Oι -νότιες- ανοργάνωτες παραλίες της Αττικής που θα σε κάνουν να νιώσεις ότι είσαι σε νησί, ακόμα κι αν μείνεις όλο το καλοκαίρι στην Αθήνα.
Η παρακάτω λίστα με τις καλύτερες μη οργανωμένες παραλίες στα νότια προάστια της Αθήνας περιλαμβάνει παραλίες μικρές ή μεγάλες, άλλες αμμουδερές κι άλλες με βότσαλο, στις οποίες μπορείς να αράξεις από το πρωί μέχρι το βράδυ χωρίς να πληρώσεις κάποια είσοδο ή το κόστος ξαπλώστρας– αρκεί βεβαίως να είσαι ήδη κατάλληλα εξοπλισμένος. Φέρε νερό, ίσως και ένα σνακ (αν και σε πολλές από αυτές μπορείς να βρεις κάποια καντίνα κοντά) και οπωσδήποτε το αντηλιακό σου!
Αλθέα
Είναι ένας μικρός κολπίσκος με αμμουδιά έξω αλλά πετρούλες μέσα στη θάλασσα. Εγγυάται καθαρά νερά, αλλά όχι πολλή άπλα. Ένας ακόμα λόγος για να βρεθείς εδώ καθημερινή, αφού τα Σαββατοκύριακα είναι κυριολεκτικά κατάμεστη.
Στην Αγία Μαρίνα Κορωπίου βρίσκεται η παραλία της Αλθέας, μια παραλία κρυμμένο διαμάντι, που κρατάει την αγνή παρθένα μορφή της. Το όνομα του οικισμού βγαίνει από το αλς (νερό) και τη λέξη θέα, σημαίνει δηλαδή “με θέα προς τη θάλασσα”. Είναι όμορφη είτε το πρωί είτε το απόγευμα και επειδή δεν είναι μεγάλη παραλία πρέπει να πας νωρίς να βρεις το σημείο σου.
Βρίσκεται στο 35ο χιλιόμετρο της παραλιακής οδού Αθηνών – Σουνίου με αυτοκίνητο, μηχανή ή συγκοινωνία και φτάνουμε στο κρυμμένο μυστικό της Αγίας Μαρίνας, την παραλία της Αλθέας. Για να φτάσεις εκεί με λεωφορείο πρέπει να χρησιμοποιήσεις το 122 που περνάει από όλο το παραλιακό μέτωπο και θα κατέβεις φυσικά στη στάση Αλθέα.
Όταν περάσεις την εκκλησία Αγίας Μαρίνας, θα δεις στο δεξί σου χέρι ταμπέλα “Αλθέα”. Πρέπει να έχεις πιάσει δεξιά και να κόψεις ταχύτητα για να κατέβεις σε ένα στενό δρομάκι που οδηγεί σε ένα χωμάτινο χώρο πάρκινγκ. Ο ελεύθερος χώρος για στάθμευση είναι για περίπου 30 οχήματα. Μεγάλη προσοχή όταν μπαίνεις στο χωμάτινο πάρκινγκ διότι υπάρχουν αρκετές λακκούβες. Αν έχεις χαμηλό αυτοκίνητο, πήγαινε σιγά σιγά για να μην βρείς από κάτω. Έπειτα θα ακολουθήσεις είτε από δεξιά είτε από αριστερά σκαλάκια που οδηγούν στην παραλία της Αλθέας. Όπως κατεβαίνεις θα δεις μάλιστα να δεσπόζει και το εγκαταλελειμμένο ομώνυμο ξενοδοχείο. Στην παραλία θα δεις ακριβώς απέναντι και μια βραχονησίδα, της οποίας το όνομα είναι “Ντούνη”. Σε εκείνη μπορείς να πας περπατώντας κυριολεκτικά πάνω στο νερό. Αν αγαπάς τις βουτιές από βράχια, πρέπει να φτάσεις στην άλλη πλευρά της βραχονησίδας, εκεί όπου υπάρχει βάθος για να βουτήξεις στα καταγάλανα νερά. Επειδή η διαδικασία περιλαμβάνει αρκετή έκθεση στον ήλιο, φόρεσε αντηλιακό από πριν.
Κολπίσκος Λαγονησίου
Κι εδώ, η παραλία έχει χοντρή άμμο, ενώ μέσα κυριαρχούν οι μικρές πέτρες. Αν δεν αντέχεις τον ήλιο, πάρε οπωσδήποτε ομπρέλα γιατί δεν υπάρχουν φυσικές σκιές. Πάρε μαζί σου και το βιβλίο σου και απόλαυσε ένα μέρος που δεν θα πιστεύεις ότι βρίσκεται τόσο κοντά στην Αθήνα.
