Οι κάτοικοι της Πάρου υπερασπίζονται τον δημόσιο χαρακτήρα των παραλιών του νησιού.
Τα τελευταία χρόνια δυστυχώς ψάχνεις ελεύθερη παραλία, παραλία δηλαδή που δεν έχει καταληφθεί από ξαπλώστρες και άλλου είδους εγκαταστάσεις και δεν βρίσκεις. Ταυτόχρονα πολλοί μισθωτές καταστρατηγούν τα συμβόλαιά τους, επεκτείνουν αυθαίρετα τις άδειες που έχουν για ομπρέλες και ξαπλώστρες και καταλαμβάνουν ολόκληρους κόλπους και παρεμποδίζουν τους πολίτες που δεν θέλουν να καθίσουν σε ξαπλώστρα.
Στον βωμό της ασυδοσίας και του κέρδους φαίνεται να έχει υποκύψει και η Πάρος αφού σύμφωνα με την πρωτοβουλία “Κίνηση Πολιτών Πάρου για Ελεύθερες Παραλίες” επιχειρηματικές δραστηριότητες εμπορευματοποιούν δημόσιους χώρους και αποκλείουν από αυτούς τους ανθρώπους που θέλουν να τους απολαύσουν.
Οι κάτοικοι του νησιού που δημιούργησαν την κίνηση υπερασπίζονται τον δημόσιο χαρακτήρα των παραλιών της Πάρου και διαμηνύουν πως “υπερασπιζόμαστε το δικαίωμα των πολιτών και επισκεπτών του νησιού μας για ελεύθερη πρόσβαση στις παραλίες που αγαπάμε”.
Οπως μεταξύ άλλων αναφέρουν “η Κίνηση Πολιτών Πάρου για τις Παραλίες είναι μία συλλογικότητα πολιτών του νησιού. Μας ενώνει η έννοια για τη συρρίκνωση του δημόσιου χώρου και ο εκτοπισμός μας από τις παραλίες του τόπου μας. Ανησυχούμε για την παγίωση της ανομίας και ασυδοσίας στις παραλίες της Πάρου από επιχειρήσεις που εκμεταλλεύονται τμήματα παραλιών και καταλαμβάνουν αυθαίρετα με ξαπλώστρες και ομπρέλες τον κοινόχρηστο χώρο, πολύ πέραν των ορίων που προβλέπουν οι συμβάσεις παραχώρησης που έχουν υπογράψει.
Υπερασπιζόμαστε το δικαίωμα των πολιτών και επισκεπτών του νησιού μας για ελεύθερη πρόσβαση στις παραλίες που αγαπάμε. Το ελληνικό καλοκαίρι είναι κομμάτι της ψυχής μας, είναι κομμάτι της ταυτότητάς μας: ας μην επιτρέψουμε σε κανέναν να μας το πάρει!”.
Καταγγελία ότι μισθωτές καταλαμβάνουν ολόκληρους κόλπους
Οπως υποστηρίζουν, σύμφωνα και με δημοσίευμα της Καθημερινής, πολλοί μισθωτές καταστρατηγούν τα συμβόλαιά τους, καταλαμβάνουν ολόκληρους κόλπους και παρεμποδίζουν τους πολίτες που δεν θέλουν να καθίσουν σε ξαπλώστρα.
Ο δήμος από την πλευρά του παραδέχεται ότι υπάρχει πρόβλημα, ωστόσο εκτιμά ότι περιορίζεται σε μικρό αριθμό παραλιών. Παραταύτα δεσμεύεται ότι θα στείλει τους παραβάτες στον εισαγγελέα.
