Το project κατασκευής ποδηλατόδρομου του Δήμου 3Β, ο υπόγειος χώρος στάθμευσης στον Φλοίσβο, το βιοκλιματικό πάρκο κυκλοφοριακής αγωγής στη Γλυφάδα και όλα τα έργα των Δήμων του παραλιακού μετώπου που θα ξεκινήσουν, θα παραδοθούν ή θα δημοπρατηθούν εντός του 2022.
Μπορεί η επένδυση του Ελληνικού και τα έργα που τη συνοδεύουν να μονοπωλούν το ενδιαφέρον, ωστόσο οι δήμοι των νοτίων προαστίων -και συγκεκριμένα της Αθηναϊκής Ριβιέρας- έχουν να παρουσιάσουν σημαντικά έργα που θα ξεκινήσουν, θα παραδοθούν ή θα δημοπρατηθούν εντός του 2022.
Το NouPou παρουσιάζει μια ενδεικτική λίστα με τα σημαντικότερα έργα ανά δήμο.
Βάρη – Βούλα – Βουλιαγμένη
Ένα φιλόδοξο project κατασκευής ποδηλατόδρομου είναι προ των πυλών στον Δήμο Βάρης Βούλας Βουλιαγμένης, με το έργο να ξεκινά εντός του 2022. Πρόκειται για το έργο με τίτλο «Ολοκληρωμένες παρεμβάσεις δημιουργίας και διεύρυνσης και αναβάθμισης ποδηλατοδρομων, πεζοδρομίων, δρόμων ήπιας κυκλοφορίας, χώρων στάθμευσης και των επιμέρους υποδομών» το οποίο περιλαμβάνει παρεμβάσεις σε πληθώρα δρόμων της πόλης, και έχει συνολικό κόστος 8 εκατ. ευρώ. Η «εμβληματικότερη» παρέμβαση αυτού του έργου είναι η μετατροπή της λεωφόρου Βασιλέως Παύλου σε οδό ήπιας κυκλοφορίας και η παράλληλη δημιουργία ποδηλατόδρομου κατά μήκος της. Όπως αναφέρει ο αρμόδιος αντιδήμαρχος κ. Γεωργιάκος, ο ποδηλατόδρομος θα ξεκινά ουσιαστικά από το ύψος του Ασκληπιείου, θα καταλήγει στην οδό Αυλώνος και από εκεί θα κατηφορίζει προς την παραλία, όπου θα συνδέεται με τη διαδρομή προς το Καβούρι.
Σημαντικές παρεμβάσεις προβλέπονται και σε επίπεδο οδοποιίας, με τον Δήμο να διαθέτει από ίδιους πόρους 4 εκατ. ευρώ. Τα συγκεκριμένα έργα αφορούν τόσο συντηρήσεις όσο και ασφαλτοστρώσεις και διανοίξεις νέων δρόμων σε όλη την πόλη. Τέλος, σημαντικό θεωρείται και το έργο της αναβάθμισης του αλιευτικού καταφυγίου της Βάρκιζας, με τον Δήμο να προβαίνει σε πλήρη αναβάθμιση όλων των υποδομών. Πιο συγκεκριμένα ο Δήμος σχεδιάζει -πέραν από την αναβάθμιση των υφιστάμενων υποδομών- την κατασκευή νέων εγκαταστάσεων, τη δημιουργία νέων ηλεκτρομηχανολογικών εγκαταστάσεων με παράλληλη αισθητική αναβάθμιση του χώρου. Ο προϋπολογισμός του έργου ανέρχεται στο 1,2 εκατ. ευρώ.
Παλαιό Φάληρο
Δύο έργα ξεχωρίζουν ανάμεσα στην εκτενή λίστα των τεχνικών παρεμβάσεων που σχεδιάζει να υλοποιήσει ο Δήμος Παλαιού Φαλήρου εντός του 2022. Πρόκειται αρχικά για την έναρξη των διαδικασιών κατασκευής υπόγειου χώρου στάθμευσης στον Φλοίσβο, συνολικού κόστους 11 εκατομμυρίων ευρώ, το οποίο θα ενταχθεί στο πρόγραμμα «Αντώνης Τρίτσης», με τις μελέτες να βρίσκονται στο τελικό στάδιο. Εντός του επόμενου διμήνου, μάλιστα, θα δημοπρατηθούν οι κτηριοδομικές, περιβαλλοντικές και συγκοινωνιακές μελέτες που απαιτούνται, συνολικού κόστους 1,3 εκατ. ευρώ.
Το άλλο σημαντικό έργο για το Φάληρο είναι το η ανακαίνιση του πολιτιστικού κέντρου «Φλοίσβος» που συνοδεύεται με μια εκτεταμένη ανάπλαση του περιβάλλοντος χώρου. Πρόκειται για ένα κτήριο – έμβλημα για τους Παλαιoφαληριώτες, στο οποίο οι εργασίες θα ξεκινήσουν άμεσα, καθώς ο Δήμος βρίσκεται σε στάδιο έκδοσης οικοδομικής άδειας και εκκρεμεί η διαδικασία δημοπράτησης. Το συνολικό κόστος του συγκεκριμένου έργου αναμένεται να αγγίξει τα 1,8 εκατ. ευρώ και και χρηματοδοτείται από την Περιφέρεια Αττικής.