Στη διαδρομή θα πετύχεις πολλά καφέ αλλά και πακετάδικα τα οποία σου προσφέρουν καλό και ποιοτικό καφέ. Ακριβώς πάνω στον δρόμο, πριν στρίψεις βρίσκεται το Daily Cafe, το Απολλώνιο ενώ πιο πριν υπάρχει και το cafe 34. Το μόνο σίγουρο είναι ότι πρέπει να προμηθευτείς από πριν τον καφέ σου γιατί στην παραλία δεν υπάρχει απολύτως τίποτα. Εκτός αν θες να βουτήξεις και να πας κολυμπώντας μέχρι το Heaven.
Θυμάμαι την πρώτη φορά που επισκέφτηκα την παραλία. Ήθελα να πιω τα νερά που βουτούσα. Η παραλία έχει χοντρή άμμο, ενώ μέσα κυριαρχούν οι μικρές πέτρες. Κατά συνέπεια, θα μπεις άνετα και θα βλέπεις τη θάλασσα κρύσταλλο. Αν είσαι της σκιάς, πάρε ομπρέλα, για να είσαι οργανωμένος, γιατί αλλιώς θα σε φάει ο ήλιος. Άραξε, διάβασε το βιβλίο σου και απόλαυσε το μέρος που δεν θα πιστεύεις ότι είναι τόσο κοντά στην Αθήνα.
Παραλία Θυμάρι
Εδώ θα βρεις μικρούς και μεγάλους κολπίσκους οι οποίοι προσφέρουν οργανωμένες αλλά και ελεύθερες επιλογές. Αν προτιμάς την ανοργάνωτη εκδοχή, τότε ενδιάμεσα από το τα διάφορα beach bars θα βρεις φανερούς αλλά και κρυφούς κολπίσκους για να κάνεις το μπάνιο σου, έχοντας πάντα κοντά τις οργανωμένες επιλογές σε περίπτωση που χρειαστείς σκιά, νερό ή κάποιο σνακ.
Μικροί και μεγάλοι κολπίσκοι οι οποίοι δίνουν και οργανωμένες αλλά και ελεύθερες επιλογές. Στο Thymari con gusto θα αράξεις στις μαξιλάρες, θα τρελαθείς με το ηλιοβασίλεμα από το deck και θα νιώσεις την ανάγκη ενός cocktail για να το πιεις αγναντεύοντας από ψηλά. Στο Island θα σαπίσεις στην ξαπλώστρα, θα πάρεις το club για να κόψεις την λιγούρα σου και θα παίξεις ρακέτες μέχρι να πονέσουν τα χέρια σου. Αν τώρα είσαι τύπος που θέλει απλά να απλώσει την πετσέτα του και να έχει ηρεμία τριγύρω, τότε ενδιάμεσα από το τα beach bars θα βρεις φανερούς αλλά και κρυφούς κολπίσκους για να κάνεις το μπάνιο σου όπως εσύ επιθυμείς.
Χάρακας
Η παραλία είναι τεράστια, από τις πιο μεγάλες (και δημοφιλείς) στην Αττική. Είναι ρηχή, με άμμο και αρκετό χώρο. Εδώ μπορείς να παίξεις ρακέτες ή μπάλα στην αμμουδιά, να τρέξεις και ό,τι άλλο φανταστείς. Υπάρχει επίσης μια καντίνα από την οποία μπορείς να προμηθευτείς καφέ, νερό κλπ.
Τα προηγούμενα χρόνια στον Χάρακα υπήρχε το Il Canto και εκτός από ταιριαστή μουσική με τον χώρο είχε και καφέ, μπύρες, ποτά και σνακ. Φέτος τη θέση του πήραν το Coconut και το Freezbe. Τίμια beach bars, όπου θα βρεις ό,τι λαχταράς. Από εκεί θα πάρεις τον καφέ σου γιατί πίστεψέ με σε κοντινή απόσταση δεν υπάρχει κάτι. Είναι σα να έχεις πάει σε παραλία στις Κυκλάδες χωρίς να μπεις σε καράβι.
ΚΑΠΕ
Υπέροχη χρυσαφένια άμμος, κρυστάλλινα γαλανά νερά και μια ηρεμία που -τουλάχιστον τις καθημερινές- σε κάνει να ξεφεύγεις από τον θόρυβο της πόλης. Αυτά είναι τα Λεγραινά (ή αλλιώς ΚΑΠΕ), μία από τις ομορφότερες παραλίες της Αττικής.
