Τα οφέλη που μπορεί να προσφέρει το κολύμπι τον χειμώνα, αλλά και συμβουλές για όσους θέλουν να κάνουν την αρχή.
– Πώς έγινε η πρώτη επαφή με τον αθλητισμό στη ζωή σας και πότε καταλάβετε ότι θα ασχοληθείτε για πάντα με αυτό;
Η δική μου αρχή έγινε στη Θήβα την πόλη που μεγάλωσα και το μικρόβιο του αθλητισμού ξεκίνησε από πολύ μικρή ηλικία με τα κλασικά: μπάλα, μπάσκετ αλλά και στίβο, τον οποίο αγάπησα σφόδρα και με πέρασε στο επόμενο στάδιο να συνδεθώ και να αγαπήσω την αερόβια άσκηση δηλαδή το τρέξιμο στη φύση, το ποδήλατο, και φυσικά το κολύμπι το οποίο αγάπησα εντέλει περισσότερο.
Όταν βρέθηκα στα 90s στην Αθήνα για σπουδές Οινολογίας, δεν μπορούσα να συγκρατηθώ και ανάμεσα σε δουλειά και διάβασμα για τη σχολή, έπαιρνα το ποδήλατο μου κάθε μέρα και πήγαινα στη θάλασσα χειμώνα-καλοκαίρι για κολύμπι και τρέξιμο. Τότε δεν ήταν τόσο δημοφιλές, για την ακρίβεια ήταν και λίγο γραφικό να κάνεις ποδήλατο στην Αθήνα αλλά εγώ ερωτεύτηκα αυτό τον τρόπο ζωής.
Ήταν ο τέλειος τρόπος να κρατήσω ζωντανές τις μνήμες μου από το δάσος της πόλης μου που έτρεχα, τη φύση και τον αθλητισμό που ασχολήθηκα από μικρός και μου μετέδωσαν οι γυμναστές μου, ένας τρόπος που με έβγαζε πάντα από τα αδιέξοδα της ζωής και με πλούτιζε εσωτερικά σαν άνθρωπο. Κάπου εκεί ξεκίνησα να συμμετέχω σαν αθλητής σε αγώνες ποδηλασίας, τρεξίματος, κολύμβησης αλλά και τριάθλου, κυρίως μεγάλων αποστάσεων και να επενδύω όλα μου τα χρήματα σε ταξίδια σε όλο τον κόσμο, σε ποδήλατα, σε ταξίδια για αγώνες κολύμβησης και τρεξίματος στη φύση και παράλληλα προσπαθούσα μέσω αρθρογραφίας και παρακινητικού περιεχομένου να μεταδώσω σε όλο και περισσότερο κόσμο αυτή την αγάπη για αυτό το μυστικό που με έκανε ευτυχισμένο και ήταν δωρεάν.
Την ελεύθερη άσκηση στη φύση. Από τότε μέχρι και σήμερα έχω αφιερώσει όλο μου το είναι στην άθληση και στην εξάπλωση αυτής της τάσης ευζωίας παντού και σε όλη τη χώρα.
– Γιατί είναι τόσο σημαντικό να αθλείται κάποιος και γιατί να βάλει το κολύμπι στη ζωή του;
Ο αθλητισμός είναι ο καλύτερος τρόπος να αποκτήσει ο σύγχρονος άνθρωπος όλες εκείνες τις αρετές που χρειάζεται για να ζήσει μια πλήρη, ποιοτική και αυθεντική ζωή. Τα οφέλη είναι πολλαπλά και πολυδιάστατα. Στον ψυχολογικό τομέα ένας άνθρωπος που ασκείται σωματικά, εκτός από φυσική κατάσταση, αποκτά αγωνιστικότητα ενώ καλλιεργεί θάρρος, θέληση, αυτοκυριαρχία και τόλμη για να αντιμετωπίσει έτσι τελικά και με καλύτερα εργαλεία τον στίβο της ζωής. Ψήνεται δηλαδή μέσα από την άσκηση για να ανταπεξέλθει στις απαιτήσεις που έχει η κάθε εποχή.
