Το 1991 άρχισε η σχέση του Ναυτικού Ομίλου Βουλιαγμένης με την Άντι Μελιδώνη. Έκτοτε υπηρέτησε το σύλλογο σχεδόν απ’ όλα τα πιθανά πόστα. Αρχικά ως παίκτρια και μετέπειτα αρχηγός της μέχρι το ρόλο της προπονήτριας των ακαδημιών και τα τελευταία δύο χρόνια της ομάδας γυναικών.
Την Τρίτη (31/05) η διοίκηση του ΝΟ Βουλιαγμένης ανακοίνωσε τη λύση της συνεργασίας της με την Άντι Μελιδώνη ως πρώτης προπονήτριας της ομάδας γυναικών τονίζοντας ότι θα είναι πάντα μέλος της οικογένειάς του συλλόγου και την επιθυμία να παραμείνει κοντά στον ΝΟΒ.
Τιμώντας τη μεγάλη αθλήτρια που ταυτίστηκε με τη Βουλιαγμένη, το ilovevouliagmeni.gr αναδημοσιεύει μια παλιά επιστολή της, που δημοσιεύθηκε στις 13 Ιουλίου 2019, στο gazzetta.gr με αφορμή την έναρξη του Παγκόσμιο Πρωταθλήματος Νοτίου Κορέας, (14-28 Ιουλίου 2019) με φωτογραφίες από τις μεγάλες επιτυχίες της ομάδας της και της ίδιας.
Τη συγκεκριμένη εποχή η αθλήτρια ήταν ήδη κάτοχος ασημένιου μεταλλίου στους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2004 με την ελληνική εθνική ομάδα γυναικών. Παράλληλα ήταν μέλος της ελληνικής εθνικής ομάδας που κέρδισε το χρυσό μετάλλιο στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Υγρού Στίβου 2011 στη Σαγκάη, τον Ιούλιο του 2011.
Το “γράμμα” της Άντι Μελιδώνη:
«Μια φορά και έναν καιρό ήταν 13 κορίτσια. Κοινό τους χαρακτηριστικό ήταν η ενασχόληση τους μ’ ένα άθλημα. Το water polo. Κάθε χειμώνα χωρίζονταν σε ομάδες και διεκδικούσαν ένα κύπελλο. Τα καλοκαίρια όμως όλες μαζί, μ’ έναν τρόπο μαγικό ξεχνούσαν τις κόντρες και τις διαφορές τους και ενωμένες σαν μια γροθιά πάλευαν για να σηκώσουν τη χώρα τους όσο πιο ψηλά μπορούσαν.
Τα πραγματα δεν ήταν εύκολα. Η Ελλάδα ήταν μια χώρα που αν και πάντα συμμετείχε στις μεγάλες διοργανώσεις λίγες φορές τα κατάφερνε να βρεθεί στις πρωτες θεσεις. Επίσης αντιμετώπιζε διαφορά προβλήματα. Τα τελευταία χρόνια… μια κακιά μάγισσα είχε έρθει στον ουρανό της και μ ένα ξόρκι έφερε πολλά οικονομικά και κοινωνικά προβλήματα. Τα κορίτσια αν και επηρεάζονταν απ’ αυτά , προσπαθούσαν να μην το βάλουν κάτω και να αφοσιωθούν στους στόχους τους.
Το καλοκαίρι του 2011 λοιπόν μπροστά τους βρέθηκε η πρόκληση του Παγκόσμιου πρωταθλήματος στην μακρινή Σανγκάη της Κίνας. Η προετοιμασία μεγάλη και δύσκολη. Πρώτη υποχρέωση αγωνιστική το World League.
Πρώτη φάση στη Βαρκελώνη. Πρώτο παιχνίδι με την Αγγλία. Πρώτη σοκαριστική και απρόσμενη ΗΤΤΑ. Απογοήτευση , στεναχώρια ,θυμός για τα κορίτσια. Ξαφνικά όμως εμφανίστηκε μια καλή νεράιδα. Τους έριξε την μαγική της σκόνη και τις γέμισε δύναμη και θάρρος για τη συνέχεια. Τους είπε να συνεχίσουν να δουλεύουν και στο τέλος οι κόποι τους θ’ ανταμοιφθούν. Έτσι και έκαναν.
