρόταση* για κατάργηση του πολεοδομικού κέντρου πόλης καθώς και ο χαρακτηρισμός σε περιοχή ‘’ΓΕΝΙΚΗΣ ΚΑΤΟΙΚΙΑΣ’’ (αρθ. 3 Π.Δ. 59/2018), με πολύ λιγότερες χρήσεις, είναι ορθή και την υποστηρίζουμε.
- Στην περιοχή Δίλοφο – Βλάχικα Π.Ε. 3, χρήσης ‘’ΓΕΝΙΚΗΣ ΚΑΤΟΙΚΙΑΣ’’ (αρθ. 3 Π.Δ. 59/2018) να προσδιοριστεί το χρονοδιάγραμμα της σταδιακής μεταφοράς των επαγγελματικών χώρων με χρήσεις εργαστηρίων-μηχανουργείων-με βαριά και οχλούσα χρήση στην Λεωφ. Ευελπίδων σε βάθος τουλάχιστον δεκαετίας από την έγκριση του νέου Τ.Π.Σ. και μετά την ολοκλήρωση της μίσθωσής τους από τη παρούσα χρήση.
- Να προβλέπεται πλέον μόνο για ήπιες χρήσεις καθημερινών αναγκών της περιοχής.
- Η πρόταση* αντικατάστασης της χρήσης ‘’ΓΕΝΙΚΗΣ ΚΑΤΟΙΚΙΑΣ’’ με αυτή της ‘’ΑΜΙΓΟΥΣ ΚΑΤΟΙΚΙΑΣ’’ (αρθ. 2 Π.Δ. 59/2018) στην περιοχή πίσω από τον Ναό Αγίων Αποστόλων Πέτρου και Παύλου, είναι ορθή και την υποστηρίζουμε.
- Στην περιοχή Κόρμπι Π.Ε. 7, χρήσης ‘’ΑΜΙΓΟΥΣ ΚΑΤΟΙΚΙΑΣ’’ (αρθ. 2 Π.Δ. 59/2018) , η πρόταση* κατάργησης της χρήσης του πολεοδομικού κέντρου γειτονιάς είναι ορθή και την υποστηρίζουμε.
- Στην περιοχή Βάρκιζα Π.Ε. 1, χρήσης ‘’ΑΜΙΓΟΥΣ ΚΑΤΟΙΚΙΑΣ’’ (αρθ. 2 Π.Δ. 59/2018), η κατάργηση της χρήσης ‘’ΓΕΝΙΚΗΣ ΚΑΤΟΙΚΙΑΣ’’ στη γραμμική ζώνη της οδού Αφροδίτης, καθώς και στα Ο.Τ. της οδού Θάσου (Σινέ Βάρκιζα), είναι ορθή πρόταση* και την υποστηρίζουμε.
- Στην περιοχή Βάρκιζα Π.Ε. 1, στην παραλιακή η γραμμική χρήση της ‘’ΓΕΝΙΚΗΣ ΚΑΤΟΙΚΙΑΣ’’ είναι επαρκής και η κατάργηση του σημειακά προβλεπόμενου πολεοδομικού κέντρου πόλης είναι ορθή και την υποστηρίζουμε.
- Στην περιοχή Μηλαδέζα Π.Ε. 5, η κατάργηση της χρήσης ‘’ΓΕΝΙΚΗ ΚΑΤΟΙΚΙΑ’’ και η εφαρμογή της χρήσης ‘’ΑΜΙΓΟΥΣ ΚΑΤΟΙΚΙΑΣ’’ (αρθ. 2 Π.Δ. 59/2018), με διατήρηση της χρήσης ‘’ΓΕΝΙΚΗΣ ΚΑΤΟΙΚΙΑΣ’’ μόνο στη γραμμική ζώνη της Λ. Ευελπιδων και στα ακίνητα με πρόσωπο προς τη λεωφόρο, είναι ορθή πρόταση* και την υποστηρίζουμε.
- Στην περιοχή Βάρη Π.Ε. 2 ( τομέας 5), Ο/.Τ. από Ναό Κοιμήσεως της Θεοτόκου έως πλατεία Δήμα, χρήσης ‘’ΓΕΝΙΚΗΣ ΚΑΤΟΙΚΙΑΣ’’ (αρθ. 3 Π.Δ. 59/2018), η κατάργηση του πολεοδομικού κέντρου πόλης, με πολύ λιγότερες χρήσεις, είναι ορθή πρόταση* και την υποστηρίζουμε.
