Με μεγάλη συμμετοχή εκπροσώπων της πολιτικής και πολιτειακής ηγεσίας του τόπου, πολιτών και φορέων, διοργανώθηκε υπό την αιγίδα του Πολεμικού Μουσείου, στην αίθουσα «Ιωάννης Καποδίστριας» του Μουσείου, η κεντρική Παρουσίαση της νέας Συλλεκτικής Ποιητικής Συλλογής του συγγραφέα Δημοσθένη Δόγκα με τίτλο «Μ. Ασίας 22, 1922 – 2022, 100 Χρόνια Μνήμης από τη Μικρασιατική Εκστρατεία». Η έκδοση περιέχει εβδομήντα (70) αυθεντικές φωτογραφίες από το επίσημο ιστορικό φωτογραφικό αρχείο του Μουσείου, ενώ κυκλοφορεί από τις Εκδόσεις «Οσελότος» σε περιορισμένα αριθμημένα αντίτυπα αποδίδοντάς το χαρακτήρα της «συλλεκτικής» έκδοσης.
Η έναρξη της εκδήλωσης πραγματοποιήθηκε από το συντονιστή του πάνελ διεθνολόγο και επικοινωνιολόγο Γεώργιο Δρίτσα, όπου αφού καλωσόρισε τους καλεσμένους, αναφέρθηκε στη βαρύτητα αυτής της εκδήλωσης, καθώς «αφυπνίζει και επαναφέρει μνήμες» και προσδίδει νέες καταγραφές στην Ιστορία, στη σημασία της συγκεκριμένης έκδοσης αλλά και στο βαρυσήμαντο νόημα της παρουσίασης αυτού του βιβλίου «στο χώρο που χτυπά η καρδιά της Ελληνικής Ιστορίας, στον ιερό χώρο του Πολεμικού Μουσείου της Αθήνας».
Έκδηλη ήταν η συγκίνηση όλων κατά τη διάρκεια τήρησης ενός λεπτού σιγής για όλα τα θύματα της Μικρασιατικής Εκστρατείας και κατ’ επέκταση καταστροφής αλλά και κατά τη διάρκεια προβολής μικρής διάρκειας βίντεο – παραγωγής του Πολεμικού Μουσείου -, το οποίο παρουσίαζε συνοπτικά τα δραματικά γεγονότα εκείνης της χρονικής περιόδου και ειδικότερα τα γεγονότα στην πόλη της Σμύρνης.
Στη συνέχεια, πραγματοποίησαν χαιρετισμό η Υφυπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου Σοφία Βούλτεψη, η οποία μίλησε για την ιστορικότητα των στιγμών στο Πολεμικό Μουσείο, για τα γεγονότα εκείνης της εποχής που στιγμάτισαν την Ιστορία του Ελληνικού Έθνους αλλά και για τη σημασία του βιβλίου του συγγραφέα Δημοσθένη Δόγκα, τον οποίο και συνεχάρη για αυτή την πολυτελή ιστορική έκδοση. Ακολούθησε ο χαιρετισμός της εκπροσώπου της Περιφέρειας Αττικής και Εντεταλμένης Περιφερειακής Συμβούλου Νεανικής και Γυναικείας Επιχειρηματικότητας, Φαίης Καλογήρου.
Οι χαιρετισμοί ολοκληρώθηκαν με την ομιλία του Δημάρχου Λαυρεωτικής Δημήτρη Λουκά και της Αντιδημάρχου Βάρης Βούλας Βουλιαγμένης Κατερίνας Σταμπέλου, εκπροσώπους δύο περιοχών από όπου ο συγγραφέας κατάγεται και απασχολείται επαγγελματικά.
Στη συνέχεια, ο επίσημος προσκεκλημένος και ομιλητής της εκδήλωσης Αναστάσιος Λιάσκος, Πρόεδρος του ΔΣ του Πολεμικού Μουσείου πραγματοποίησε στην εκτενή ομιλία του ιδιαίτερη αναφορά στα ιστορικά γεγονότα του 1922 αλλά και γενικότερα του Μικρασιατικού Μετώπου και της Εκστρατείας, ενώ συνεχάρη το συγγραφέα Δημοσθένη Δόγκα για την ποιοτική και συλλεκτική αυτή έκδοση, όπου το Πολεμικό Μουσείο έχει παραχωρήσει την αιγίδα του.
Η παρουσίαση της συλλεκτικής ποιητικής έκδοσης πραγματοποιήθηκε από τους εκλεκτούς ομιλητές που συμμετείχαν στο πάνελ: Πανοσιολογιότατο Αρχιμανδρίτη π. Νικόδημο Καβαρνό, Παναγιώτη Μαυρόπουλο – Υποστράτηγο ε.α., Παναγιώτη Λασκαρίδη – Δικηγόρο παρ’ Αρείω Πάγω, Χρήστο Λυγερό – τέως Γενικό Έφορο και Πρόεδρο ΔΣ του Σώματος Ελλήνων Προσκόπων, Λένα Παντοπούλου – Εκδότρια «Οσελότου», ενώ τη συζήτηση συντόνιζε ο Επικοινωνιολόγος – Διεθνολόγος, Γεώργιος Δρίτσας.
