Αγωγή κατά του ελληνικού δημοσίου για διαφυγόντα κέρδη, ζητώντας αποζημίωση πολλών εκατομμυρίων ευρώ σχεδιάζει να ασκήσει η Εκκλησία, αποκάλυψε ο Αρχιεπίσκοπος, Ιερώνυμος, σε συνέχεια απόφασης του Ευρωπαϊκού Δικαστήριο Δικαιωμάτων του Ανθρώπου για την υπόθεση των «ακινήτων-φιλέτων» στη Βουλιαγμένη.
Η συστηματική καθυστέρηση της ελληνικής πολιτείας να υλοποιήσει τον πολεοδομικό και χωροταξικό σχεδιασμό και να ολοκληρώσει τους δασικούς χάρτες, με αποτέλεσμα τη διαχρονική ομηρεία των ιδιοκτητών να αξιοποιήσουν νόμιμα τα ακίνητα τους, φέρνει αντιμέτωπη την Εκκλησία της Ελλάδας με το Δήμο Βάρης Βούλας Βουλιαγμένης και το ελληνικό δημόσιο, με σημείο αναφοράς τα «πολεοδομικώς αρρύθμιστα» οικόπεδα στη Βουλιαγμένη.
H Εκκλησία, ως φαίνεται, αλλάζει τακτική, διεκδικώντας με πιο δυναμικό τρόπο την περιουσία που της έχει απομείνει -«πάντοτε με κοινωνικό πρόσημο» λένε εκκλησιαστικές πηγές- ενώ αντιστοίχως θα κινηθεί και σε άλλες περιπτώσεις εκτάσεων (όπως σε Φασκομηλιά και Βάρη) που χρόνια τώρα αδυνατεί να τις αξιοποιήσει, καθώς η κυριότητά τους αμφισβητείται από το Δημόσιο, έγραψε ο «Ελεύθερος Τύπος»
Σε ανακοίνωση που εξέδωσε ο Δήμος Βάρης, Βούλας, Βουλιαγμένης σημειώνει για την υπόθεση με τα «ιερά ακίνητα» στην περιοχή της Βουλιαγμένης η οποία εδώ και χρόνια έχει γίνει αντικείμενο διαμάχης ανάμεσα στην Εκκλησία και τον Δήμο Βάρης, Βούλας, Βουλιαγμένης ότι: «αν και η προσφυγή στη Δικαιοσύνη είναι συνταγματικά κατοχυρωμένο και ασφαλώς αναφαίρετο δικαίωμα κάθε φυσικού ή και νομικού προσώπου, η εκ των προτέρων διαφήμιση του εγχειρήματος δεν εξασφαλίζει και την τελική ευόδωσή του, ούτε καλύπτει προηγούμενες δικαστικές ήττες», σχολιάζοντας ότι:
-«Μπορεί ο Αρχιεπίσκοπος να έκανε λόγο για δικαίωση της Εκκλησίας, ωστόσο από τη πλευρά του ο δήμος δίνει μια εντελώς διαφορετική ερμηνεία για το περιεχόμενο της δικαστικής απόφασης» και υποστηρίζει στην ανακοίνωση του ότι:
«Ήδη στις 2 Ιουνίου 2022 εκδόθηκε η «πολυπόθητη» για την Εκκλησία απόφαση του ΕΔΔΑ, με την οποία απορρίφθηκε «πανηγυρικά» το αίτημά της για αποκατάσταση φερόμενης υλικής ζημίας, δηλαδή με απλά λόγια το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο δεν αναγνώρισε καμία ζημία και δεν επιδίκασε ούτε ένα ευρώ αποζημίωση στην Εκκλησία της Ελλάδος»
Εκτάσεις ιδιοκτησίας της Εκκλησίας της Ελλάδας
Μεγάλες εκτάσεις ιδιοκτησίας της Εκκλησίας της Ελλάδας που μένουν αναξιοποίητες μεταξύ άλλων είναι:
-3.500 στρέμματα στη Μονή Πεντέλη. Η έκταση έχει χαρακτηριστεί δασική. Στα αρχικά σχέδια της Εκκλησίας ήταν η δημιουργία ενός φωτοβολτάϊκού πάρκου.
-83 στρέμματα στον Αστέρα Βουλιαγμένης. Στο παρελθόν υπήρχε έντονο ενδιαφέρον επενδυτών από τα Αραβικά Εμιράτα για την ανέγερση κατοικιών.