- Στις περιοχές που διατρέχει η Λ. Βασιλέως Κωνσταντίνου, ο περιορισμός της χρήσης ‘’ΓΕΝΙΚΗΣ ΚΑΤΟΙΚΙΑΣ’’ μόνο στη γραμμική ζώνη της Λ. Βασιλέως Κωνσταντίνου και στα ακίνητα με πρόσωπο προς τη λεωφόρο, είναι ορθή πρόταση*και την υποστηρίζουμε.
- Πρόταση μας, για δημιουργία καταφυγίου αδέσποτων ζώων συντροφιάς και προσωρινής περίθαλψης – φροντίδας και στέγασης, στο ακίνητο που σήμερα στεγάζει το αμαξοστάσιο οχημάτων καθαριότητας στη Βάρη (δίπλα στο νεκροταφείο Βάρης), όταν εκκενωθεί το ακίνητο και μετεγκατασταθεί το αμαξοστάσιο οχημάτων καθαριότητας, με τη μεταφορά των χρήσεων αυτών στο νέο προβλεπόμενο χώρο.
- Σε κάθε περίπτωση κρίνουμε απόλυτα αναγκαίο να βρεθεί σύντομα επαρκής χώρος για τη δημιουργία αυτής της δομής για τα αδέσποτα ζώα, σε κατάλληλο σημείο.
- Περιοχή Φλέμινγκ: με έντονη υψηλή βλάστηση, επίσης έχει έντονη δόμηση, συνήθως με όρους εκτός σχεδίου δόμησης μετά από συνένωση μικρών οικοπέδων, με μεγάλες πολυτελείς κατοικίες με τεράστια ‘’νομιμοποιημένη’’ αυθαίρετη δόμηση.
Έχει ενταχτεί από το πρόσφατο Γ.Π.Σ. στο ΦΕΚ 57 Α.Α.Π. 2016 σε ειδική πολεοδομική ενότητα με πολύ χαμηλούς όρους δόμησης, αυτό τελεί υπό περιβαλλοντική επανεξέταση μετά από απόφαση του Σ.τ.Ε..
Έχει εξαιρεθεί, σκανδαλωδώς, όλα αυτά τα χρόνια και από την ένταξη στους δασικούς χάρτες, αλλά και από το σύστημα ‘’Αντικειμενικών Αξιών Ακινήτων’’. Η διασφάλιση της περιοχής από την αυθαίρετη δόμηση και την τσιμεντοποίηση θα επιτευχθεί με την ενσωμάτωση της στον αστικό ιστό που την περιβάλλει, με εξαιρετικά χαμηλούς όρους δόμησης και κάλυψης (δεκάδες φορές μικρότερους από τους ήδη υλοποιημένους). Ταυτόχρονα οι ιδιοκτήτες οφείλουν να αποδώσουν εισφορά σε γη για την κατασκευή υποδομών στην περιοχή που διασφαλίζουν την ισότιμη μεταχείριση των πολιτών και την ισότιμη προσβασιμότητα στη περιοχή, όπως επαρκείς δρόμους με εκατέρωθεν πεζοδρόμια και πλατεία κλπ.
Όπως είπαμε και στην 11η/21 συν. Δ.Σ.(απ.217/2021) η πρόταση της διοίκησης να εισηγηθεί συντελεστή δόμησης 0,2 δεν μας βρίσκει σύμφωνους γιατί σε μία περιοχή Νatura προέχει η διασφάλιση της φύσης και επομένως προτείναμε μέγιστο συντελεστή δόμησης 0,10, κάλυψη μέγιστο 25% και αυτό προτείνουμε και σήμερα ως την πιο ικανή πρόταση για διασφάλιση της περιοχής και την αποτροπή περαιτέρω ανεξέλεγκτης αυθαίρετης ιδιωτικής δόμησης.
