Ο Θανάσης Μαρτίνος, πολιτικός προϊστάμενος της Μοναστηριακής Πολιτείας του Άθω, φέρεται ότι υπέβαλε στον πρωθυπουργό αίτημα απαλλαγής από των καθηκόντων ως διοικητού, μετά από τετραετή θητεία η οποία κρίνεται ως λίαν επιτυχής.
Ο απερχόμενος διοικητής εξέφρασε την επιθυμία επανόδου στην επιχειρηματική του δραστηριότητα και ευχερείας στην νέα κυβέρνηση, που θα προέλθη από τις προσεχείς εκλογές, να ανανεώσει την πολιτική διοίκηση του Αγίου Όρους με νέα πρόσωπα, που θα συνεχίσουν τη βελτίωση των υποδομών και θα επιλύσουν χρονίζοντα προβλήματα της Αθωνικής Πολιτείας, στα οποία προστίθενται εφέτος η λειψυδρία, καθ’ όσον εφέτος δεν χιόνισε επαρκώς κι η κορυφή του Άθω παραμένει στεγνή, σημάδι της επερχομένης υδρευτικής κρίσεως το θέρος.
Οι αφίξεις προσκυνητών στις 20 Ιερές Μονές του Αγίου Όρους αυξάνονται κατακορύφως εφέτος από τις βαλκανικές χώρες, Ρουμανία, Βουλγαρία, δυτικά Βαλκάνια κλπ αλλά και εκ του εσωτερικού της χώρας μας, ιδίως κατόπιν της τριετούς αποχής λόγω της πανδημίας του κινεζοϊού. Εντεύθεν, στενεύουν οι παραδοσιακές δυνατότητες φιλοξενίας προσκυνητών των Ιερών Μονών όταν οι καταναλωτικές απαιτήσεις επί των αθωνικών υποδομών γίνονται πιεστικές ως λχ. της αποχετεύσεως, συλλογής απορριμμάτων, πυρασφαλείας και της επαρκείας νερού στις Ιερές Μονές.
Παρά της συνεχιζομένης κι εφέτος απουσίας των πολυαρίθμων Ρώσων προσκυνητών, οι Ιερές Μονές (πλην των Παντελεήμονος και Εσφιγμένου) αντιμετωπίζουν έλλειψη επαρκών πόρων, για την εστίαση, κοίμηση και κάλυψη των ατομικών αναγκών των επισκεπτών, εν σχέσει προς το πλήθος και τις στοιχειώδεις ανάγκες του.
Υπολογίζεται ότι ημερησίως αφικνούνται στο Άγιο Όρος περί τους 1.200 προσκυνητές, που παραμένουν επί τέσσερεις ημέρες τουλάχιστον, επιτοπίως. Συνολικά, η Αθωνική Πολιτεία εκδίδει 150.000 διαμονητήρια (= άδειες εισόδου) ετησίως, που σημαίνει ότι η συνολική προσκυνηματική ζήτηση πόρων ανέρχεται, αν δεν υπερβαίνει, το μισό εκατομμύριο άτομα, καθ’ όλον το έτος.
Οικονομική δυσπραγία
Η αντίστοιχη προσφορά υπηρεσιών απ’ τα μοναστήρια για την ικανοποίηση της ζήτησης 4.800 ατόμων ημερησίως, πέραν των 2.000 περίπου μοναχών και των κοσμικών που διαβιούν κι εργάζονται στην Αθωνική Πολιτεία, εγγίζει τα όρια αντοχής της. Το μοναδικό φυσικό περιβάλλον της χερσονήσου του Άθω επηρεάζεται απ’ τις επιπτώσεις της αυξημένης κινήσεως προσκυνητών μέσα στο Άγιον Όρος.
Οι τιμές των καταναλωτικών αγαθών που προσφέρει η τοπική οικονομία καθίστανται απαγορευτικές, με την ανεξέλεγκτη αύξηση της ζητήσεως επισκεπτών, εν συνδυασμώ με την μείωση των εσόδων των Ιερών Μονών και την αύξηση του πληθωρισμού. Τα φαινόμενα αυτά αντιμετωπίζουν καθημερινώς οι ηγούμενοι των μοναστηριών, σκητών και κελίων του Αγίου Όρους – αλλά ως πότε;
Να ληφθεί υπ’ όψη ότι τα τέλη εισόδου στο Άγιον Όρος είναι μόλις 25 ευρώ, για το προσωπικό Διαμονητήριον – ποσόν τελείως ανεπαρκές δια την κάλυψη του κόστους παραμονής επί τετραήμερο των προσκυνητών στο Άγιο Όρος Αργά ή γρήγορα, το πιθανότερο, οι Ιερές Μονές θα ευρεθούν προ του οικονομικού αδιεξόδου και θα αναγκασθούν να αναπροσαρμόσουν δραστικά τ’ ανταποδοτικά τέλη διαμονής, είτε να περιορίσουν τον αριθμό των εισερχομένων προσκυνητών στην Αθωνική Πολιτεία, ή να αναζητήσουν πόρους εκτός και πέραν αυτής – όπερ επικίνδυνο για την ανεξαρτησία της Αθωνικής Πολιτείας του ελληνικού κράτους.
Εδώ είναι όπου θα δοκιμασθούν κι οι δυνατότητες του νέου διοικητού του Αγίου Όρους, ο οποίος πρέπει να συνδυάζει υψηλού επιπέδου επιχειρηματικές και νομικές ικανότητες. Ο διορισμός του νέου διοικητού οφείλει ν’ αποφύγει την πεπατημένη θεολόγων, καθηγητών, δημοσιογράφων, κομματικών εγκαθέτων, που ίσχυσαν στο απώτερο παρελθόν. Άλλη μία κρίσιμη επιλογή για μετά τις προσεχείς βουλευτικές εκλογές…
Πηγή: slpress.gr