ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΙΚΗ ΠΥΡΚΑΓΙΑ ΤΗΣ 4ης ΙΟΥΝΙΟΥ
ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΙΚΗ ΠΥΡΚΑΓΙΑ ΤΗΣ 4ης ΙΟΥΝΙΟΥ
Το Σάββατο 4 Ιουνίου, παραμονή της Παγκόσμιας Μέρα Περιβάλλοντος, το…
Δημοσιεύτηκε από Λαϊκή Συσπείρωση Βάρης Βούλας Βουλιαγμένης στις Τετάρτη, 8 Ιουνίου 2022
Το Σάββατο 4 Ιουνίου, παραμονή της Παγκόσμιας Μέρα Περιβάλλοντος, το αδιανόητο και το ασύλληπτο, έγινε μία φρικτή πραγματικότητα που επί 12 ώρες απειλούσε τους κατοίκους της Βούλας και της Βάρης.
Συνολικά 4.322 στρέμματα δασικής έκτασης έγιναν στάχτη, ενώ αρκετά σπίτια υπέστησαν σοβαρές ζημιές.
Η μεγάλη καταστροφή στη Βούλα και τη Βάρη, ανέδειξε με τραγικό τρόπο, για άλλη μια φορά την πλήρη απουσία ενός συνολικού, σύγχρονου, επιστημονικού σχεδίου αντιπυρικής προστασίας με ευθύνη της κυβέρνησης και της Τοπικής Διοίκησης.
Βρεθήκαμε από την πρώτη στιγμή στα μέτωπα της φωτιάς.
Ο επικεφαλής της Λαϊκής Συσπείρωσης, δημοτικός σύμβουλος, Κώστας Πασακυριάκος και η περιφερειακή σύμβουλος με τη Λαϊκή Συσπείρωση Στέλλα Βαλαβάνη, προκειμένου να έχουν ολοκληρωμένη εικόνα και να βοηθήσουν όπως μπορούσαν.
Ομάδες εθελοντών αποτελούμενη από μέλη και φίλους του ΚΚΕ, της ΚΝΕ, της Λαϊκής Συσπείρωσης, βρέθηκαν και στη Βούλα και στη Βάρη, συνέδραμαν στο έργο της πυρόσβεσης, μέχρι αργά το βράδυ του Σαββάτου, ενώ ήταν σε πλήρη ετοιμότητα και την επόμενη μέρα.
Η αυτοθυσία των πυροσβεστών, των εργαζομένων στην Πολιτική Προστασία, των εθελοντικών ομάδων, απλών εθελοντών, όλων όσων συμμετείχαν στις επιχειρήσεις κατάσβεσης και απεγκλωβισμού κατοίκων, ήταν ο βασικός παράγοντας που δεν θρηνήσαμε θύματα και ακόμα μεγαλύτερες καταστροφές σε σπίτια.
Η εθελοντική προσφορά από Συλλόγους Γονέων, 15μελή σχολείων, απλών ανθρώπων που έφερναν νερά, τροφή και ό,τι άλλο μπορούσαν για να βοηθήσουν, ήταν συγκινητική.
Η παρουσία και η προσφορά ανθρώπων για φιλοξενία πληγέντων για μεταφορά προμηθειών με τα αυτοκίνητα και τα μηχανάκια τους, στα μέτωπα της φωτιάς, ανεκτίμητη.
ΣΧΕΔΙΑ ΕΠΙ ΧΑΡΤΟΥ
Το σχέδιο της Πολιτικής Προστασίας “ΙΟΛΑΟΣ” για την αντιμετώπιση των πυρκαγιών, που μάλιστα …επικαιροποιήθηκε στη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου στις 27 Απριλίου, έμεινε, σχέδιο επί χάρτου.
Κάτι που είχαμε επισημάνει στη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου, καταψηφίζοντας και καταγγέλλοντας ότι η έλλειψη προσωπικού, υποδομών που θα εντάσσονταν σε ένα κεντρικό συνολικό σχέδιο, καθιστούν αυτά τα σχέδια μη λειτουργικά επί του πεδίου.