ΕΞΩΑΣΤΙΚΕΣ ΠΕΡΙΟΧΕΣ με ΔΟΜΗΣΗ που
ΔΕΝ ΕΧΟΥΝ ΘΕΣΜΙΚΑ ΔΙΑΣΦΑΛΙΣΤΕΙ
- Οικισμός Χερώματος
Αρχικά να επισημάνουμε ότι κανείς στο παρελθόν (πριν το 1978) δεν φρόντισε το Χέρωμα να χαρακτηριστεί ως εξωαστικός οικισμός, αφού πληρούσε όλα τα δεδομένα, και να έχει τα οφέλη που οι κάτοικοι δικαιούνται και έτσι θα είχε εξαιρεθεί η καταγραφή του ως περιοχή προστασίας από το Π.Δ. Υμηττού.
Η πρόσφατη απόφαση του Σ.τ.Ε. ΠΕ 146/2022, ξεκάθαρα ορίζει ότι δεν κάνει αποδεκτή την πρόταση – μεθόδευση της κυβέρνησης και του υπουργείου για την ξεχωριστή οικιστική ζώνη ΣΤ΄ και να τεθούν οι καθοριστικοί όροι δόμησης κάλυψης – χρήσεων με μετέπειτα υπουργική απόφαση και πολεοδομική μελέτη (Ειδικό Πολεοδομικό Σχέδιο Ε.Π.Σ.) που θα καθιστούσε το Χέρωμα αστική πολεοδομική ενότητα της Βάρης.
Αυτό είναι γνωστό ότι πάγια πρεσβεύει το Σ.τ.Ε. ( σε όλα τα Π.Δ. προστασίας της φύσης σε όλη την Ελλάδα) και το 1986 το ίδιο είχε επισημάνει, όταν και πάλι είχε απορριφθεί η ένταξη του Χερώματος στον αστικό ιστό και στο ΓΠΣ ως ειδική πολεοδομική ενότητα, δηλαδή όπως πάγια το Σ.τ.Ε. με τις νομολογίες του γνωμοδοτεί και τελικά εφαρμόζεται.
Η ΡΙ.ΚΙ.Π. Β.Β.Β. το 2017 το είχε επισημάνει στην σύσκεψη που εξέταζε το θέμα στο ΥΠΕΝ και θεωρήθηκε νομικά και πολεοδομικά ορθό ότι δεν πρέπει να προταθεί και πάλι η μετατροπή του Χερώματος σε αστικό οικισμό με ειδική μελέτη πολεοδόμησης αλλά να παραμείνει εξωαστικός οικισμός με σαφείς και δεσμευτικούς όρους δόμησης – χρήσεων, στην υπό σύνταξη αρχική Σ.Μ.Π.Ε. για το νέο Π.Δ. προστασίας του Υμηττού, ούτως ώστε να γίνει πλήρως αποδεκτό από το Σ.τ.Ε.
Αυτό οφείλει να προταθεί και τώρα, ως τεκμηριωμένη πρόταση αρμοδίως και να επανεξεταστεί η ΣΜΠΕ του Υμηττού από το Σ.τ.Ε. και πάλι, για να επέλθει οριστική δικαίωση των πολιτών του ιστορικού οικισμού Χερώματος.
Προτείνουμε να τεθούν ως πλαίσιο όρων δόμησης τα εξής: τα υφιστάμενα ακίνητα κατοικίας είναι νομίμως υφιστάμενα – η αρτιότητα να είναι τα 200 τ.μ. οικοπέδου – η δόμηση κλιμακώνεται με ελάχιστη δόμηση τα 120τ.μ. και μέγιστη τα 250τ.μ.- η μέγιστη κάλυψη στο 40%, το μέγιστο ύψος στα 8 μέτρα.
Δέσμευση χώρων για πεζοδρόμια – δρόμους – κοινόχρηστους χώρους και υποδομές.
——
- Στις περιοχές που βρίσκονται σε φάση πολεοδομικών μελετών και εγκρίσεων να γίνει ταυτόχρονη ρυμοτομική ρύθμιση για την διασφάλιση πεζοδρομίων.
- Η άμεση ολοκλήρωση του αντιπλημμυρικού έργου της διευθέτησης του ρέματος του Κόρμπι να ολοκληρωθεί το συντομότερο για την ασφάλεια των πολιτών και των ιδιοκτησιών εντός αστικού ιστού και την προστασία της παράκτιας ζώνης στην οποία εκβάλει και αποτελεί κολυμβητική ακτή.
