Η Τίνα Κασιδόκωστα μιλά στο NouPou για το πρόγραμμα του Δήμου Βάρης – Βούλας – Βουλιαγμένης που ξεκινά την 1η Ιουνίου με σκοπό τη στείρωση 700 περίπου αδέσποτων γατών της περιοχής, εξηγώντας πως, παρά τις καλές προθέσεις, υπάρχουν συγκεκριμένα προβλήματα που κινδυνεύουν να καταστήσουν το σχέδιο δράσης ανεφάρμοστο.
Με αφορμή το δημοτικό πρόγραμμα στείρωσης αδέσποτων γατών «Οι Γάτες μας», που ξεκινάει την 1η Ιουνίου από τον Δήμο Βάρης – Βούλας – Βουλιαγμένης, μιλήσαμε με την Τίνα Κασιδόκωστα, που εδώ και χρόνια θεωρείται ο φύλακας άγγελος των αδέσποτων της Βουλιαγμένης καθώς έχει ουσιαστικά αφιερώσει τη ζωή της σε αυτά, ενώ παράλληλα, από τη θέση της διοικητικής υπαλλήλου του Δήμου των 3Β είναι υπεύθυνη για τα αδέσποτα του Δήμου και μέλος της σχετικής πενταμελούς επιτροπής.
Το πρόγραμμα «Οι Γάτες μας» ξεκινάει την 1η Ιουνίου και έχει σκοπό -όπως αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση του Δήμου- την «καταγραφή και σταδιακή μείωση του αριθμού των αδέσποτων γατών, μέσω της σήμανσης, στείρωσης και υιοθεσίας τους κι αφετέρου την ευζωία τους, με την εξασφάλιση της κατά περίπτωση κτηνιατρικής φροντίδας σε όλα τα αδέσποτα ζώα της πόλης».
Η κ. Κασιδόκωστα είναι πρόεδρος του Ζωοφιλικού Συλλόγου Βουλιαγμένης «ο Άργος», μέλος της Πανελλαδικής Φιλοζωϊκής και Περιβαλλοντικής Ομοσπονδίας και του Δ.Σ. του ιστορικότερου Φιλοζωϊκού Σωματείου «Στέγη Ζώων Αγίου Φραγκίσκου της Ασσίζης». Από την αρχή της συζήτησής μας, η ίδια δεν κρύβει την άποψή της ότι το νέο πρόγραμμα έχει σίγουρα καλές προθέσεις όμως έχει κάποια πρακτικά προβλήματα που πρέπει άμεσα να λυθούν.
Είμαστε λίγες ώρες πριν την επίσημη έναρξη του προγράμματος του Δήμου 3Β για τη στείρωση αδέσποτων γατών. Τι γίνεται με τα αδέσποτα στον Δήμο και πώς φτάσαμε μέχρι το πρόγραμμα «Οι Γάτες μας»;
Τα αδέσποτα είναι ένα πολύ σοβαρό θέμα που έχουν να αντιμετωπίσουν με πολλή δυσκολία όλοι οι Δήμοι της χώρας, διότι ο υπερπληθυσμός των γατιών είναι τεράστιος, τα δε χτυπημένα και άρρωστα πάρα πολλά και δυστυχώς δεν μπορούν να νοσηλευτούν όλα διότι χρειάζονται τεράστια κονδύλια για τη νοσηλεία τους.
Πριν από ενάμιση χρόνο ζήτησε ο Δήμαρχος των 3Β από τα φιλοζωικά σωματεία της περιοχής να καταθέσουν προτάσεις για τη λειτουργία και φροντίδα των αδέσποτων γατών. Κανονικά θα έπρεπε να είχε κάποια στιγμή συναντηθεί και με την 5μελή Επιτροπή Αδεσπότων.
Τον Σεπτέμβριο του 2021 έγινε Δημοτικό Συμβούλιο για το θέμα αυτό χωρίς να έχουν προσκληθεί τα τοπικά φιλοζωικά. Εκεί ο Δήμαρχος παρουσίασε δικές του προτάσεις που δεν είχαν καμία σχέση με όσα λέει ο νόμος, όπως π.χ για τη στείρωση γάτας θα πληρώνει το 80% ο Δήμος και το 20% ο δημότης – κάτι που δεν έχει ξαναγίνει πουθενά. Δεν υπήρχε επίσης καμία μέριμνα για άρρωστα και τραυματισμένα γατιά. Όμως κάποια περιστατικά μπορούν να σωθούν και εκεί θα πρέπει να υπάρχει κονδύλι. Αντ’ αυτού, ο Δήμαρχος ανέφερε ότι εάν πας γάτα για στείρωση και είναι άρρωστη, πρέπει να την πάρει πίσω ο δημότης ή το φιλοζωικό σωματείο. Να το πάνε πού δηλαδή το ζώο;
Συνέστησε λοιπόν μία παράνομη τριμελή επιτροπή – λέω παράνομη γιατί ούτε και αυτό το λέει ο Νόμος. Μάλιστα το ένα άτομο που υποτίθεται ότι είναι από φιλόζωους έχει ανύπαρκτο φιλοζωικό έργο, ενώ υπάρχουν άτομα στον τοπικό φιλοζωικό χώρο με ιστορία και εμπειρία. Πουθενά δεν ανέφερε κάτι για την περισυλλογή των ζώων, όπως λέει ο Νόμος και κάνουν οι άλλοι Δήμοι. Αντ΄ αυτού απαιτούσε οι φιλοζωικές να το κάνουν (σ.σ..: να περισυλλέγουν δηλαδή εκείνες τα ζώα προς στείρωση).