Οι αναφορές του δημάρχου Βάρης Βούλας Βουλιαγμένης ότι “θα είχαμε νέο Μάτι” εάν δεν είχε καθαρίσει ο Δήμος τα ξερά χόρτα, δεν αντέχουν κριτικής.
Δεν υπάρχει δεύτερη σκέψη ότι είναι πολύ σημαντικό πως δεν θρηνήσαμε ανθρώπινες ζωές, όμως, αποτελεί πρόκληση η προσπάθεια να παρουσιαστείτο απολύτως αυτονόητο (δηλαδή να μην κινδυνεύσουν ανθρώπινες ζωές από μια πυρκαγιά που εκδηλώνεται μέρα μεσημέρι σε ανοιχτό χώρο) ως …επιτυχία μετά από τέτοια καταστροφή.
Οσο για τα ξερά και τον καθαρισμό τους, αρκεί μια βόλτα σε αρκετές περιοχές του δήμου μας για να διαπιστώσει κάποιος τον πλημμελή καθαρισμό, σε πάρα πολλά και επικίνδυνα σημεία, αρκετές εβδομάδες μετά την έναρξη της αντιπυρικής περιόδου.
ΣΗΜΑΝΤΙΚΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΣΤΑ ΜΕΤΩΠΑ ΤΗΣ ΦΩΤΙΑΣ
Οι τεράστιες ελλείψεις τόσο σε προσωπικό όσο και σε υποδομές, η έλλειψη ενός ολοκληρωμένου σχεδίου δασοπροστασίας και πυροπροστασίας ήταν παραπάνω από εμφανείς.
Την ώρα που η φωτιά ήταν σε εξέλιξη:
– Οχήματα εθελοντικών ομάδων από γειτονικούς δήμους και εθελοντές, κατέφθαναν, χωρίς να γνωρίζουν που να κατευθυνθούν και χωρίς να έχουν πάρει οδηγίες για το που πρέπει να είναι. Πυροσβέστες επιχειρούσαν χωρίς να τούς έχουν δοθεί μάσκες. Πυροσβέστες διαπίστωναν ότι μάνικες ήταν τρύπιες και προσπαθούσαν να τις μπαλώσουν εκείνη τη στιγμή.
– Πυροσβέστες και εθελοντές έπαιρναν εντολές να μεταβούν σε άλλα σημεία – λόγω προφανώς ανεπαρκούς αριθμού δυνάμεων – πριν σβήσει η φωτιά στο σημείο που επιχειρούσαν, με αποτέλεσμα την αναζωπύρωση εστιών. Οι καταγγελίες για καθυστέρηση στα εναέρια μέσα, από ανθρώπους που είχαν εγκαταλείψει από νωρίς τα σπίτια τους, πριν δοθεί η εντολή εκκένωσης, ήταν πολλές.
– Το μήνυμα του Υπουργείου Πολιτικής Προστασίας “112”, καλούσε κόσμο από την Ανω Βούλα, περιοχή αρκετά κάτω από το μέτωπο της φωτιάς, να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους και να κατευθυνθούν προς την πλατεία Αλσους, δηλαδή, πιο κοντά στη φωτιά. Κάποιοι βάφτισαν το Πανόραμα, …Ανω Βούλα, θέτοντας δυνητικά σε κίνδυνο και κόσμο που δεν κινδύνευε.
– Την ώρα που εκκενώνονταν σπίτια και απεγκλωβίζονταν άνθρωποι που πήγαιναν προς το χώρο συγκέντρωσης κατοίκων, η εκκλησία του Αγίου Νεκταρίου, λειτουργούσε κανονικά για προγραμματισμένους γάμους και ανέβαινε κόσμος με τα αυτοκίνητα ή με τα πόδια, με αποτέλεσμα να δημιουργείται ένα απίστευτο κομφούζιο. Η διαχείριση της κυκλοφορίας για γρήγορη διαφυγή, δυσκολευόταν ιδιαίτερα, τις κρίσιμες ώρες.