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
Β Ο Υ Λ Ι Α Γ Μ Ε Ν Η
Η πρότασή μας δεν καλύπτεται πλήρως από κανένα από τα τρία ‘’σενάρια’’ που δόθηκαν στη διαβούλευση και προτείνουμε συνολικά τα παρακάτω:
Η ήδη συντελούμενη εντατική ανοικοδόμηση και αύξηση χρήσεων γης, με τους ευνοϊκούς όρους που αναφέραμε στο Α΄ μέρος, έχει επιφέρει σημαντική αλλοίωση στο δομημένο χώρο της Βουλιαγμένης μετατρέποντάς την σε πυκνοδομημένη – πυκνοκατοικημένη πόλη.
Η περιοχή της Δημοτικής ενότητας Βουλιαγμένης αποτελεί εδώ και 60 χρόνια πεδίο αντιπαράθεσης των μεγάλων οικονομικών συμφερόντων σε συνεργασία με την εκκλησία και το κράτος που αγνοούν επιδεικτικά την τοπική κοινωνία. Εφαρμόζουν το κερδοσκοπικό τους σχέδιο για μετατροπή της Βουλιαγμένης σε ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΟΥ τύπου ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΟ χώρο με εμφανή συνεχή υποβάθμιση του μοναδικής αξίας και ομορφιάς φυσικού, πολιτιστικού και αστικού περιβάλλοντος. Εφάρμοσαν, με το ΤΑΙΠΕΔ ως φορέα επιτάχυνσης των διαδικασιών για πρώτη φορά στην Ελλάδα, το σχέδιο με ΕΣΧΑΔΑ με νόμο του 2011 και απόφαση του 2013 για την τσιμεντοποίηση της χερσονήσου του Μικρού Καβουριού μαζί με την ακτή και την Μαρίνα. Τώρα, όπως μας έχουν ήδη προϊδεάσει, έρχεται η τελική φάση της αλλοίωσής του συνόλου της Βουλιαγμένης και του όρμου της, με την σημερινή κυβέρνηση και την εκκλησία σε πλήρη ταύτιση σε όσα επεξεργάζονται.
Προτείνουμε μέσα από τη διαδικασία κατάθεσης προτάσεων του Δήμου για το Τ.Π.Σ., να μειωθούν οι υφιστάμενοι όροι δόμησης – κάλυψης – ύψους κατά το ποσοστό που η πρόσφατη νομοθεσία δίνει ως BONUS στις νέες οικοδομές, δηλαδή:
ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΗΣ ΔΟΜΗΣΗΣ – ΜΕΙΩΣΗ 20% για νέες οικοδομές
ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΗΣ ΚΑΛΥΨΗΣ – ΜΕΙΩΣΗ 5% για οικόπεδα άνω των 750 τ.μ.
ΥΨΟΣ ΝΕΩΝ ΟΙΚΟΔΟΜΩΝ – 10,50 μέτρα μέγιστο ολικό ύψος
( εκτός εάν προβλέπεται ήδη χαμηλότερος)
ΑΔΟΜΗΤΟ ΤΜΗΜΑ ΟΙΚΟΠΕΔΩΝ – να γίνει πρόβλεψη έτσι ώστε το εκτός περιγράμματος κύριας οικοδομής οικόπεδο σε ποσοστό 60% τουλάχιστον να παραμείνει χωρίς κατασκευές, με δεσμεύσή του για συνεχόμενη εδαφική φύτευση με δέντρα και θάμνους.
ΚΟΙΝΟΧΡΗΣΤΟΙ ΧΩΡΟΙ- αναζήτηση πόρων και χώρων για την δέσμευση και υλοποίηση πλατειών – πάρκων σε υποδομημένα σημεία.
ΠΕΖΟΔΡΟΜΙΑ – Στα πλαίσια της ισότιμης αστικής προσβασιμότητας να αναζητηθούν οι δυνατότητες δημιουργίας – διαπλάτυνσης πεζοδρομίων.