Παράλληλα ένας αθλητής ωριμάζει γρηγορότερα και στοχοθετεί αποτελεσματικότερα παλεύοντας με επιμονή και υπομονή χωρίς να εγκαταλείπει την προσπάθεια, μειώνει το στρες και το άγχος του, ψυχαγωγείται και φυσικά κοινωνικοποιείται. Επίσης εξασκείται στην πειθαρχία, τη λιτότητα και το μέτρο, ενώ απομακρύνεται από κάθε είδους βλαβερές συμπεριφορές όπως η άσκηση βίας και κάθε είδους παθογένειες όπως αλκοόλ και ναρκωτικά που πολλές φορές καταφεύγει ο σύγχρονος άνθρωπος με σκοπό να εκτονωθεί. Βάλτε τώρα όλα αυτά τα οφέλη και προσθέστε άλλα τόσα αν μιλάμε για ενασχόληση με το κολύμπι.
Καταρχήν το κολύμπι είναι ένας τρόπος να ασκούμαστε με μειωμένη αντίσταση ώστε να παρατείνουμε τόσο τη διάρκεια της άσκησης αλλά και να ελαχιστοποιούμε πιθανούς τραυματισμούς. Επιπλέον είναι από τους καλύτερους τρόπους ρύθμισης της σωστής αναπνοής που τόσο πολύ χρειαζόμαστε σήμερα, αφενός μεν για να παίρνουμε περισσότερο οξυγόνο και να διατείνονται οι μύες μας καλύτερα, αφετέρου δε, για να τονώσουμε και να ενδυναμώσουμε τους μύες και να βελτιώσουμε την ικανότητα των πνευμόνων και της καρδιάς.
Τέλος, η επιστροφή αυτή στο νερό παραπέμπει στην «επιστροφή» μας στην εμβρυική κατάσταση όπου τα πάντα είναι πιο ήσυχα και μας επιτρέπουν χωρίς εξωτερικούς θορύβους να αφουγκραζόμαστε το μέσα μας με τον πλέον πλήρη και ουσιαστικό και καθησυχαστικό τρόπο.
-Κολύμπι τον χειμώνα. Μπορούμε να το κάνουμε όλοι;
Φυσικά και μπορούμε! Κολύμπι όχι μόνο το Χειμώνα , θα σας έλεγα καλύτερα κολύμπι 365 μέρες το χρόνο. Είναι άλλωστε και ένα δημοφιλές μ’οτο του Project weswim (κολυμπάμε μαζί) μαζί με το «πόδια στην άμμο 365 μέρες το χρόνο» που δημιούργησα 9 χρόνια πριν στην Ελλάδα με σκοπό να παρακινήσω τους ανθρώπους να κολυμπάνε όλο το χρόνο κυρίως σε θάλασσες, λίμνες, ποτάμια και πισίνες.
Σήμερα εκατοντάδες φανατικοί κολυμβητές έρχονται ευλαβικά στα δημοφιλή κυριακάτικα κολυμβητικά ραντεβού μας στην Αθηναϊκή Ριβιέρα ενώ αριθμούμε πάνω από 27.000 φανατικούς διαδικτυακούς ακόλουθους αυτής της τάσης και περισσότερους από 8.000 μοναδικούς επισκέπτες/κολυμβητές, μόνο τον χειμώνα! Αν δείτε στην Ευρώπη αλλά και σε όλο τον πλανήτη αυτή τη στιγμή χιλιάδες άνθρωποι βουτάνε σε παγωμένα νερά και σε λίμνες με σκοπό να αντλήσουν τα οφέλη της κολύμβησης σε κρύο νερό.