Προπονήθηκαν σκληρά για αρκετό καιρό. Κουράστηκαν, πάλεψαν , αφοσιώθηκαν στο στόχο τους. Ώσπου ήρθε η ώρα για τους μεγάλους αγώνες. Η ομάδα ήταν έτοιμη. Το Παγκόσμιο πρωτάθλημα ξεκίνησε. Τρία πρώτα παιχνίδια στον όμιλο ,3 νίκες. Μαζί και η πανίσχυρη Ρωσία. Τα μηνύματα θετικά. Αισιοδοξία. Πρωτες στον όμιλο, απευθειας στην οκτάδα.
Επόμενο παιχνίδι με την Ολλανδία για την τετράδα. Νίκη. Απίστευτη χαρά. Αφορμή για όνειρα. Επόμενο παιχνίδι με την Ιταλία για μια θέση στον τελικό. Νίκη. Απερίγραπτα συναισθήματα. Επόμενο παιχνίδι. ΤΕΛΙΚΟΣ κοντά στην οικοδέσποινα Κίνα. ΝΙΚΗ. Η Ελλάδα είναι Παγκόσμια πρωταθλήτρια !
Η Ελλάδα των 10.000.000 κατοίκων κερδίζει την Κίνα του 1.300.000.000 κατοίκων μέσα στο ίδιο της το σπίτι. Η Ελλάδα της οικονομικής κρίσης και των προβλημάτων είναι η καλύτερη ομάδα στον κόσμο. Το παραμύθι δεν είχε δράκο , είχε όμως πρίγκηπες και πριγκίπισσες, οι δυο προπονητές μας ,φυσιοθεραπευτές ,γιατροί, συνεργάτες και φυσικά οι οικογένειες μας που βοήθησαν στο να γίνει το όνειρο πραγματικότητα… Και ζήσανε αυτοί καλά και οι Ελληνίδες παγκόσμιες πρωταθλήτριες καλύτερα!!!
Back to reality
Τρομερή διοργάνωση το Παγκόσμιο. Οι καλύτεροι αθλητές του κόσμου σ’ όλα τα αθλήματα του υγρού στίβου. Αυτό είναι που μ αρέσει πολύ. Θυμάμαι στο Περθ ( το πρώτο μου ) το 1998 .παρακολουθούσα τους κορυφαίους Ποπόφ και Θόρπ να σαρώνουν τα μετάλλια στο κολύμπι.
Στη Σανγκάη τον Φέλπς αλλά και τον δικό μας Σπύρο Γιαννιώτη, τον αθλητή που μ’ έκανε πάντα ν ανατριχιάζω, να παίρνει και αυτός το πρώτο του χρυσό παγκόσμιο μετάλλιο. Δεν θα ξεχάσω ποτέ τη στιγμή που η Μαριαννα Λυμπερτά πήρε το δικό της είχε έρθει στο δωμάτιο μας στο ξενοδοχείο. Ήμουν μαζί με την Κική (Λιόση).
Το κοιτούσαμε με απίστευτο δέος. Δεν φανταζόμασταν τότε ότι λίγες μέρες μετά θα κρατούσαμε τα δικά μας και θα ήταν και χρυσα!
Τελειώνοντας σκέφτομαι ότι δεν υπάρχει τίποτα ωραιότερο από το ν’ ακούς τον εθνικό σου ύμνο. Σ ένα Παγκόσμιο πρωτάθλημα. Να βλέπεις τη σημαία σου στο πιο ψηλό σημείο, να βλέπεις τον εαυτό σου στο πιο ψηλό σκαλι του βάθρου !
Σκέφτομαι επίσης ότι όλοι έχουν δικαίωμα στο όνειρο και που ξέρεις καμία φορά τα παραμύθια βγαίνουν αληθινά!!!
Ευγνώμων Που ήμουν εκεί !!!».
Οι 5 ευρωπαϊκές κούπες της γυναικείας ομάδας του Ναυτικού Ομίλου Βουλιαγμένης
Οι γυναίκες μετά από το Λεν Τρόφι του 2003, από το 2009 έως το 2010 κατέκτησαν 4 κούπες στη σειρά! Ας θυμηθούμε τις μεγάλες αυτές στιγμές με χρονολογική σειρά (από την τελευταία έως την πρώτη).
Σούπερ Καπ (2010)
Είναι ο τελευταίος χρονικά τίτλος της σπουδαίας εκείνης ομάδας. Τη σεζόν 2009-2010 η Βουλιαγμένη κερδίζει το πρωτάθλημα Ευρώπης και ο Εθνικός το κύπελλο Ευρώπης.