ΧΡΗΣΕΙΣ ΓΗΣ – Διατήρηση μόνο των χρήσεων που μέχρι σήμερα έχουν εγκριθεί και λειτουργούν νόμιμα. Μετά την παύση δραστηριότητάς τους, στο ακίνητο θα ισχύουν οι προβλέψεις του νέου Τ.Π.Σ. για την περιοχή. Τα υγειονομικού ενδιαφέροντος καταστήματα και αυτά με εμπορικές χρήσεις να επιτρέπονται μόνο στα ισόγεια.
* Το 3ο σενάριο στο σχέδιό του για τη Βουλιαγμένη, απεικονίζει προτάσεις οι οποίες επιφέρουν υπέρμετρες χρήσεις και δημιουργούν δυσμενέστερες συνθήκες για τους κατοίκων της περιοχής.
- Στην περιοχή Άγιου Νικολάου Καβουρίου Π.Ε. 1 να καταργηθεί η χρήση ‘’ΓΕΝΙΚΗΣ ΚΑΤΟΙΚΙΑΣ’’ (αρθ. 3 Π.Δ. 59/2018) και να εφαρμοστεί η ηπιότερη χρήση της ‘’ΑΜΙΓΟΥΣ ΚΑΤΟΙΚΙΑΣ’’ (αρθ. 2 Π.Δ. 59/2018).
- Στην γραμμική ζώνη εκατέρωθεν της Λ. Αθήνας, να εφαρμοστεί η χρήση ‘’ΓΕΝΙΚΗΣ ΚΑΤΟΙΚΙΑΣ’’ (αρθ. 3 Π.Δ. 59/2018), και ΟΧΙ η προτεινόμενη χρήση ‘’ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ ΑΝΑΨΥΧΗ’’ (αρθ. 5 Π.Δ. 59/2018).
- Στην περιοχή Κόρμπι Π.Ε. 3, χρήσης ‘’ΓΕΝΙΚΗΣ ΚΑΤΟΙΚΙΑΣ’’ (αρθ. 3 Π.Δ. 59/2018) , η κατάργηση της χρήσης του πολεοδομικού κέντρου πόλης είναι ορθή και την υποστηρίζουμε.
- ΠΟΛΕΟΔΟΜΙΚΩΣ ΑΡΡΥΘΜΙΣΤΟΙ ΟΙΚΟΔΟΜΙΚΟΙ ΧΩΡΟΙ
Επί δεκαετίες το θέμα της φερόμενης εκκλησιαστικής περιουσίας στον αστικό χώρο της Βουλιαγμένης παραμένει αδικαιολόγητα μετέωρο και αρρύθμιστο.
Υπήρχαν πολεοδομικές προβλέψεις και δυνατότητες που δεν αξιοποιήθηκαν και τελικά η εκκλησία με οριστική δικαστική απόφαση τα εξαίρεσε από την δημοτική δέσμευση.
Η εκκλησία όπως είναι γνωστό έχει στερήσει από τη Βουλιαγμένη, μαζί με το κράτος που την υποστηρίζει, Δημοτικούς κοινόχρηστους χώρους και χώρους πρασίνου επιφέροντας τεράστια περιβαλλοντική επιβάρυνση.
Το Δημοτικό Συμβούλιο με την Απ..199/2021 για Επιβολή ρυμοτόμησης απαλλοτρίωσης σε ακίνητα με φερόμενο ιδιοκτήτη την Εκκλησία της Ελλάδος σε οικοδομικά τετράγωνα στην Δ.Ε. Βουλιαγμένης (ΑΔΑ:ΩΞΡ9ΩΨΖ-ΓΞ4) επιχειρεί να διεκδικήσει την αποκατάσταση της αδικίας στην τοπική κοινωνία και το φυσικό περιβάλλον. Το σύνολο της επιφάνειας των 36 Ο.Τ είναι 269.363,60 τ.μ.
Η διαδικασία που επιχειρείται από το Δήμο, ανάγεται σε απλή ρυμοτομική απαλλοτρίωση των αρρύθμιστων αστικών ακινήτων της εκκλησίας, για την αποκατάσταση της αδικίας με επίκληση του περιβαλλοντικού ισοζυγίου δεν θα αποδώσει εάν δεν τεθεί ως μη παραγεγραμμένη οφειλόμενη απαίτηση του Δήμου, που θα επιλυθεί με μόνο σχετικό νόμο και σε συνεννόηση και συνέργεια με την κεντρική διοίκηση που δημιούργησε το πρόβλημα.
