Μετά από αγώνες 30 ετών, του Πολιτιστικού Συλλόγου Βουλιαγμένης και κυρίως του πρωτεργάτη και ενεργού πολίτη, καθηγητή, Χρήστου Διονυσόπουλου, γκρεμιστηκαν τα αυθαίρετα στη Λίμμη Βουλιαγμένης.
Βέβαια δεν έχει ολοκληρωθεί η αποκατάσταση της λίμνης, ούτως ώστε να έρθει στην πρωτέρα κατάσταση, με την αμμουδιά της και τα λασπόλουτρά της.
Πρέπει, όπως επισημαίνει, ο Χρ. Διονυσόπουλος να πέσουν και τα κράσπεδα και να αποκαλυφθεί η αμμουδιά που είχε.
Ακόμη έχει μπαζωθεί(!) η μικρή λίμνη, με τα λασπόλουτρα που βρίσκεται πίσω από τις ξαπλώστες, όπου κολυμπούσε ο διατελέσας Πρωθυπουργός της χώρας, αείμνηστος Ξενοφών Ζωλώτας.
Το αποτέλεσμα είναι οι άοκνες προσπάθειες και επίμονες επισημάνσεις του Χρ. Διονυσόπουλου, που τα έβαλε με όλες τις υπηρεσίες και τα μεγάλα συμφέροντα, που κατέστρεψαν το φυσικό περιβάλλον της λίμνης, το οποίο σήμερα αναγνωρίζεται ως Μνημείο της Φύσης και έχει ενταχθεί σε Ζώνη Απόλυτης Προστασίας.
Το Διοικητικό Εφετείο Πειραιώς, με την Α107/24.2.2020 απόφασή του, έκρινε ότι το από 15.1.2003 Προεδρικό Διάταγμα (Π.Δ.) «Χαρακτηρισμός της περιοχής της Λίμνης Βουλιαγμένης (ν. Αττικής) ως διατηρητέου μνημείου της φύσης» (ΦΕΚ 51/4-2-2003 τ.Α’) είναι ισχυρότερο των ρυθμίσεων του νόμου 4178/2013, βάσει των οποίων έγινε η τακτοποίηση των αυθαίρετων κατασκευών και χρήσεων στη Λίμνη της Βουλιαγμένης.
Σύμφωνα με την απόφαση του Εφετείου, η υπαγωγή των παραπάνω αυθαιρέτων στον νόμο 4178/2013 «αντίκειται στο απορρέον από το άρθρο 24 του Συντάγματος ειδικό καθεστώς προστασίας της περιοχής της Λίμνης Βουλιαγμένης ως διατηρητέου μνημείου της φύσης, που διαλαμβάνει την υποχρεωτική αποκατάσταση του οικοσυστήματος, που έχει διαταραχθεί από ανθρώπινες επεμβάσεις (ανέγερση αυθαιρέτων, μπάζωμα μικρής λίμνης και λασπόλουτρων, καταστροφή τμήματος της φυσικής παραλίας της λίμνης κ.ά.)».
Για το θέμα έχουμε γράψει πολλές φορές και κάποια στιγμή – για την ιστορία- θα ανακεφαλαιώσουμε όλη την πορεία.
O Χρήστος Διονυσόπουλος γεννήθηκε στην Αθήνα. Σπούδασε Κλασική Φιλολογία, Ιστορία και Αρχαιολογία στο Πανεπιστήμιο Αθηνών, Αιγυπτιολογία στο Πανεπιστήμιο του Καΐρου, Επιγραφική, Παπυρολογία και Νομισματολογία στο Πανεπιστήμιο της Λιέγης.
Πηγή: ebdomi.com