Πραγματοποιήθηκαν τα εγκαίνια του επιβλητικού αεροσκάφους Boeing 727 της πρώην Ολυμπιακής Αεροπορίας στον παράδρομο της Λ. Βουλιαγμένης στο Ελληνικό – Οι πρώτες εικόνες και δηλώσεις από την εκδήλωση.
Τα εγκαίνια του αεροσκάφους Boeing 727 της πρώην Ολυμπιακής Αεροπορίας, που έχει πάρει τη θέση του εδώ και εβδομάδες στον παράδρομο της Λεωφόρου Βουλιαγμένης στο ύψος του Ελληνικού, πραγματοποιήθηκαν το βράδυ της Τετάρτης 22 Μαΐου. Εν όψει των εγκαινίων, το τελευταίο διάστημα έτρεχαν οι εργασίες συναρμολόγησής του, καθώς και οι εργασίες για τη διαμόρφωση του περιβάλλοντος χώρου, ώστε όλα να είναι έτοιμα για να παρουσιαστεί επίσημα στο κοινό.
Υπενθυμίζεται πως υπεύθυνη για τη μεταφορά, τοποθέτηση και συντήρηση του αεροσκάφους ήταν η εταιρία Zela Aviation, με τον δήμο Ελληνικού-Αργυρούπολης να αποδέχεται τη δωρεά και την τοποθέτηση του αεροπλάνου στο συγκεκριμένο σημείο.
Στην εκδήλωση παρευρέθηκε ο Κύπριος επιχειρηματίας, Ανδρέας Χριστοδουλίδης, νυν ιδιοκτήτης της αεροπορικής ιδιωτικών αεροσκαφών Zela Aviation και ιδρυτής της αεροπορικής εταιρίας «Helios», ο οποίος έκανε τη δωρεά αυτή στον δήμο Ελληνικού-Αργυρούπολης.
Ο ίδιος όταν πήρε τον λόγο, ανέφερε μεταξύ άλλων πως «Με θυμάμαι σαν παιδί αντί να παίζω με αυτοκινητάκια να παίζω με αεροπλανάκια. Είναι η αρρώστια μου, αλλά και η θεραπεία μου. Είναι ένα μικρόβιο που δεν μου φεύγει. Είναι η δουλειά μου, το ψωμί μου. Ο Ωνάσης έλεγε ότι τα καράβια είναι η γυναίκα του και τα αεροπλάνα είναι η ερωμένη του. Εμένα τα αεροπλάνα είναι και η γυναίκα και η ερωμένη μου. Όταν ήρθα στην Ελλάδα ενημερώθηκα ότι κάποια αεροπλάνα θα γίνονταν “κατσαρόλες”. Με πολλή δυσκολία και πολύ χρήμα πήγα να σώσω τα αεροπλάνα αυτά. Επισκέφθηκα δέκα δημάρχους, αλλά κανένας δεν μου έδωσε σημασία. Ήθελα έναν δήμαρχο να με αγκαλιάσει γιατί δεν το έκανα για εμένα, αλλά για την Ελλάδα. Η Ολυμπιακή ήταν και παραμένει σύμβολο της Ελλάδας».
Τον λόγο πήρε και ο πρόεδρος του Πολιτιστικού Κέντρου Εργαζομένων Ολυμπιακής Αεροπορίας (ΠΟΛ.Κ.Ε.Ο.Α)., Βασίλης Τσατσαράγκος, ο οποίος τόνισε πως «Η μεγάλη οικογένεια της Ολυμπιακής Αεροπορίας σήμερα βλέπει εμπράκτως να σώζεται κομμάτι μιας ιστορίας 7 δεκαετιών που αναπτύχθηκε και εξελίχθηκε στο Ελληνικό. Η Ολυμπιακή Αεροπορία ανέδειξε την Ελλάδα ως τουριστικό προορισμό. Δεν ήταν σε θέση το ΠΟΛ.Κ.Ε.Ο.Α, που αποτελείται από περίπου 3.500 συνταξιούχους, να χρηματοδοτήσει τη διάσωση των αεροσκαφών. Δυστυχώς, η πολιτεία δεν τα κατάφερε και ήρθε ο ιδιωτικός τομέας και η τοπική αυτοδιοίκηση να πάρουν τις αποφάσεις που θα συμβάλλουν στη διάσωση της ιστορικότητας του χώρου του Ελληνικού, που ήταν η καρδιά της Ελλάδας για 7 δεκαετίες».