Οι χώροι αυτοί χωρίζονται σε δύο κατηγορίες, αυτοί που το Γ.Π.Σ. της Βουλιαγμένης που εγκρίθηκε με το ΦΕΚ 1129 Δ 1997 είχαν χαρακτηριστεί ως αστικό πράσινο – ελεύθεροι χώροι και είναι στα Ο.Τ. 5 – 7 – 13 – 13Α – 47 – 53 – 131 – 133 – 134 και οι υπόλοιποι στους οποίους απλά δεν έχουν οριστεί οικοδομικές και ρυμοτομικές γραμμές και είναι πολεοδομικώς αρρύθμιστοι.
Προτείνουμε να εκκινήσουν διαδικασίες για την σύσταση ειδικής επιτροπής, Υ.Π.ΕΝ. και Β.Β.Β., που θα εξετάσει το θέμα διεξοδικά και θα έχει εξαρχής δεσμευτικό πλαίσιο για την επαναφορά του θιγέντος περιβαλλοντικού ισοζυγίου χωρίς καταβολή αποζημίωσης.
Στη μελέτη της παρούσας φάσης για τη σύνταξη του Τ.Π.Σ. και στα τρία ‘’σενάρια’’ όλοι αυτοί οι χώροι χαρακτηρίζονται «Κοινόχρηστοι χώροι, σύμφωνα με τη σύμβαση 1900/1951 Κατσαφαρόπουλου (ΒΔ 20.4.1951 – ΦΕΚ121 Α 1951)…
Στην ουσία προτείνει ως χρήση την αρχική τους πολεοδομική κατάσταση και δεν καταγραφεί την εν εξελίξει διαδικασία κατοχύρωσης των δικαιωμάτων του Δήμου στη ‘’διαμάχη’’ με την εκκλησία. Οι πληροφορίες από την ενημέρωση του επικεφαλής της ιεράς συνόδου κάνουν λόγο για συμβιβασμό από τον οποίο δεν χάνει σε αξία η εκκλησία… Από την άλλη, σε ένα μήνα αναμένεται η απόφαση του Σ.τ.Ε. για τη διαμάχη Δήμου – εκκλησίας. Με αυτά τα δεδομένα σε αναμονή, το ιδανικό είναι η παράταση της διαβούλευσης για να καταγραφούν τα εν εξελίξει δεδομένα και να αποφανθεί η τοπική κοινωνία και για αυτά.
- ΠΕΡΙΟΧΕΣ ΜΕ ΕΙΔΙΚΟ ΠΟΛΕΟΔΟΜΙΚΟ ΚΑΘΕΣΤΩΣ
- Η ΧΕΡΣΟΝΗΣΟΣ του ΜΕΓΑΛΟΥ ΚΑΒΟΥΡΙΟΥ έχει μετατραπεί σε αστική συνοικία για πλουσίους με ρυμοτομία που εξυπηρετεί μόνο τους πλουσίους κατοίκους της και είναι δυσπρόσιτη για τους πολίτες. Αρχικά σύμφωνα με την σύμβαση Ελληνικού δημοσίου και εκκλησίας (σύμβαση Κατσαφαρόπουλου ΦΕΚ 121 Α 1951 που την ενέκρινε μαζί με το πρώτο σχέδιο ρυμοτομίας της Βουλιαγμένης) προβλεπόταν για κοινόχρηστος χώρος πρασίνου, με εξαίρεση μικρές οικοδομικές νησίδες λίγων τετραγωνικών μέτρων που παρέμεναν στην εκκλησία. Τελικά με σύμφωνη γνώμη του κεντρικού κράτους και αγνοώντας την τοπική κοινωνία και την συμφωνία του 1951 επήλθε η οικοπεδοποίηση και το τσιμέντωμα για όφελος των συμμετεχόντων στις διαδικασίες και των πλουσίων που σταδιακά την κατέλαβαν. Να διεκδικηθεί με συνεννόηση και συνέργεια με την κεντρική διοίκηση, που δημιούργησε το πρόβλημα, η αποκατάσταση της αδικίας στην τοπική κοινωνία και το φυσικό περιβάλλον.
