Άλλο ένα δημοσίευμα θέτει υπό αμφισβήτηση τους χειρισμούς του Δήμου 3Β όσον αφορά την απαλλοτρίωση πολεοδομικώς αρρύθμιστων οικοπέδων με φερόμενη ιδιοκτήτρια την Εκκλησία της Ελλάδος. Το ilovevouliagmeni.gr αναδημοσιεύει το σχετικό άρθρο:
Εκκεντρική χαρακτηρίστηκε από διεθνή οίκο κτηματικών επενδύσεων η από 23 Ιουλίου 2021 απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου Βάρης, Βούλας, Βουλιαγμένης να επιδιώξει τη «δήμευση» χωρίς καταβολή αποζημίωσης τριάντα τριών πολεοδομικώς αρρύθμιστων οικοπέδων ιδιοκτησίας της Εκκλησίας της Ελλάδος.
Ωστόσο, σύμβουλοι αξιοποίησης ακίνητης περιουσίας και κτηματομεσιτικής διαμεσολάβησης θεωρούν ότι η απόφαση αυτή δεν είναι νομικά εφαρμόσιμη και δεν ασκεί επίδραση στο υπάρχον ζωηρό επενδυτικό ενδιαφέρον.
Το θετικό προφίλ της Εκκλησίας της Ελλάδος ως αξιόπιστου παραγωγικού συντελεστή στην ανάπτυξη της Βουλιαγμένης παραμένει ανεπηρέαστο. Με την ένταξη της περιοχής στο Κτηματολόγιο, η Εκκλησία κατόρθωσε να κατοχυρώσει την ακίνητη περιουσία της από τη θέση της Ιδιοκτήτριας γης, αλλά και της ακίνητης περιουσίας μεγάλης μερίδας ιδιοκτητών, από τη θέση της νόμιμης αρχικής Ιδιοκτήτριας και απώτερης δικαιοπαρόχου αυτών. Έτσι, εκτιμάται ότι το Δημοτικό Συμβούλιο δεν είχε την πρόθεση να κόψει το κλαδί πάνω στο οποίο κάθεται, παρά τις λεκτικές βολές του Δημάρχου κατά των ιδιοκτησιακών δικαιωμάτων της Εκκλησίας της Ελλάδος.
Αξίζει να σημειώσουμε ότι όταν αναφερόμαστε στην ελλαδική Εκκλησία, ομιλούμε για τον μεγαλύτερο – μετά το Δημόσιο – ιδιοκτήτη δασών και χώρων πρασίνου στην ελληνική επικράτεια. Πολύ συχνά, σε ομιλίες και κείμενά του, ο Μακαριώτατος Αρχιεπίσκοπος κ. Ιερώνυμος τονίζει την ευαισθησία του εκκλησιαστικού οργανισμού σε θέματα περιβάλλοντος και τη συμβολή της Εκκλησίας στη διατήρηση των πράσινων πνευμόνων της χώρας. Το προφίλ των επενδυτών που αναζητεί η Εκκλησία δεν θα μπορούσε να μην συμπεριλαμβάνει στα χαρακτηριστικά του την προσήλωση στην αειφόρα ανάπτυξη και την προστασία του περιβάλλοντος. Αλλά και από πλευράς επενδυτικού συμφέροντος, είναι αυτονόητο ότι σε μια περιοχή όπως η Βουλιαγμένη, αυτό είναι άρρηκτα συνδεδεμένο με τη διάσωση και ενίσχυση του φυσικού κάλλους της περιοχής.
Πάντως, μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου εκτιμούν ότι οι υπαινικτικές αμφισβητήσεις των ιδιοκτησιακών δικαιωμάτων της Εκκλησίας της Ελλάδος εκ μέρους του Δημάρχου είναι συγκυριακές και περισσότερο σχετικές με το πολιτικό του μέλλον, παρά με την αποτροπή των σχεδιασμών της Εκκλησίας της Ελλάδος και την αναχαίτηση του εκδηλωμένου επενδυτικού ενδιαφέροντος.
Στην Εκκλησία της Ελλάδος κυριαρχεί νηφαλιότητα, καθώς γνώστες της υπόθεσης θεωρούν ότι τα «κούφια πυρά» της ρητορικής του κ. Δημάρχου θα χρησιμεύσουν ως «πυροτεχνήματα» που θα ρίξουν περισσότερο φως στην υπόθεση και θα αποκαλύψουν την αδικία που υφίσταται εδώ και δεκαετίες η Εκκλησία ως Ιδιοκτήτρια.
Επί σειρά δεκαετιών ο Δήμος Βουλιαγμένης κρατούσε «χαμηλούς φωτισμούς» στην υπόθεση των πολεοδομικώς αρρύθμιστων εκκλησιαστικών ακινήτων, για να μην προκαλείται η κοινή γνώμη από τη συστηματική παραβίαση της ισονομίας και της ισότητας εις βάρος της Εκκλησίας.
Όλως «τυχαίως», όλα σχεδόν τα δικαστικώς αποδεσμευμένα ακίνητα που παραμένουν για πολλά χρόνια πολεοδομικώς αρρύθμιστα, ώστε ο ιδιοκτήτης να μην μπορεί να τα αξιοποιήσει είναι εκκλησιαστικά. Είναι γεγονός ότι ο μοναδικός ιδιοκτήτης στην περιοχή της Βουλιαγμένης, ο οποίος συστηματικά υφίσταται αυτή την διαιωνιζόμενη ομηρία της περιουσίας του είναι η Εκκλησία της Ελλάδος. Η Εκκλησία, μέσω των αρμοδίων οργάνων της και του ίδιου του Μακαριωτάτου, έχει πολλές φορές εκφράσει το παράπονό της προς τις δημοτικές αρχές για την εις βάρος της καταστρατήγηση του Συντάγματος και για αυτή την άνιση μεταχείριση.
Με τον Ν. 4759/2020 η Βουλή των Ελλήνων έβαλε τέλος στις χρονίζουσες ομηρίες ακινήτων που δεσμεύονται επί σαράντα, πενήντα και εξήντα έτη από το Δημόσιο και τους Δήμους χωρίς να αποζημιώνονται οι ιδιοκτήτες τους. Σύμφωνα με διασταυρωμένες πληροφορίες, πολλούς μήνες πριν από την ψήφιση του Νόμου, η Εκκλησία της Ελλάδος, μέσω των αρμοδίων οργάνων της, προκάλεσε συναντήσεις και επικοινωνίες και έθεσε υπόψη του Δημάρχου Βουλιαγμένης βιώσιμες «πράσινες» προτάσεις. Η διέξοδος που πρόσφερε η Εκκλησία της Ελλάδος είχε ως πρώτη προτεραιότητα τη διατήρηση του πρασίνου και την παροχή δομησιμότητας μόνο σε ένα μικρό μερίδιο της πολεοδομικώς αρρύθμιστης εκκλησιαστικής περιουσίας για μια φιλική και ήπια προς το περιβάλλον αξιοποίηση της. Δυστυχώς, όπως τελικά φάνηκε, ο Δήμαρχος ουδέποτε μετέφερε τις προτάσεις της Εκκλησίας της Ελλάδος στο Δημοτικό Συμβούλιο, και μέχρι σήμερα το πρόβλημα της νομιμότητας στη διατήρηση της πράσινης φυσιογνωμίας της Βουλιαγμένης παραμένει άλυτο.
Πηγή: https://kourdistoportocali.com / 20.08.2021