Δεν είναι ένα, ούτε δύο… είναι εκατοντάδες τα δέντρα που εξαφανίζονται τα τελευταία χρόνια, στην συντριπτική τους πλειοψηφία, μέλη της χαλέπιου πεύκης. Του είδους δηλαδή, που ευδοκιμεί προσαρμοσμένο στο έδαφος, με λιγοστή απαίτηση σε νερό, απορρόφηση της ατμοσφαιρικής υγρασίας μετατρέποντας το μικροκλίμα σε ιδανική συνθήκη διαβίωσης. Επιπλέον, η προσαρμοστικότητα της χαλέπιου πεύκης, να παίρνει κλίση κατά την ριπή του αέρα χωρίς να πέφτει, την κατέστησαν μοναδική.
Με ποιά μεθόδευση αφανίζονται τα δέντρα;
Έγινε υπερπροσπάθεια από τη διοίκηση του δήμου να ενοχοποιηθεί η χαλέπιος για την κλίση της (ότι είναι επικίνδυνη), για την ρητινούχο σύστασή της (πως μεταδίδει την πυρκαγιά αστραπιαία- γεγονός που ισχύει έως ένα βαθμό αλλά αυτό παρατηρείται και στα περισσότερα δέντρα της περιοχής), για το ριζικό της σύστημα που καταστρέφει τα πεζοδρόμια κ.ο.κ.
Εκ παραλλήλου, η εισαγωγή προς συζήτηση των κοπών στο δημοτικό συμβούλιο, υποκριτική.
Πρώτον, τα τελευταία χρόνια οι άδειες ανοικοδόμησης γίνονται ηλεκτρονικά, επομένως, εάν συμπεριλαμβάνουν άδειες κοπής (συμβαίνει κατά κόρον με τα νέα ισχύοντα για την ανοικοδόμηση περισσότερων τετραγωνικών και με πλήρη-σχεδόν- κάλυψη επιφανείας) έχει ως αποτέλεσμα να αφανίζονται τα υφιστάμενα δέντρα χωρίς κάποιος να παρακολουθεί τις άδειες, ως όφειλε…
Δεύτερον, κατά το στάδιο εισαγωγής των προς κοπή δέντρων στο ΔΣ, η κατάστασή τους μη αναστρέψιμη: Ήδη ξερά, έχουν υποστεί καταστρεπτικά κλαδέματα, κακοποιημένα…
Και αφού το αφήγημα της διοίκησης δεν είχε απήχηση, αντιθέτως έτυχε μεγάλης κατακραυγής, όπως η μελέτη και προμήθεια έργου κοπής/κλαδέματος 1.600 περίπου δέντρων από τις αρχές του ’20 και ύψους 550.000€! οι κοπές εξακολουθούν να εισάγονται ως θέματα με την επίφαση νομιμότητας!
Μόνο για το έτος 2019 οι κοπές που αποφασίστηκαν στο ΔΣ 122 και στην πλειοψηφία τους πεύκα!
Έκτοτε, κάθε χρόνο και παρ’όλη την κατακραυγή, ο ετήσιος αριθμός κυμαίνεται κατά μέσο όρο, στις 100 κοπές! Αγγίζουν δηλαδή, τις 500 σε μόλις 4 χρόνια…
Υστερα όμως, από την καταστροφική πυρκαγιά του Ιουνίου φέτος, που έκαψε ολοσχερώς το εκπληκτικό δάσος του Υμηττού, από αναδάσωση το μεγαλύτερο μέρος του, θα περίμενε κανείς ότι, οι αποφάσεις της διοίκησης ως προς τις κοπές εντός αστικού ιστού, θα “κόπαζαν”…
Ούτε αυτό συνέβη, ούτε λήφθηκε άξια λόγου μέριμνα στην αποτροπή καταστροφής τους.
Αντιθέτως, ακόμη και στα τρίμετρα πεζοδρόμια οι κενοί λάκκοι, όπου κάποτε φύονταν δέντρα σκεπάζονται, μην τυχόν και φυτευτούν κάποτε…
Και όμως, η υπεραξία της περιοχής μας είναι αυτά τα δέντρα, το πράσινο, ο φυτικός πλούτος, όχι οι μοντέρνες, lux οικοδομές με τα περίεργα σχήματα, που δεν αφήνουν την παραμικρή σπιθαμή χλωρίδας να αναπτυχθεί.
*Η κυρία Δόγκα είναι δημοτική σύμβουλος Βάρης Βούλας Βουλιαγμένης, της παράταξης «Κύμα Ενωμένων Πολιτών» του Δημήτρη Δαβάκη.