Ελληνικό – Αργυρούπολη
Πέρα από τις πρόδρομες εργασίες για την επένδυση στο μητροπολιτικό πάρκο του Ελληνικού, ο Δήμος Ελληνικού-Αργυρούπολης σχεδιάζει μια σειρά παρεμβάσεων για τη βελτίωση της ποιότητας ζωής των κατοίκων του. Πιο συγκεκριμένα, βρίσκεται στα «σκαριά» ένα πρόγραμμα ύψους 5 εκατ. ευρώ, χρηματοδοτούμενο από το πρόγραμμα «Αντώνης Τρίτσης», το οποίο περιλαμβάνει την ανάπλαση του πάρκου Αφροδίτης και άλλων 5 κεντρικών πλατειών της πόλης, με την διοίκηση του Δήμου να φιλοδοξεί να καταστήσει τα συγκεκριμένα σημεία πιο πράσινα και προσβάσιμα στους κατοίκους.
Ένα επίσης σημαντικό έργο είναι αυτό της ένταξης του δήμου στην εποχή της ηλεκτροκίνησης. Πρόκειται για ένα πρόγραμμα χρηματοδοτούμενο από το πρόγραμμα Τρίτσης ύψους 2,5 εκατομμυρίων ευρώ, το οποίο προβλέπει τη δημιουργία 50 σταθμών φόρτισης ηλεκτρικών οχημάτων καθώς και την πλήρη ανανέωση του στόλου της δημοτικής συγκοινωνίας. Με αυτόν τον τρόπο ο δήμος που θα φιλοξενήσει την επένδυση, μπαίνει δυναμικά στην «πράσινη» εποχή. Τέλος, εντός του καλοκαιριού αναμένεται και η ολοκλήρωση των εργασιών στην αίθουσα πολλαπλών χρήσεων στο Ελληνικό, ύψους 2,5 εκατομμυρίων ευρώ, με χρηματοδότηση της Περιφέρειας Αττικής. Πρόκειται για ένα έργο που είχε εγκριθεί από την προηγούμενη διοίκηση της Περιφέρειας, και ολοκληρώνεται φέτος.
Άλιμος
Με αριθμό-ρεκόρ εγκρίθηκε το τεχνικό πρόγραμμα του Δήμου Αλίμου, προβλέποντας δαπάνες ύψους 22 εκατομμυρίων ευρώ για το 2022, με πληθώρα έργων και παρεμβάσεων σε όλη την πόλη. Κεντρική θέση έχει η δημιουργία του νέου δημαρχείου, το οποίο θα στεγαστεί σε ιδιόκτητο οικόπεδο του Δήμου επί των οδών Θουκιδίδου και Υψηλάντου. Το νέο δημαρχιακό μέγαρο θα έχει μηδενικό περιβαλλοντικό αποτύπωμα, καθώς πρόκειται για μια κατασκευή με βιοκλιματικές προδιαγραφές, που θα συνδυάζει αισθητική, λειτουργικότητα και την τελευταία λέξη της πράσινης τεχνολογίας.
Το νέο δημαρχείο αναμένεται να κοστίσει 7,5 εκατομμύρια ευρώ, θα χρηματοδοτηθεί εξ ολοκλήρου από το πρόγραμμα «Τρίτσης» και αναμένεται να παραδοθεί έως το τέλος του έτους. Όσο για το σημερινό δημαρχείο, θα γίνουν οι απαραίτητες τροποποιήσεις σε τεχνικό επίπεδο προκειμένου να στεγάσει έναν νέο παιδικό σταθμό.
Επίσης, ο Άλιμος θα αποκτήσει νέο κλειστό γήπεδο. Η νέα αθλητική εγκατάσταση θα δημιουργηθεί στην περιοχή «Αμπελάκια» και θα περιλαμβάνει -πέραν της ανέγερσης του αθλητικού χώρου- την ανάπλαση του περιβάλλοντος χώρου και θα κοστίσει συνολικά 3,4 εκατομμύρια ευρώ, χρηματοδοτούμενο από το πρόγραμμα «Αντώνης Τρίτσης». Η ανέγερση του αναμένεται να ξεκινήσει εντός του 2022.
Γλυφάδα
Τη δημιουργία ενός μεγάλου βιοκλιματικού πάρκου κυκλοφοριακής αγωγής σχεδιάζει ο Δήμος Γλυφάδας. Πιο συγκεκριμένα, ο Δήμος αποφάσισε να αξιοποιήσει ένα μεγάλο οικόπεδο που περικλείεται από τις οδούς Επαμεινώνδα, Ηφαίστου, Δημελά και Ποσειδώνος προκειμένου να κατασκευάσει ένα πρότυπο πάρκο που θα αποτελεί πόλο έλξης για τους κατοίκους της περιοχής και όλων των νοτίων προαστίων. Το έργο έχει προϋπολογισμό 1,6 εκατομμύρια ευρώ, χρηματοδοτείται από το πράσινο ταμείο και εκτιμάται πως θα παραδοθεί στους πολίτες εντός του 2022. Όσο για το νέο κτίριο Πολιτισμού για τη μουσική, η διαδικασία δημοπράτησης προχωρά με γοργούς ρυθμούς και το έργο αναμένεται να ξεκινήσει έως το τέλος του 2022. Και αυτό, χρηματοδοτείται από το πρόγραμμα «Τρίτσης».
Πηγή: nou-pou.gr