-Oικόπεδο στην οδό Δεινοκράτους, έκτασης 11 ,5 στρεμμάτων. Τα 2,5 στρέμματα έχουν κηρυχτεί διατηρητέα λόγω των κτιρίων που υπάρχουν και στα οποία στεγάζονταν το ΕΑΤ-ΕΣΑ
-Oικόπεδο, συνολικής επιφανείας 3.047,06 τ.μ., το οποίο βρίσκεται δίπλα στο γήπεδο του Παναθπναϊκού, στη λεωφόρο Αλεξάνδρας.
Όσον αφορά στα «πολεοδομικώς αρρύθμιστα» οικόπεδα στη Βουλιαγμένη, η Εκκλησία ζητά αποχαρακτηρισμό συνολικά 17 τμηματικών εκτάσεων, που σύμφωνα με το εγκεκριμένο Γενικό Πολεοδομικό Σχέδιο είναι χαρακτηρισμένοι ως κοινόχρηστοι χώροι πρασίνου, ενώ για άλλες εκτάσεις τον ίδιο δήμο , δεν υπάρχει κατεύθυνση από το εγκεκριμένο ΓΠΣ.
Για τα ακίνητα της Βουλιαγμένης, όπως έγραψε ο «Ελεύθερος Τύπος» η εκκλησιαστική Νομική Υπηρεσία είχε προσφύγει το 2013 -«μετά από πολλές δυσκολίες» όπως τόνισε στη συνεδρίαση της Ιεραρχίας ο Αρχιεπίσκοπος- στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο. Η ζημία, είπε χαρακτηριστικά, που έχει υποστεί σε απώλεια εσόδων η Εκκλησία αγγίζει τα 20 εκατομμύρια ευρώ ετησίως. Πρόκειται για μια υπόθεση για την οποία χρόνια τώρα ο Δήμος Βάρης, Βούλας και Βουλιαγμένης και η Εκκλησία βρίσκονται σε διαμάχη.
Απώλεια εισοδήματος
-«Η Εκκλησία της Ελλάδος κέρδισε στις 2-6-2022 τη δίκη στο ΕΔΔΑ που αφορά το χαρακτηρισμό της αδικαιολόγητης άρνησης του κράτους να ρυθμίσει πολεοδομικά τα ατακτοποίητα της Βουλιαγμένης ως παραβίαση του δικαιώματος σε δίκαιη δίκη. Η παραβίαση αυτή έχει ως συνέπεια την απώλεια εισοδήματος για την Εκκλησία της Ελλάδος της τάξεως των 20.000.000 κατ’ έτος», επεσήμανε ο κ. Ιερώνυμος.
Για να συνεχίσει λέγοντας: «Ανοίγει ο δρόμος για την πλήρη αποζημίωση της Εκκλησίας της Ελλάδος για τη ζημία που υπέστη καθόλα τα έτη λόγω της αδικαιολόγητης καθυστέρησης της Διοίκησης να ρυθμίσει πολεοδομικά τα ακίνητά της, ως νομίμως όφειλε. Η Εκκλησία της Ελλάδος θα ασκήσει αγωγή κατά του Ελληνικού Δημοσίου ζητώντας αποζημίωση. Η Πρόσκληση Ενδιαφέροντος της ΕΚΥΟ για την αξιοποίηση 17 πολεοδομικώς αρρύθμιστων εκτάσεων της Βουλιαγμένης (2167/2021) έχει δημιουργήσει αδιάσειστα τεκμήρια βασισμένα σε πραγματικές προσφορές επί των συγκεκριμένων ακινήτων, ώστε να υπάρχει ευχέρεια στην απόδειξη του ύψους της ζημίας της Εκκλησίας της Ελλάδος».
Άλλωστε, όπως προανήγγειλε, ανάλογες ενέργειες θα ακολουθήσουν και για άλλα εκκλησιαστικά ακίνητα στις περιοχές: Φασκομηλιά, Βάρης, Στροφυλλιάς, Κοκκιναρά, Φλαμουρίου Μαγνησίας.
-«Μακαριστός προκαθήμενος είχε πει: “Σεις οι νεώτεροι μη κοιτάτε τό 96% της εκκλησιαστικής περιουσίας που χάθηκε. Αξιοποιήστε το 4%. Αυτούς τους βράχους, αυτές τις πέτρες, αυτό το χώμα να το κάνετε πνεύμα΄. Ιδού ένα όραμα, ιδού ένας στόχος. Και όλα αυτά μόνο για τον λαό μας και τη πατρίδά μας”», σημείωσε ο κ. Ιερώνυμος.