Είναι ένα παγκόσμιο trend και από τα καλύτερα μοντέλα σύγχρονου wellbeing. Πρόσφατες έρευνες στο Ηνωμένο Βασίλειο κατέληξαν μέχρι και στην συνταγογράφηση της κρύας κολύμβησης για βελτίωση της ψυχικής υγείας. Άρα γιατί όχι λοιπόν κολύμπι για όλους 365 μέρες το χρόνο ειδικά στη χώρα μας με τις υπέροχες ακτές και κλιματικές συνθήκες , εφόσον το κολύμπι σε κρύο νερό και εμπεριστατωμένα πλέον, προσφέρει τα παρακάτω οφέλη:
– Ανακουφίζει από το στρες
Όταν το σώμα σας έρχεται σε επαφή με το κρύο νερό, αυτό παράγει ενδορφίνες για να καταπολεμήσει το κρύο. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα μια αίσθηση ενθουσιασμού μόλις βγούμε από αυτό, η οποία μπορεί να κρατήσει για αρκετές μέρες μετά το κολύμπι
– Επηρεάζει θετικά τον βασικό μεταβολισμό
Το σώμα σας εργάζεται σε ψηλότερες ταχύτητες όταν έρχεται σε επαφή με το κρύο νερό για να κρατηθεί ζεστό στην αρχική του θερμοκρασία. Με αυτό τον τρόπο γίνονται καύσεις ακόμα και όταν βγείτε από το νερό επειδή το σώμα σας εργάζεται για να ζεσταθεί.
– Βελτιώνει σημαντικά το κυκλοφορικό σύστημα
Το σοκ της πτώσης της θερμοκρασίας στο σώμα μας δίνει αντίστοιχα σήματα στην καρδιά να αντλήσει περισσότερο αίμα στα όργανα, βελτιώνοντας έτσι την κυκλοφορία και βοηθώντας την απομάκρυνση τοξινών από το σώμα μας.
– Βελτίωση του ύπνου
Το κρύο νερό τονώνει το παρασυμπαθητικό νευρικό σύστημα, βοηθώντας το σώμα σας να ξεκουραστεί και να αναζωογονηθεί, προσφέροντας παράλληλα μια αίσθηση χαλάρωσης και ηρεμίας που βοηθάει στον καλό ύπνο.
– Ενισχύεται το ανοσοποιητικό σας σύστημα
Η τακτική να βυθίζεστε τακτικά στο κρύο νερό, έστω και για λίγα λεπτά, μπορεί να ξυπνήσει και να τονώσει το ανοσοποιητικό σύστημα, βοηθώντας στην παραγωγή περισσότερων λευκών αιμοσφαιρίων και αντιοξειδωτικών.
Υπάρχει μια τεράστια γκάμα με συμβουλές για να ακολουθήσετε ξεκινώντας κολύμβηση όλο το χρόνο στη θάλασσα, αλλά θα σας πω εδώ τις πιο σημαντικές πριν το επιχειρήσετε:• Καταρχήν μην διακόψετε τα μπάνια σας το φθινόπωρο. Είναι πιο εύκολη η μετάβαση στο κρύο νερό αν διατηρήσετε την επαφή με τη θάλασσα ακόμα και μετά το πέρας του Φθινοπώρου.• Μην απομακρύνεστε από την ακτή ιδιαίτερα μάλιστα αν δεν γνωρίζετε καλό κολύμπι. Ιδανικά φροντίστε να κολυμπάτε παράλληλα στην ακτή και όχι κάθετα.
• Χρησιμοποιήστε σύγχρονο εξοπλισμό. Να φοράτε πάντα ένα ανοιχτόχρωμο σκουφάκι κολύμβησης για να είστε ορατοί από διερχόμενα σκάφη, ακόμα και να κολυμπάτε σε ρηχά νερά• Ποτέ μην κολυμπάτε με γεμάτο στομάχι. Ακόμα και τον χειμώνα αν δεν έχουν περάσει τουλάχιστον 2,5 – 3 ώρες απ’ τη στιγμή που καταναλώσατε το τελευταίο σας γεύμα, μην επιχειρήστε να κολυμπήσετε.
• Αμέσως μετά το χειμερινό σας κολύμπι να έχετε μαζί πάντα ζεστά ρούχα (μπουρνούζι, μάλλινο σκουφί, ισοθερμικές κάλτσες κλπ)
• Κάνετε σωστό ζέσταμα εκτός (εντός και εκτός νερού). Λίγες διατάσεις εκτός νερού και λίγο παράλληλο τρέξιμο στην ακτή θα σας βοηθήσουν πολύ να ξεπεράσετε ψυχικά αλλά και σωματικά την χαμηλή θερμοκρασία που θα εκτεθεί σύντομα το σώμα σας.