Είτε την λέμε παραλία Λεγραινών, είτε ΚΑΠΕ, είτε μικρός κολπίσκος, είτε σκαλάκια, όλος ο κόσμος ξέρει για ποια παραλία στην Αττική μιλάμε. Η αλήθεια είναι ότι η actual παραλία των Λεγραινών είναι λίγο παρακάτω και δεν είναι τόσο όμορφη, αφού μπροστά από την Μαρίδα -που επιβάλλεται να πάτε για τους ψαρομεζέδες της- είναι γεμάτη από καλαμιές και από την άλλη έχει χώρο για να βουτάνε οι βάρκες. Ίσως γι’ αυτό το ΚΑΠΕ να έχει επικρατήσει σαν παραλία των Λεγραινών. Άλλωστε το όνομά της το πήρε επειδή υπάρχει μια ταμπέλα ΚΑΠΕ στην αρχή του χωματόδρομου πριν την παραλία.
Extra tip: Πριν κατέβεις τα σκαλάκια, υπάρχει η γνωστή καντίνα από την οποία μπορείς να προμηθευτείς τα απαραίτητα.
Άγιος Πέτρος
Μια μικρή σε έκταση παραλία η οποία δεν πιάνει κύμα ποτέ. Όταν θα κολυμπάς θα έχεις από πίσω σου το εκκλησάκι του Αγίου Πέτρου, μπροστά σου τα ιστιοπλοϊκά που έχουν αράξει στον κολπίσκο και πάνω τον ναό του Σουνίου. Τι άλλο να ζητήσει κανείς;
Ο Άγιος Πέτρος βρίσκεται ακριβώς κάτω από το Σούνιο οπότε ξέχνα για λίγο τη συγκοινωνία. Θα φτάσεις με αμάξι ή μηχανή και πίστεψέ με η διαδρομή είναι μαγευτική. Νομίζεις ότι είσαι Αμοργό και πηγαίνεις από Αιγιάλη στη Χώρα. Τόσο πολύ φέρνει σε Κυκλάδες. Αφού περάσεις τα Λεγραινά και το μεγάλο ξενοδοχείο στην περιοχή, να έχεις το μυαλό σου. Θα δεις μια ταμπέλα η οποία γράφει Άγιος Πέτρος και θα στρίψεις δεξιά στον χωματόδρομο. Το εκκλησάκι στέκει εκεί αγέρωχο και είναι αρωγός σου για να το πετύχεις.
Ακτή Ασημάκη
Μια μεγάλη αμμουδιά που σου επιτρέπει να παίξεις ρακέτες, beach volley κλπ. Αν θέλεις σκιά μην βασιστείς στους φοίνικες που υπάρχουν στην ακροθαλασσιά, αλλά πάρε τη δική ομπρελίτσα. Τα νερά είναι ρηχά και ιδανικά για οικογενειακές καταστάσεις και παιχνίδια.
Η ακτή Ασημάκη βρίσκεται στο Σούνιο. Μην σου φαίνεται μακριά. Βασικά, σε σχέση με άλλες παραλίες είναι λίγο μακρούτσικα αλλά δες το σαν εκδρομή.
Ακτή Ποσειδωνία
Έχει ένα μικρό πλεονέκτημα αυτή η παραλία. Κυριαρχεί η αμμουδιά αλλά στο δεξί μέρος της έχει πέτρες, που ενδείκνυνται για φανταστικές βουτιές. Τα νερά είναι πεντακάθαρα ενώ στην παραλία θα βρεις λιγοστές ξαπλώστρες αλλά μπορείς φέρεις τη δική σου ομπρέλα αν θέλεις σκιά.
Έχει ένα μικρό πλεονέκτημα τούτη η παραλία. Κυριαρχεί η αμμουδιά αλλά στο δεξιά μέρος της έχει μια γλίστρα, δηλαδή πέτρες που είναι λείες. Μην απογοητεύεσαι, τα νερά είναι πεντακάθαρα και αξίζει η βουτιά καθώς και όλα τα παιχνίδια που μπορείς να παίξεις σε αυτήν. Έχει λιγοστές ξαπλώστρες αλλά μπορείς φέρεις την δική σου ομπρέλα αν είσαι της σκιάς. Άραξε, απόλαυσε τα τζιτζίκια και την θάλασσα και θα έχεις ένα τέλειο μπάνιο.
Παραλία Τσίου
Extra tip: Μην ψάχνεις οδηγίες ή ταμπέλες για να βρεις πώς θα φτάσεις στην παραλία Τσίου. Δεν θα τις βρεις.
Πηγή: nou-pou.gr