Μήνυμα
Και διεμήνυσε ότι η Εκκλησία «έχει την υποχρέωση να αξιοποιήσει την εναπομείνασαν περιουσία της για την υλοποίηση αυτών των σκοπών της. Από το 100% σκορπίσθηκε το 96% αυτής. Εναπομένει σήμερα το 4%. Αυτό αξιοποιούμενο θα βοηθήσει στους στόχους της Εκκλησίας. Γιατί, η Εκκλησία, πέρα από την εσχατολογική της προοπτική, αφού κινείται εντός της ιστορίας δεν μπορεί να εγκαταλείψει τον άνθρωπο. Και ο επανευαγγελισμός μας βοηθάει να έχουμε το βλέμμα μας προσανατολισμένο και στα έσχατα και στο τώρα».
Πάντως η αξιοποίηση και η εκμετάλλευση της περιουσίας για την ενίσχυση του φιλανθρωπικού έργου της Εκκλησίας ήταν, είναι και θα είναι βασική προτεραιότητα του Αρχιεπισκόπου.
Μετά από χρόνια, οι σχέσεις με την Πολιτεία βρίσκονται σε καλό σημείο, γεγονός που προκύπτει και από τη πρόσφατη συνεργασία της Αρχιεπισκοπής με την κυβέρνηση για την αξιοποίηση έκτασης (ιδιοκτησίας Εκκλησίας) στο Σχιστό. Μάλιστα, ο κ. Ιερώνυμος κατά την εισήγησή του στάθηκε ιδιαίτερα στο θέμα λέγοντας: «Στις πολλές συζητήσεις μας με τον πρωθυπουργόν της χώρας μας κ. Κυριάκον Μητσοτάκην, καταλήξαμε ότι σήμερα είναι ανάγκη όσο ποτέ άλλοτε να συνεργασθούν Πολιτεία – Εκκλησία σε πολλούς τομείς προς ωφέλεια των δύο φορέων και κυρίως για τη στήριξη του λαού μας στον τομέα της κοινωνικής πρόνοιας».
Η ανακοίνωση του Δήμου Βάρης Βούλας Βουλιαγμένης
Ο Δήμος Βάρης Βούλας Βουλιαγμένης σε ανακοίνωση του με τίτλο: «Η αλήθεια για τη δικαστική ήττα της Εκκλησίας της Ελλάδος στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και για την απόρριψη κάθε αξίωσης της για αποζημίωση σχετικά με ακίνητα φερόμενης ιδιοκτησίας της στη Βουλιαγμένης» αναφέρει αναλυτικά τα ακόλουθα:
Με αφορμή σημερινά δημοσιεύματα στον ημερήσιο τύπο τα οποία αναπαράγονται ήδη από τα μέσα μαζικής ενημέρωσης και αφορούν στην εξέλιξη δικαστικής διαμάχης της Εκκλησίας της Ελλάδος με το Ελληνικό Δημόσιο και το Δήμο Βάρης Βούλας Βουλιαγμένης, σχετικά με πολεοδομικώς αρρύθμιστα οικόπεδα στη Βουλιαγμένη και προς ενημέρωση των πολιτών θα θέλαμε να διευκρινίσουμε – ενημερώσουμε για τα εξής:
α. Η Εκκλησία της Ελλάδος το έτος 2013 προσέφυγε στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (ΕΔΔΑ) κατά της Ελλάδος (προσφυγή υπ’ αρ. 25207/13) «διατυμπανίζοντας» προς κάθε κατεύθυνση ότι το Ελληνικό Δημόσιο θα αναγκαστεί να της καταβάλει αποζημίωση 9.210.000 ευρώ για δήθεν στέρηση της χρήσης ακινήτων φερόμενης ιδιοκτησίας της στη περιοχή της Βουλιαγμένης.
β. Ο Δήμος Βάρης Βούλας Βουλιαγμένης με υπομνήματα του και σημαντικά έγγραφα τα οποία συνέταξε και προσκόμισε και απέστειλε προς το Νομικό Συμβούλιο του Κράτους, παρείχε προς τους δικαστικούς πληρεξουσίους του Ελληνικού Δημοσίου, ουσιαστική νομική υποστήριξη και τα απαραίτητα στοιχεία προς αντίκρουση της αβάσιμης προσφυγής της Εκκλησίας της Ελλάδος στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.
Γ .Ήδη στις 2 Ιουνίου 2022 εκδόθηκε η «πολυπόθητη» για την Εκκλησία απόφαση του ΕΔΔΑ, με την οποία απορρίφθηκε «πανηγυρικά» το αίτημά της για αποκατάσταση φερόμενης υλικής ζημίας, δηλαδή με απλά λόγια το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο δεν αναγνώρισε καμία ζημία και δεν επιδίκασε ούτε ένα ευρώ αποζημίωση στην Εκκλησία της Ελλάδος.