• Aν κολυμπάτε μόνοι σας φροντίστε πάντα να είστε εξοπλισμένοι με μια ατομική σημαδούρα ασφαλείας ώστε να χρησιμοποιήσετε σε περίπτωση κινδύνου ως αποκούμπι μέχρι να ανακτήσετε δυνάμεις.
• Το χειμώνα θα ήταν καλύτερο να κολυμπάτε σε οργανωμένες πλαζ που διαθέτουν ζεστό νερό , αποδυτήρια και φυσικά ναυαγοσώστη.
• Μην αφήνετε μικρά παιδιά στη θάλασσα χωρίς να τα προσέχετε και πάντα να έχετε μαζί σας σωσίβιο ασφαλείας για τις πολύ μικρές ηλικίες. Τα παιδιά δεν έχουν της αίσθηση κινδύνου που έχουμε εμείς οι ενήλικες , οπότε σε συνθήκες χειμερινής κολύμβησης καλό είναι να είστε λίγο παραπάνω προσεκτικοί.
• Αντηλιακό . Κι όμως είναι απαραίτητο να έχετε πάντα μαζί σας αντηλιακό ακόμα και το χειμώνα . Την εποχή αυτή του χρόνου είστε λιγότερο εκτεθειμένοι στις ακτίνες του ήλιου συνολικά λόγω της περιορισμένης επαφής σας με το εξωτερικό περιβάλλον και αυτό αυξάνει πολύ την πιθανότητα παθήσεων του δέρματος όταν εκτίθεστε.
– Από ποια ηλικία τα παιδιά είναι καλό να ξεκινούν κολύμβηση;
Τα παιδάκια αν με ρωτάτε μπορούν να ξεκινήσουν από βρέφη με συνοδεία πάντα ενός γονέα ή εξειδικευμένου ναυαγοσώστη ακόμα και στη θάλασσα το χειμώνα. Ουσιαστικά δεν έχουν χτίσει φοβίες και θέσφατα όπως εμείς οι μεγάλοι και μαθαίνουν πολύ πιο γρήγορα και αποτελεσματικότερα από ότι εμείς .Όσο για το κρύο μην τα φοβάστε. Δεν έχουν αίσθηση πόνου και φόβου παρά μόνο μέσα από τα δικά σας μάτια . Αν εσείς διστάζετε θα διστάσουν και εκείνα , αν πάλι μπείτε άφοβα θα σας ακολουθήσουν αβίαστα και με χαμόγελο.
Αν πάρουν αυτές τις βάσεις τότε είστε έτοιμοι να τα γράψετε σε κάποια πισίνα από 3 χρονών και να τα αφήσετε να δουν μόνα τους αν έχουν κλίση και το αγαπήσουν. Το σίγουρο είναι ότι είναι ένα από τα καλύτερα αθλήματα που μπορείτε να μάθετε στα παιδιά σας. Στη βόρεια Ευρώπη θα δείτε πολλές φορές ότι οι γονείς εκθέτουν τα μικρά τους να κοιμούνται στο κρύο για να αναπτύξουν δυνατά ανοσοποιητικά συστήματα . Είναι καιρός πλέον και στην Ελλάδα , με τον ήπιο χειμώνα, να βγούμε από τα θέσφατα “ζακέτα βάλε” που μας διακατέχουν ευτυχώς όλο και λιγότερο και να μάθουμε στα παιδιά μας κολύμβηση. Σκεφτείτε μόνο πόσο δυνατά ,θωρακισμένα και γεμάτα εμπιστοσύνη στον εαυτό τους θα βγουν μέσα από αυτό το υδάτινο ταξίδι.