Οι ομιλητές αφού πραγματοποίησαν ιστορική αναφορά στα γεγονότα της Μικρασιατικής Εκστρατείας, αναφέρθηκαν εκτενώς στο βιβλίο του συγγραφέα, ανέγνωσαν ποιήματα από τη συγκεκριμένη έκδοση, ενώ δεν παρέλειψαν να μοιραστούν με το κοινό, γνώσεις και ιστορίες προσφύγων που είχαν ακούσει από παππούδες και γιαγιάδες του μεγάλου διωγμού.
Ο συγγραφέας Δημοσθένης Δόγκας στο χαιρετισμό του, ευχαρίστησε θερμά όλους τους Ομιλητές και ιδιαίτερα τον Πρόεδρο του Πολεμικού Μουσείου Αναστάσιο Λιάσκο αλλά και το ΔΣ του Μουσείου που έθεσαν υπό την αιγίδα του Μουσείου την έκδοση αυτή αλλά και την εκδήλωση.
Ο συγγραφέας ανέγνωσε ποιήματά του από τη συγκεκριμένη έκδοση και ολοκλήρωσε την ομιλία του με την ευχή να «μην ζήσει ξανά κανείς τον πόνο της προσφυγιάς και των συνεπειών της, να μαθαίνουμε από τα λάθη αλλά ταυτόχρονα να τιμούμε όσους θυσιάστηκαν στον αγώνα για την ελευθερία αλλά και να μην ξεχάσουμε ποτέ τις αγαπημένες μας πατρίδες και την ιστορία μας».
Συμμετείχαν με τραγούδια από τη Σμύρνη και από ολόκληρη τη Μ. Ασία, το Μουσικό Σχήμα: Παναγιώτης Βέργος – Σαντούρι, Μανούσος Κλαπάκης – Κρουστά, Μανώλης Κόττορος – Βιολί, Κώστας Μήτσιος – Λαούτο, υπό την καλλιτεχνική επιμέλεια και τη φωνή της υψίφωνου Ζαφειρώ Χατζηφωτίου, να θυμίζουν άσματα, ύμνους και τραγούδια της χρονικής περιόδου της καταστροφής αλλά και του μετέπειτα διωγμού. Ταυτόχρονα, τα μουσικά ακούσματα συνόδευε η χορευτική ομάδα της Πολιτιστικής Ένωσης Ηπείρου «Βουθρωτό» σε αναβίωση παραδοσιακών σμυρναίικων χορών.
Η παρουσίαση του βιβλίου «ξύπνησε» μνήμες από τους Ήρωες και τους προγόνους μας από την Μ. Ασία όχι μόνο με τα τραγούδια μνήμης, τις φωτογραφίες εκείνης της εποχής και της ανάγνωσης – αφήγησης των ποιημάτων αλλά και από τα μοναδικά ομοιώματα – εκθέματα Ελλήνων Στρατιωτών της Μικρασιατικής Εκστρατείας.
Η εκδήλωση έκλεισε με απονομή δώρων και λουλουδιών από το Συγγραφέα Δ. Δόγκα ως ένα μικρό δείγμα ευγνωμοσύνης στον Πρόεδρο του Πολεμικού Μουσείου, στους ομιλητές και στους συντελεστές της εκδήλωσης.
Ακολούθησε δεξίωση όλων των παρευρισκόμενών στο φουαγιέ της αίθουσας «Ιωάννης Καποδίστριας».