Όταν έφεραν στο γραφείο μου να υπογράψω τη μελέτη για να προχωρήσει το πρόγραμμα σκυλιών και γατιών, διαπίστωσα ότι για το θέμα των γατιών η μελέτη ανέφερε αυτά που είχε πει ο Δήμαρχος στο Συμβούλιο, τα οποία δεν μπορούσαν να εφαρμοστούν λόγω πολλών κενών στον σχεδιασμό. Φυσικά, δεν υπέγραψα για να προχωρήσει. Ο Δήμαρχος αναγκάστηκε τελικά να φτιάξει καινούργια μελέτη, βγάζοντας τα προηγούμενα που δεν είχαν σχέση με το νόμο και βάζοντας άλλον υπάλληλο να υπογράψει. Και εκεί όμως υπάρχει κενό και μη σύννομο σχετικά με την περισυλλογή: Δεν μπορείς να λες ότι στην περισυλλογή θα μεριμνούν τα φιλοζωικά σωματεία και όταν ο κτηνίατρος στειρώσει το ζώο μετά θα πηγαίνει ο ίδιος με τον εκπρόσωπο του Δήμου να αφήνει το ζώο εκεί που ζούσε. Δηλαδή να κλείνουν τα κτηνιατρεία οι γιατροί και να τρέχουν με τις γάτες στις αλάνες. Αν θέλετε λοιπόν τη γνώμη μου, κακώς ο Δήμος έβγαλε ανακοίνωση ότι 1η Ιουνίου ξεκινάει το πρόγραμμα. Οι κτηνίατροι δεν συμφωνούν σε αυτό, οπότε πρόγραμμα δεν γίνεται έτσι.
Ειλικρινά δεν μπορώ να καταλάβω ποιοι συμβουλεύουν τον Δήμαρχο να φτιάχνει τέτοια προγράμματα. Nα αναφέρω ότι χρόνια ζητώ να μπαίνουν χρήματα κατά Δημοτική Ενότητα, γιατί έτσι θα είχαμε καλύτερο κτηνιατρικό πρόγραμμα όπως κάνουν και άλλοι Καλλικράτειοι Δήμοι. Ευτυχώς για το 2022 θα μπουν κονδύλια κατά Δημοτική Ενότητα.
Είναι η πρώτη φορά που ο Δήμος διαθέτει κονδύλια για τα αδέσποτα;
Επί Δημαρχίας Γρηγόρη Κωνσταντέλλου ο Δήμος έδωσε πολύ μεγαλύτερο κονδύλι από την προηγούμενη Δημοτική Αρχή. Έτσι, μας καλύπτουν, τροφές, φάρμακα και αντιπαρασιτικά, κάτι που κάνουν πολύ λίγοι Δήμοι.
Τι αλλαγές προτείνετε λοιπόν να γίνουν;
Θα πρέπει ο Δήμαρχος να συναντηθεί με τα τοπικά φιλοζωικά σωματεία και να ανταλλάξει απόψεις για τα ζώα της περιοχής, ειδικά για το θέμα των γατών, που είναι και πολύ δύσκολο. Επίσης θα πρέπει να αγοράσει εργαλεία περισυλλογής. Είχαν τάξει από το Υπουργείο ότι σύντομα θα δώσουν χρήματα από το Β’ πρόγραμμα «Φιλόδημος». Η αλήθεια είναι ότι δεν το πίστεψα ότι θα δώσει το Υπουργείο χρήματα – και μέχρι στιγμής πράγματι δεν έχει δώσει τίποτα. Εδώ δεν έχει γίνει ακόμα τμήμα για τα αδέσποτα στο Υπουργείο και έφτιαξαν έναν νόμο που σε πάρα πολύ μεγάλο μέρος του δεν μπορεί να εφαρμοστεί.
Πηγή: nou-pou.gr