Έτσι το Σούπερ Καπ είναι ελληνικός…εμφύλιος και θα διεξαχθεί στις 26 Νοεμβρίου 2010 στο κολυμβητήριο του Πειραιά.
Η Βουλιαγμένη που δεν έχει αντίπαλο εκείνη την εποχή στην Ευρώπη επικρατεί εύκολα με 13-5. Για την ομάδα της Αλεξίας Καμμένου σκοράρουν από 3 φορές η Αλεξάνδρα Ασημάκη και η Αγγελική Γερόλυμου ενώ από δύο γκολ σημειώνουν η Άντι Μελιδώνη, η Κική Λιόση και από ένα η Χριστίνα Τσουκαλά, η Σοφία Κόνουκ (Ρωσία) και η Ντίνα Κουτέλη. Είναι ο 6ος ευρωπαικός τίτλος στην ιστορία του Ναυτικού Ομίλου Βουλιαγμένης.
Τσάμπιονς Καπ (2010)
Είναι η χρονιά που η Κέρκυρα φιλοξενεί το μεγάλο αθλητικό γεγονός του 2010 στην υδατοσφαίριση γυναικών. Η Βουλιαγμένη έχει κατακτήσει το Τσάμπιονς Καπ το 2010 και ο Ολυμπιακός θέλει να απαντήσει.
Το Final-4 θα διεξαχθεί στο νησί του Ιουνίου με τον Ολυμπιακό και τη Βουλιαγμένη. Μαζί τους είναι η ρωσική Κίνεφ Κίρισι και η ιταλική Οριζόντε Κατάνια.
H Κίρισι είναι η εθνική Ρωσίας και η Βουλιαγμένη η εθνική Ελλάδος. Οι δύο ομάδες φτάνουν στον τελικό της 10ης Απριλίου. Η ελληνική θα επικρατήσει με 10-7 και θα κάνει το back to back!
Προπονήτρια είναι η Αλεξία Καμμένου. Πρώτη σκόρερ είναι η Χριστίνα Τσουκαλά με 3 γκολ ενώ την ακουλουθούν με 2 η διεθνής Αμερικανίδα Χέιδερ Πέτρι (που είχε ήδη 3 Ολυμπιακά μετάλλια), η Άντι
Μελιδώνη (αρχηγός) ενώ από ένα πετυχαίνουν η Γιούλη Λαρά, η Αντιγόνη Ρουμπέση και η Κική Λιόση.
Τερματοφύλακας της ομάδος ήταν η Ισπανίδα Πατρίσια Ντελ Σότο που κάνει δίδυμο με την Έλενα Κούβδου η οποία το 2011 είναι η τερματοφύλακας της Ελλάδος όταν κατέκτησε το χρυσό στο Παγκόσμιο πρωτάθλημα!
Στη σύνθεση ξεχωρίζει η σπουδαία Εύη Μωραϊτίδου (Ασημένια Ολυμπιονίκης), η Αλεξάνδρα Ασημάκη, η Αγγελική Γερολύμου, η Ντίνα Κουτέλη και η Μαρκέλλα Παντελίδη.
Η Βουλιαγμένη θα γίνει εκείνο το βράδυ η δεύτερη ελληνική ομάδα που κατακτά δύο φορές την κούπα μετά από την Γλυφάδα (ΑΝΟΓ) αλλά η μοναδική που θα κερδίσει δύο τίτλους στη σειρά.
Σούπερ Καπ (2009)
Η Βουλιαγμένη θα γίνει η πρώτη ελληνική ομάδα στην ιστορία που κατακτά Σούπερ Καπ Ευρώπης.
Είναι πρωταθλήτρια Ευρώπης το 2009 και λίγους μήνες αργότερα θα παίξει στον τελικό με την κυπελλούχο Ευρώπης για ακόμη μια κούπα.
Ο τελικός θα διεξαχθεί στις 5/10/2009 στο κολυμβητήριο της Βουλιαγμένης στο Λαιμό και αντίπαλος της ελληνικής ομάδας θα είναι η ρωσική Στουρμ Τσέχοφ.