Η Κίνηση Πολιτών Πάρου διοργάνωσε τον τελευταίο μήνα δύο ανοιχτές εκδηλώσεις με θέμα τις παραλίες του νησιού. “Δεν πιστεύαμε πόσο μεγάλη ήταν η συμμετοχή. Ο κόσμος έχει πια αγανακτήσει”, λέει ο πρόεδρος της Κίνησης, Χρίστος Γεωργούσης. “Δυστυχώς, η κατάσταση είναι φρικτή. Τα βασικά προβλήματα είναι τέσσερα: η παράνομη κατάληψη παραλιών, οι παράνομες κατασκευές, η μη τήρηση των αποστάσεων στις μισθωμένες παραλίες και η μουσική. Εχουμε φτάσει στο σημείο να πηγαίνουμε οι ντόπιοι στη θάλασσα και να μας εκδιώκουν.
Πολλές γνωστές παραλίες, όπως ο Φάραγγας, οι Κολυμπήθρες, το Πάρκο Νάουσας, η Μικρή και Μεγάλη Σάντα Μαρία, ο Λογαράς και η Αλυκή, είναι 100% κατειλημμένες. Οσες παραλίες έχουν απομείνει ελεύθερες είναι μακριά και δυσπρόσιτες”.
Για να αποδείξει τους ισχυρισμούς της, η Κίνηση Πολιτών Πάρου έκανε με τη βοήθεια των μελών της μια πολύ ενδιαφέρουσα καταγραφή. “Τοποθέτησαν” τις μισθώσεις του 2022 (όλες οι αποφάσεις έχουν συντεταγμένες) επάνω σε πραγματικές αεροφωτογραφίες της ίδιας χρονιάς, για να καταδείξουν τον βαθμό της παράνομης επέκτασης των ομπρελοκαθισμάτων. Επίσης αποτύπωσαν φωτογραφικά όλες τις παράνομες κατασκευές σε διάσημες παραλίες του νησιού.
Τα δεδομένα “ανέβηκαν” όλα σε ένα διαδραστικό site, μαζί με τις αποφάσεις μίσθωσης της κάθε παραλίας (https://lab.digitalparos.com). Από τις αεροφωτογραφίες φαίνεται καθαρά η έκταση που έχει δικαίωμα ο/οι επιχειρηματίας/ες να καταλάβουν με ομπρέλες και ξαπλώστρες (σσ εμφανίζονται με πράσινο χρώμα) και η πραγματική έκταση της παραίας που έχει καταληφθεί:
Ο δήμαρχος του νησιού Μάρκος Κωβαίος αναγνωρίζει τα προβλήματα, ωστόσο εκτιμά ότι είναι περιορισμένα.
Η Κίνηση Πολιτών Πάρου εκτιμά ότι η ανταπόκριση του δήμου και των ελεγκτικών αρχών στο νησί είναι υποτονική. “Ο δήμος υποστηρίζει συνεχώς ότι “δεν είμαστε υπεύθυνοι εμείς”. Στη Ρόδο, όμως, ο εισαγγελέας άσκησε διώξεις κατά αιρετών, επειδή δεν έκαναν τίποτα”, λέει ο κ. Γεωργούσης. “Οι αρχές, όπως η κτηματική υπηρεσία και η πολεοδομία, ανταποκρίνονται μόνο όταν ασκηθεί πίεση. Γενικώς είμαστε αβοήθητοι“.
Ο δήμαρχος Πάρου Μάρκος Κωβαίος αναγνωρίζει τα προβλήματα, εκτιμά όμως ότι είναι περιορισμένα σε μικρό αριθμό παραλιών. “Οι περισσότερες παραλίες της Πάρου είναι ελεύθερες. Τα προβλήματα υπάρχουν σε πέντε συγκεκριμένες παραλίες εδώ και πολλά χρόνια. Εμείς ως δήμος δεν έχουμε δικαίωμα παρέμβασης, παρότι υπογράφουμε τις μισθώσεις. Είναι αυτά τα παράδοξα της νομοθεσίας. Εμείς απλώς ειδοποιούμε την κτηματική υπηρεσία”.
Πηγή: thetoc.gr