– Ποιες είναι οι πιο καθαρές θάλασσες στην Αττική και ποιες είναι καλύτερες για χειμερινή κολύμβηση;
Καθαρές παραλίες για κολύμβηση στην Αττική υπάρχουν σε όλο το παραλιακό μέτωπο. Μην τις φοβάστε! Ο βιολογικός καθαρισμός της Ψυττάλειας έχει κάνει θαύματα ευτυχώς και έχουν καθαριστεί αρκετά οι ακτογραμμές. θα συναντήσετε κολυμβητές από τον Μπάτη και τα Βοτσαλάκια μέχρι τη Γλυφάδα, το αυλάκι και το καβούρι .
Εμείς προτείνουμε τη Βουλιαγμένη γιατί είναι κοντά στην Αθήνα, είναι πανέμορφη και προστατεύεται από το βοριά ειδικά το χειμώνα που μας ενδιαφέρει περισσότερο. Άρα οι θάλασσες είναι σε γενικές γραμμές καθαρές, ωστόσο μια από τις συμβουλές που δίνω γενικότερα σε κολυμβητές αλλά και με αφορμή αυτή τη συνέντευξη και στο μεγάλο αναγνωστικό σας κοινό, είναι να μαζεύετε ότι πλαστικό , αποτσίγαρο και κατάλοιπο συναντάτε στις θάλασσες και ακτές όλο το χρόνο με σκοπό να είναι καθαρές για αυτούς που θα πάνε μετά από εμάς.
– Πώς προέκυψε το project Weswim;
Το Weswim είναι ένα project που δημιούργησα το 2015 το οποίο παρακινεί, οργανώνει και βοηθά τους ανθρώπους να αναζητήσουν μια αλλαγή στο στυλ ζωής τους, κολυμπώντας σε ένα μη ανταγωνιστικό (ενίοτε και αγωνιστικό) πνεύμα και να βιώσουν την φύση και τις όμορφες θάλασσες και ακτές σπάζοντας με αυτό τον τρόπο τον κύκλο της μοναξιάς, αλλά και βοηθώντας τους να βελτιώσουν το επίπεδο της φυσικής τους κατάστασης και την ψυχολογική τους ισορροπία.
Οι συναντήσεις μας γίνονται ως επί το πλείστον κάθε Κυριακή από Οκτώβρη μέχρι Μάιο στην Αθηναϊκή Ριβιέρα (Ακτή Βουλιαγμένης), λίγα μόλις λεπτά από το κέντρο του αστικού τοπίου της Αθήνας. Διοργανώνουμε όλο το χρόνο, εκτός από τα Weswim Sundays (Κυριακές από Νοέμβρη έως Μάϊο) και τα Weswim After Office (Τετάρτες, από Ιούνιο έως Οκτώβρη), υπέροχες κολυμβητικές και γαστρονομικές εκδρομές σε όλη την Ελλάδα, παρακινητικές και πρωτότυπες δράσεις για την προστασία των ακτών, ενώ ταυτόχρονα συμβάλλουμε στην γαλάζια οικονομία με την ανάδειξη του εξειδικευμένου κολυμβητικού τουρισμού σαν πρόταση για τους άθλο-τουρίστες που επισκέπτονται την χώρα μας αλλά και με μεγάλες εταιρείες που συνεργάζονται μαζί μας για την προστασία του περιβάλλοντος.
H σκέψη μου μπήκε όταν παρατηρούσα για πολλά χρόνια ένα μεγάλο κενό στην κολύμβηση ευεξίας στην ανοιχτή θάλασσα αλλά και γενικότερα ότι υπολειπόμαστε σε γνώσεις κολύμβησης και πρώτες βοήθειες ειδικά σε νεότερες ηλικίες. Μέσα στην κρίση θεώρησα ότι ο κόσμος ήταν περισσότερο από ποτέ έτοιμος να ορμήσει έξω στη φύση και να ανακαλύψει αυτό το μοναδικό δώρο.
Δεν χρειάστηκε πολύ, ήρθε και ο Covid και αυτό απογείωσε την ενασχόληση του κόσμου με την άγρια κολύμβηση όπως μου αρέσει να λέω. Έκτοτε δίνω καθημερινή μάχη να φέρω όλο και περισσότερο κόσμο στη θάλασσα χειμώνα-καλοκαίρι για να κερδίσει ευεξία, νέους φίλους και να αποκτήσει αληθινή ποιότητα ζωής.