- Η ΧΕΡΣΟΝΗΣΟΣ του ΜΙΚΡΟΥ ΚΑΒΟΥΡΙΟΥ έχει μετατραπεί στο σύνολό της, μετά την απόφαση του 2013 και την μέχρι σήμερα υλοποίηση, σε ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΗ ΠΕΡΙΟΧΗ εντατικών χρήσεων τουρισμού – αναψυχής με νέα τεράστια μαρίνα που θα εξυπηρετεί τους πελάτες των επενδυτών και θα επιβαρύνει την τοπική κοινωνία και το φυσικό και αρχαιολογικό περιβάλλον. Πουλήθηκε μαζί με τα αρχαία με διαδικασίες ΕΣΧΑΔΑ και στερεί από τους πολίτες την ελεύθερη πρόσβαση στις ακτές και τον δημοτικό δρόμο μέχρι την άκρη της χερσονήσου όπως ίσχυε. Η γιγάντια Μαρίνα πληγώνει τη φύση και το τοπίο.
Και για τη χερσόνησο του Μικρού Καβουρίου ισχύει ότι και για την χερσόνησο του Μεγάλου Καβουρίου σε ότι αφορά τα δικαιώματα των πολιτών και του Δήμου, τα οποία θεωρούμε ότι είναι ΠΑΝΤΟΤΕ ενεργά και απαιτήσιμα . Οι πολίτες έχουν δικαίωμα στην πρόσβαση σε κάθε δημόσιο κοινόχρηστο χώρο και παραλία. Περιορισμός κάθε δόμησης.
- ΛΟΦΟΣ ΟΡΦΑΝΟΤΡΟΦΕΙΟΥ και ΠΕΡΙΟΧΗ 128 Σ.Ε.ΤΗ. (Σμηναρχία Εκπαίδευσης Τηλεπικοινωνιών): Ο λόφος του ορφανοτροφείου περιλαμβάνει το ορφανοτροφείο που έκλεισε πρόσφατα η ανάλγητη ιεραρχία της εκκλησίας, τον αρχαιολογικό χώρο και τις από δεκαετίες οικοδομικές νησίδες της εκκλησίας με χρήσεις βοηθητικές και εστιατορίων. Και για το λόφο του ορφανοτροφείου ισχύει ότι και για την χερσόνησο του Μικρού και Μεγάλου Καβουρίου σε ότι αφορά τα δικαιώματα των πολιτών και του Δήμου και επιτρέπονται χρήσεις κοινωφελείς.
Αυτό που τώρα επιχειρείται στον λόφο του ορφανοτροφείου και την ευρύτερη περιοχή, με συνεργάτες την ιεραρχία της εκκλησίας και την κυβέρνηση Μητσοτάκη, είναι η ανατροπή των χρήσεων κοινωφελούς χρήσης. Αυτό θα γίνει μαζί με την επί χρόνια φημολογούμενη απομάκρυνση του στρατοπέδου της 128 ΣΕΤΗ και θα εφαρμοστούν και οι ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΚΕΣ προβλέψεις του ΠΔ του ΦΕΚ 254 Δ 2004, δηλαδή αναψυκτήρια – εστιατόρια. Προβλέπουμε ότι θα εμπλακεί και ο Δήμος ως έχων έννομο συμφέρον με τις διαδικασίες αυτές σε σχέδιο ΕΣΧΑΔΑ ή ΕΣΧΑΣΕ.
Αποτροπή κάθε προσπάθειας αλλοίωσης του λόφου και μετατροπής σε τουριστικό τομέα.
- ΕΞΩΑΣΤΙΚΕΣ ΠΕΡΙΟΧΕΣ – ΠΡΟΣΤΑΤΕΥΟΜΕΝΗ ΠΕΡΙΟΧΗ ΦΥΣΙΚΟΥ ΚΑΛΛΟΥΣ
- ΤΑΣΣΙΑΝΗ: Η περιοχή αυτή, που είναι συνέχεια όμορής της που είναι στη Βούλα, έχει έντονη δασική βλάστηση, είναι εκτός σχεδίου και οι ιδιοκτησίες προέρχονται από αγροτικές διανομές. Ήδη επιχειρείται η δόμηση με όρους παρέκκλισης ως εκτός σχεδίου περιοχή.