Έπειτα, ο δήμαρχος Ελληνικού–Αργυρούπολης, Γιάννης Κωνσταντάτος, μεταξύ άλλων ανέφερε: «Δεν νομίζω ότι υπάρχει άλλο μέρος στην Ελλάδα που να είναι τόσο συνδεδεμένο με την ιστορία του αεροδρομίου όσο ο Δήμος Ελληνικού-Αργυρούπολης. Δεν ήταν δυνατόν να μην διατηρήσουμε, λοιπόν, ζωντανή τη μνήμη της Ολυμπιακής Αεροπορίας για να θυμούνται οι παλιοί και να μαθαίνουν οι νέοι. Και μην ξεχνάμε πως σε αυτό το μέρος σκοτώθηκε και πολύς κόσμος από βομβαρδισμούς, με τη Lamda Development να βρίσκει μέχρι σήμερα κατά τη διάρκεια των εργασιών της δεκάδες βόμβες διάσπαρτες, 314 μέχρι στιγμής».
Στην εκδήλωση βρέθηκαν και πρόσωπα της πολιτικής σκηνής, όπως ο Υπουργός Υποδομών και Μεταφορών, Χρήστος Σταϊκούρας, καθώς και ο Υπουργός Υγείας Άδωνις Γεωργιάδης, οι οποίοι έκαναν με τη σειρά τους τις δικές τους δηλώσεις σχετικά με το αεροσκάφος, την ιστορία της Ολυμπιακής, αλλά και για τη μεγάλη επένδυση στο Ελληνικό, μέσα από την οποία θα αναδειχτούν και τα δύο ιστορικά τουριστικά στοιχεία του δήμου Ελληνικού-Αργυρούπολης: το αεροσκάφος και το σήμα της Ολυμπιακής.
Πού ακριβώς βρίσκεται το αεροπλάνο της Ολυμπιακής
Τη νέα του θέση πήρε στις αρχές του Μαρτίου το εμβληματικό Boeing 727 της πρώην Ολυμπιακής Αεροπορίας, το οποίο βρισκόταν μέχρι πρότινος εντός της έκτασης του παλιού αεροδρομίου του Ελληνικού.
Το αεροσκάφος τοποθετήθηκε ως τουριστικό αξιοθέατο επί του παραδρόμου της λεωφόρου Βουλιαγμένης, μπροστά στο γήπεδο των Σουρμένων και είναι ορατό κυρίως από όποιον κινείται στο ρεύμα της λεωφόρου από Αθήνα προς Γλυφάδα, λίγο μετά το μετρό του Ελληνικού, ωστόσο, το μέγεθός του επιτρέπει να το εντοπίσει κανείς και από το αντίθετο ρεύμα.
Να θυμίσουμε πως πρόκειται για ένα Boeing 727/284 – ένα από τα έξι Β727/284 που αγόρασε ο Αριστοτέλης Ωνάσης για την Ολυμπιακή Αεροπορία. Το αεροπλάνο φέρει το όνομα Mount Olympus και πέταξε για 23 χρόνια με την Ολυμπιακή. Αποσύρθηκε το 1992 και παρέμενε στο πρώην αεροδρόμιο του Ελληνικού μέχρι τις αρχές του 2024.
«Θα είναι το νέο στολίδι της Αθήνας», είχε αναφέρει χαρακτηριστικά, μιλώντας στο NouPou ο Ανδρέας Χριστοδουλίδης. Όσο για την επιλογή της τοποθεσίας, ο κ. Χριστοδουλίδης διευκρίνισε ότι προηγήθηκε έρευνα σε διάφορα σημεία και τελικά επιλέχθηκε το συγκεκριμένο γιατί εκεί το αεροπλάνο είναι καλύτερα ορατό προς τους περαστικούς.
Ο ίδιος διαθέτει ένα ακόμη αεροσκάφος της Ολυμπιακής Αεροπορίας, ένα BAC1-11, στα χρώματα ελληνικής σημαίας, ένα από τα ελάχιστα αεροσκάφη αυτού του τύπου παγκοσμίως. Ο Κύπριος επιχειρηματίας αγόρασε τα εν λόγω ιστορικά αεροπλάνα– τα οποία αρχικά άνηκαν στο Π.Ο.Λ.Κ.Ε.Ο.Α. – από τη Lamda Development.
Πηγή: noupou.gr