Η Βουλιαγμένη θα επικρατήσει εκείνο το απόγευμα με 11-6. Στο 2ο και στο 3ο οχτάλεπτο η ομάδα της Αλεξίας Καμμένου “έτρεξε” σερί 7-0! Πρώτη σκόρερτ με 4 γκολ είναι η Αντιγόνη Ρουμπέση.
Από δύο γκολ θα πετύχουν η Αλεξάδρα Ασημάκη, η Κική Λιόση, η Αγγελική Γερόλυμου ενώ θα σκοράρει και η Εύη Μωραϊτίδου.
Τσάμπιονς Καπ (2009)
Είναι το πρώτο πρωτάθλημα Ευρώπης της Βουλιαγμένης.
Το Final-4 του 2009 θα “φιλοξενηθεί” στο Κίρισι της Ρωσίας και εκτός από την οικοδέσποινα Κίνεφ Κίρισι και τη Βουλιαγμένη συμμετέχει η Οριζόντε Κατάνια αλλά και η Χόνβεντ.
Η Βουλιαγμένη είχε παίξει στον τελικό του 2008 και είχε γνωρίσει τη… σφαγή μέσα στην Ιταλία με την Κατάνια να παίρνει το τρόπαιο με σκορ 14-13! Η σειρά της όμως είχε φτάσει.
Με γκολ στο φινάλε του ημιτελικού θα επικρατήσει με 8-7 της Χόνβεντ και θα παίξει στον τελικό της 5ης Απριλίου με την Κατάνια η οποία είχε στη σύνθεσή της παίκτριες όπως η Ντι Μάριο και η Βίλα!
Η Βουλιαγμένη επικρατεί με 12-9 και είναι πρωταθλήτρια Ευρώπης. Από 3 γκολ θα πετύχουν η Κική Λιόση και η Ντίνα Κουτέλη ενώ από δύο η Αλεξάνδρα Ασημάκη, η Χριστίνα Τσουκαλά και Άντι Μελιδώνη.
Στην ομάδα της Αλεξίας Καμμένου αγωνίζονται επίσης οι: Ντελ Σότο, Πέτρι, Αλεξάκη, Λαρά, Βαν Νόρμαν, Κούβδου, Γερόλυμου, Παντελίδη και Χρυσικοπούλου.
Μεγάλη απούσα από τον τελικό είναι η Αντιγόνη Ρουμπέση ενώ η Καμμένου αφιερώνει την κούπα στον Άκη Τσαταλιό.
Λεν Τρόφι (2003)
Η 20η Απριλίου 2003 είναι μια ημέρα σταθμός για το ελληνικό πόλο. Μια από τις… πολλές. Εκείνη την ημέρα δυο ελληνικές ομάδες κατακτούν ισάριθμες ευρωπαϊκές κούπες και μάλιστα στην Αθήνα!
Η Γλυφάδα είναι πρωταθλήτρια Ευρώπης και η Βουλιαγμένη είναι κυπελλούχος Ευρώπης. Η Βουλιαγμένη φιλοξενεί τον όμιλο του Final-4 στο κολυμβητήριο του Λαιμού.
Έχει απέναντι της την ρωσική Σκιφ Μόσχας, την ολλανδική Χετ Ράβιν κια την ουγγρική Ζέντες. Δεν υπάρχει τελικός και την κούπα κερδίζει η ομάδα που θα συγκεντρώσει τους περισσότερους βαθμούς.
Η Βουλιαγμένη στη 2η ημέρα επικρατεί με 13-5 της Ζέντες στις 19/4 και θέλει απλά μια ισοπαλία την Κυριακή με την Χετ Ράβιν για να πάρει την κούπα.
Η ομάδα του Γιώργου Κατσούλη κερδίζει με 5-3 την Χετ Ράβιν στον “τελικό” και είναι κυπελλούχος Ευρώπης. Στο τελευταίο παιχνίδι δύο γκολ πετυχαίνει η Εύη Μωραϊτίδου και από ένα η Αντιγόνη Ρουμπέση, η Γιούλη Λαρά και η Ντίνα Κουτέλη.
Στην ομάδα παίζουν μεταξύ άλλων η Μελιδώνη, η Πετσάλη, η Χαραλαμπίδου, η Ανδριανάκη, η Κάντζου. Η Βουλιαγμένη τερματίζει με 6β και η Σκιφ με 4 (έχασε με 6-5 από τον ΝΟΒ).
Πηγές: gazzetta.gr / gazzetta.gr