Δεν έχουν κυρωθεί ακόμη οι δασικοί χάρτες στη Βουλιαγμένη, οι προς ανάρτηση δείχνουν ότι από τη δασική προστασία εξαιρούνται οι πολλές δομημένες ιδιοκτησίες, διακόπτοντας το συνεχές της δασικής κάλυψης. Το Σ.τ.Ε. σε απόφασή του για την περιοχή ορίζει ότι δεν μπορεί να γίνει καμία πολεοδομική – ρυμοτομική ρύθμιση χωρίς ειδική μελέτη προστασίας του δασικού χαρακτήρα του λόφου Τάσσιανη’ Ζητούμενο είναι ο λόφος της Τάσσιανης να μην επιβαρυνθεί από άλλη δόμηση και να ελεγχθούν όλες οι υπάρχουσες δομήσεις εάν είναι νομίμως κατασκευασμένες.
- ΛΙΜΝΗ ΒΟΥΛΙΑΓΜΕΝΗΣ και ΦΑΣΚΟΜΗΛΙΑ: Η περιοχή της Φασκομηλιάς και της Λίμνης Βουλιαγμένης προστατεύεται από το Π.Δ. προστασίας του ΦΕΚ 51 Δ 2003., από σωρεία αποφάσεων προστασίας και με αποφάσεις του ΣτΕ. Οι αναζητητές του κέρδους ξεπέρασαν τα εμπόδια και δόμησαν παράνομα εντός του περιβάλλοντος χώρου της λίμνης και με άοκνες ενέργειες του ιστορικού κ. Διονυσόπουλου πρόσφατα αρκετές απομακρύνθηκαν. Η ευρύτερη περιοχή της Φασκομηλιάς είναι μοναδικής ομορφιάς κρύβει όμως και αρχαιολογικούς θησαυρούς και οφείλουμε να την προστατεύουμε ως κόρη οφθαλμού. Εντός της περιοχής της Φασκομηλιάς υπάρχουν από την εποχή του 1950-1960 οικοδομικά τετράγωνα που πριν λίγα χρόνια περιόρισαν τον συντελεστή δόμησης στο 0,02 και οι υφιστάμενες χρήσεις απαγορεύουν την οποιαδήποτε δόμηση. Η περιοχή φέρεται να ανήκει στη εκκλησία και όπως είναι γνωστό εδώ και αρκετά χρόνια ζητά επενδυτές για την ‘’αξιοποίηση της ‘’. Η ιεραρχία της εκκλησίας και η κυβέρνηση Μητσοτάκη συνεργάζονται για την από κοινού αξιοποίηση όλης της ‘’περιουσίας’’ της εκκλησίας και αυτό θέτει σε άμεσο κίνδυνο την περιοχή. Προβλέπουμε ότι θα επιχειρηθεί να ξεπεραστούν τα περιβαλλοντικά και πολεοδομικά κωλύματα με συνεργασίες και σχέδιο ΕΣΧΑΔΑ ή ΕΣΧΑΣΕ και ανατροπή του Π.Δ. προστασίας.
Οι πολίτες όπως και στο παρελθόν έτσι και τώρα θα ανατρέψουν κάθε επιβουλή.
Προτείνουμε την πλήρη κατάργηση των οικοδομικών γραμμών στα ακόμη υφιστάμενα Ο.Τ. 149-150-151-152 και την επιβολή ενδεικτικού συντελεστή δόμησης 0.001 και η χρήση να είναι αυτή που ορίζει το Π.Δ. προστασίας, δηλαδή αποκλειστικά προστασία και ανάδειξη φυσικού κάλλους της περιοχής.
Επιπλέον εκτιμούμε και προτείνουμε για περαιτέρω διασφάλιση της διατήρησης της χρήσης αποκλειστικά ως προστατευόμενου φυσικού κάλους, εφόσον υπάρχουν τα Ο.Τ. να προσδιοριστεί η χρήση ‘’ΖΩΝΗ ΑΠΟΛΥΤΗΣ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ της ΦΥΣΗΣ’’ (αρθ. 14α Π.Δ. 59/2018), εξαιρώντας κάθε άλλη χρήση πλην των με αριθ.11 = Μόνο επιστημονική έρευνα για τη Ζώνη και με αριθ. 26.12.7 = Μονοπάτια πεζών.
Πηγή: rikipvvv.blogspot.com