δ. Συγκεκριμένα, επισημαίνουμε ότι μόνη νομική βάση της απόφασης του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου αποτέλεσε το άρθρο 6 παρ. 1 της Ευρωπαϊκής Σύμβασης των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου (ΕΣΔΑ) περί δίκαιης δίκης, ενώ το Δικαστήριο απεφάνθη αποκλειστικά επί του ζητήματος της παρέλευσης μεγάλου χρονικού διαστήματος εντός του οποίου δεν εκτελέστηκαν αποφάσεις του Διοικητικού Εφετείου Αθηνών, του έτους 2001. Με το σκεπτικό αυτό, το Δικαστήριο απέρριψε εν συνόλω το αίτημα αποκατάστασης υλικής ζημίας της προσφεύγουσας Εκκλησίας, κρίνοντας επί λέξει (βλ. παρ. 13 της απόφασης) ότι «το Δικαστήριο ουδεμία διακρίνει αιτιώδη συνάφεια μεταξύ της παραβίασης που διαπιστώθηκε και της φερόμενης υλικής ζημίας». Είναι σαφές από την επισκόπηση της απόφασης ότι ουδεμία δικαστική κρίση υπάρχει στην απόφαση περί «στέρησης» της φερόμενης ιδιοκτησίας της Εκκλησίας, πόσο μάλλον εφόσον δεν εξετάστηκε ο επικουρικός λόγος που είχε προβάλει η προσφεύγουσα Εκκλησία της Ελλάδος περί παραβίασης του δικαιώματος της στην ιδιοκτησία, κατ’ άρθρο 1 του 1ου Προσθέτου Πρωτοκόλλου της ΕΣΔΑ.
ε. Αφού παρήλθε άπρακτο ένα ολόκληρο τετράμηνο από την έκδοση της ανωτέρω απόφασης του ΕΔΔΑ και με δεδομένο ότι με κάποιο τρόπο έπρεπε να «αμβλυνθούν» οι συνέπειές της, η Εκκλησία της Ελλάδος ανακάλυψε τρόπο να επικοινωνήσει τη δυσμενή δικαστική έκβαση της υπόθεσης, ανακοινώνοντας ή και διαρρέοντας τεχνηέντως στον τύπο ότι «άνοιξε» ο δρόμος για «νέες διεκδικήσεις» εκ μέρους της από το Ελληνικό Δημόσιο διπλάσιας αυτή τη φορά αποζημίωσης (20.000.000 ευρώ) από τα Ελληνικά Δικαστήρια.
Αν και η προσφυγή στη Δικαιοσύνη είναι συνταγματικά κατοχυρωμένο και ασφαλώς αναφαίρετο δικαίωμα κάθε φυσικού ή και νομικού προσώπου, η εκ των προτέρων διαφήμιση του εγχειρήματος δεν εξασφαλίζει και την τελική ευόδωσή του, ούτε καλύπτει προηγούμενες δικαστικές ήττες.
Στο πλαίσιο της συγκεκριμένης διαδικασίας επίσης δύο προδήλως απαραδέκτως ασκηθείσες προσφυγές της Εκκλησίας της Ελλάδος προς την Αποκεντρωμένη Διοίκηση Αττικής και εν συνεχεία στην Επιτροπή του άρθρου 152 Ν.3463/2006 Περιφερειακής Ενότητας Ανατολικής Αττικής της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Αττικής κατά της νομιμότητας της ανωτέρω απόφασης του Δημοτικού μας Συμβουλίου ΑΠΟΡΡΙΦΘΗΚΑΝ προ μηνών ΟΡΙΣΤΙΚΑ και ΑΜΕΤΑΚΛΗΤΑ».
Η ανακοίνωση του Δήμου 3Β καταλήγει αναφέροντας ότι:
-«Προκειμένου λοιπόν να μην δημιουργούνται εσφαλμένες εντυπώσεις και κυρίως επειδή το τόσο το αναγνωστικό όσο και το τηλεοπτικό κοινό αναζητά την αληθινή, την πραγματική είδηση αποκαθιστούμε σήμερα ως έχουμε υποχρέωση τα πράγματα στη σωστή τους διάσταση και επαναλαμβάνουμε προς κάθε κατεύθυνση ότι ο Δήμος Βάρης- Βούλας- Βουλιαγμένης ακολουθώντας απαρέγκλιτα και με συνέπεια την αρχή της νομιμότητας, ενεργώντας ασφαλώς εντός των αρμοδιοτήτων του, και σε κάθε περίπτωση σεβόμενος τις διατάξεις του Συντάγματος και της ΕΣΔΑ, θα διασφαλίσει την αποκατάσταση του παρανόμως ανατραπέντος περιβαλλοντικού ισοζυγίου της Βουλιαγμένης χωρίς δημαγωγικές κορώνες, «απειλές» και τυμπανοκρουσίες».
Πηγή: ecopress.gr / vvv.gov.gr