– Ο Δήμος ανακοίνωσε ότι έχουν ανοίξει χώροι που μπορούν να φιλοξενήσουν απεγκλωβισμένους από το Πανόραμα. Ενας εξ αυτών ήταν και το Πολιτιστικό Κέντρο ΙΩΝΙΑ, δίπλα στο Δημαρχείο. Το συγκεκριμένο χώρο – καθώς και τους υπόλοιπους – τον επισκέφτηκε επί τόπου κλιμάκιο της Λαϊκής Συσπείρωσης και διαπίστωσε, ότι ήταν κλειδωμένος.
– Προκάλεσε εντύπωση σε όσους ήταν στη Βούλα, στον Αγιο Νεκτάριο, το γεγονός ότι ο υπουργός Πολιτικής Προστασίας, “μοίραζε” καθησυχαστικές δηλώσεις επιτυχίας της επιχείρισης, την ώρα που εκκενωνόταν το παιδικό χωριό SOS και η φωτιά πλησίαζε τη Σχολή Ευελπίδων… Αλγεινή εντύπωση και ντροπή το γεγονός ότι ο περιφερειάρχης Γ. Πατούλης, επισκέφτηκε το μέτωπο της φωτιάς, αρκετές ώρες μετά την εκδήλωσή της, για …φωτογράφιση, αφού ανέβασε στη σελίδα του φωτογραφίες, εν είδει στρατηγού, την ώρα που καιγόταν ο τόπος και απεγκλωβίζονταν ηλικιωμένοι.
Ολα τα παραπάνω αποδεικνύουν ότι για άλλη μια φορά ο κρατικός μηχανισμός δεν είναι αποτελεσματικός όταν πρόκειται για την προστασίας της ζωής και περιουσίας των κατοίκων. Ενα χρόνο μετά την πυρκαγιά στη Βόρεια Εύβοια, 4 χρόνια μετά το Μάτι, το χιλιοειπωμένο αφήγημα για τις ακραίες καιρικές συνθήκες, για το ανάγλυφο της περιοχής, δεν μπορεί να κρύψει την πραγματικότητα.
Το κράτος με όλους τους μηχανισμούς του επιλέγει να αφήσει το λαό στο έλεος των πυρκαγιών, γιατί το κόστος για την προστασία του είναι μεγάλο! Από το σύνολο του κρατικού προϋπολογισμού μόλις το 0,04% προβλέπεται για την προστασία από τις δασικές πυρκαγιές!
Την ίδια στιγμή, στο σύνολο του παραλιακού μετώπου και στο δήμο μας, υπάρχει ένας χορός εκατομμυρίων για επενδύσεις από επιχειρηματικούς ομίλους με κρατικά “πακέτα” και διευκολύνσεις.
ΑΜΕΣΑ ΜΕΤΡΑ
Ζητάμε άμεσα:
– Την πλήρη καταγραφή και εκτίμηση των ζημιών. Να κηρυχτεί άμεσα αναδασωτέα όλη η περιοχή που κάηκε.
– Να ξεκινήσουν οι διαδικασίες για την κατασκευή αντιδιαβρωτικών αντιπλημμυρικών έργων στις καμένες εκτάσεις, προκειμένου να θωρακιστούν οι περιοχές και να μην έχουμε πλημμυρικά φαινόμενα το φθινόπωρο.
– Να εξασφαλιστεί η αναγκαία κρατική χρηματοδότηση για τη διαχείριση και προστασία του Υμηττού και όλων των γύρω δασικών περιοχών.
– Να αυξηθούν οι προσλήψεις προσωπικού για την ενίσχυση του τομέα της Πολιτικής Προστασίας του δήμου μας.
Για όσα συνέβησαν θα έχουμε την ευκαιρία να τοποθετηθούμε αναλυτικά στη συζήτηση στο επόμενο δημοτικό συμβούλιο.
(Οι φωτογραφίες είναι από περιοδεία του Γιάννη Γκιόκα και του Κώστα Πασακυριάκου στις καμένες εκτάσεις τη Δευτέρα 6 Ιουνίου).