Στην Παρουσίαση της Συλλεκτικής πολυτελούς έκδοσης με τίτλο «Μικράς Ασίας 22, 1922-2022, 100 Χρόνια Μνήμης από τη Μικρασιατική Εκστρατεία», η οποία κυκλοφορεί από τις Εκδόσεις Οσελότος και υπό την αιγίδα του Πολεμικού Μουσείου, παρευρέθηκαν μεταξύ άλλων: η Σοφία Βούλτεψη, Υφυπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής και Ασύλου,
ο Matthew Lodge, Πρέσβης του Ηνωμένου Βασιλείου στην Ελλάδα,
ο Ιωάννης Σγουρός, Περιφερειακός Σύμβουλος και τέως Περιφερειάρχης Αττικής,
η Φαίη Καλογήρου, Εντεταλμένη Περιφερειακή Σύμβουλος Νεανικής και Γυναικείας Επιχειρηματικότητας Αττικής,
ο Ευάγγελος Αλμπάνης, Περιφερειακός Σύμβουλος Αττικής,
ο Δημήτριος Λουκάς, Δήμαρχος Λαυρεωτικής,
η Αικατερίνη Σταμπέλου, Αντιδήμαρχος Κοινωνικής Αλληλεγγύης και Εκπρόσωπος Δημάρχου Βάρης, Βούλας Βουλιαγμένης,
ο Γεώργιος Φραγκάκης, Αντιδήμαρχος Ιλίου,
η Δήμητρα Ρουφογάλη, Αντιδήμαρχος Δήμου Παπάγου – Χολαργού,
ο Δημήτριος Τάγκος, Ταξίαρχος Νομικού Σώματος και Εκπρόσωπος του Αρχηγού Γενικού Επιτελείου Στρατού (Γ.Ε.Σ.),
ο Δημήτριος Δομπούλας, Σμήναρχος – Εκπρόσωπος του Αρχηγού Γενικού Επιτελείου Αεροπορίας (ΓΕΑ),
ο Νικόλαος Κουνελάκης, Πλοίαρχος και Εκπρόσωπος του Αρχηγού Γενικού Επιτελείου Ναυτικού (ΓΕΝ),
ο Σταύρος Τασιούδης, Εκπρόσωπος του Βουλευτή Έβρου Αναστάσιου Δημοσχάκη,
ο Γεώργιος Κοκολέτσος, Τοπικός Σύμβουλος Δημοτικής Κοινότητας Βουλιαγμένης και Υποψήφιος Δήμαρχος Βάρης Βούλας Βουλιαγμένης, ο Μικές Στεφανίδης, Πολιτευτής Δωδεκανήσων, ο Δημήτρης Καλούπης, Περιφερειακός Έφορος Νότιας Αττικής του Σώματος Ελλήνων Προσκόπων, ο Αθανάσιος Σπανός, Αρχηγός Συστήματος ΑΣ του 3ου Ν/Π Βούλας, ο Γεώργιος Μυρογιάννης, Πρέσβης του Διεθνούς Οργανισμού Δημοσίου Δικαίου Ε.Π.Λ.Ο., ο Ηλίας Παπακωνσταντίνου, Αντιπρόεδρος της Πανελλήνιας Ένωσης Λογοτεχνών, η Σούλα Κοκολέτσου, Πρόεδρος του Ομίλου UNESCO Νοτίων Προαστίων, ο Θεμιστοκλής Μακαντάσης, Πρόεδρος του Μικρασιατικού Συλλόγου Ψυχικού και Πρόεδρος Εξωραϊστικού Συλλόγου «Πανοράματος» Κερατέας, ο Γεώργιος Μάλλιος, Προέδρος του Συνδέσμου Ηπειρωτών Νοτίων Προαστίων «Ρόβας», η Έλμα Δόγκα, Αντιπρόεδρος της Ένωσης Μεγαλοκαλυβιωτών «Η Δήμητρα», Μάγδα Σκουφά, Γραμματέας της Ένωσης Μεγαλοκαλυβιωτών «Η Δήμητρα», ο Στέργιος Χαχάμης, Ταμίας της Ένωσης Μεγαλοκαλυβιωτών «Η Δήμητρα», η Εύη Φιλίππου, Διοικητικό Μέλος της Ένωσης Μεγαλοκαλυβιωτών «Η Δήμητρα», Εκπρόσωποι της Εθελοντικής Ομάδας Πυροπροστασίας και Δασοπυρόσβεσης Βάρης, ο Σπύρος Βαλάτας, Ειδικός Σύμβουλος Δημάρχου και Σύμβουλος Οικονομικής Διαχείρισης, Χρηματοδοτήσεων και Προϋπολογισμού, ο Αθανάσιος Αλμπάνης, Γραμματέας Ν.Ε. Ανατολικής Αττικής του ΠΑΣΟΚ «Κίνημα Αλλαγής», ο Παναγιώτης Κόνσουλας, Αναπληρωτής Γραμματέας Ν.Ε. Ανατολικής Αττικής του ΠΑΣΟΚ «Κίνημα Αλλαγής», ο Ανδρέας Καραχάλιος, τέως Περιφερειακός Έφορος Σώματος Προσκόπων, ο Χαράλαμπος Βογιατζής, τέως Γενικός Έφορος του Σώματος Ελλήνων Προσκόπων, η Νατάσα Αϊβαζίδου, Υπεύθυνη Εκδηλώσεων του Πολιτιστικού Συλλόγου Βούλας «Υπατία», ο Δημήτρης Παπαδόπουλος, Υπεύθυνος Ιστορικών Ρεπλικών Στρατιωτών του Μικρασιατικού Εκστρατευτικού Σώματος και πολλοί άλλοι.
Ιδιαίτερες ευχαριστίες για τη συμμετοχή και τη στήριξή τους στην εκδήλωση, στην εταιρεία ιστορικών ρεπλικών και κουστουμιών «Khaki Depot», στην Ελληνική Ομάδα Ιστορικής Αναβίωσης, στο Super Market «Σκλαβενίτης» Κολωνακίου, στα Ζαχαροπλαστεία «Κωνσταντινίδης» που εκτός από τα σμυρναϊκά γλυκίσματα έφεραν το αυτοκίνητο – αντίκα της Σμύρνης, όπου είναι και χαρακτηριστικό γνώρισμα των ζαχαροπλαστείων και στο ανθοπωλείο Rosetta Flowers της Βάρης.