«Δεν θα αλλάξει ο δημόσιος χαρακτήρας του Ασκληπιείου» ξεκαθαρίζει στο NouPou ο διοικητής του Ασκληπιείου Βούλας, Ανδρέας Πλεμμένος.
Ποια είναι η θέση του Δήμου 3Β. Αναλυτικά όλο το ρεπορτάζ.
Καμία περίπτωση δεν υπάρχει να χαθεί ο δημόσιος χαρακτήρας του Ασκληπιείου Βούλας, υπογραμμίζουν στο NouPou τόσο η διοίκηση του νοσοκομείου, όσο και η πλευρά του Δήμου Βάρης- Βούλας -Βουλιαγμένης (3Β), με αφορμή τις ανησυχίες που εξέφρασαν εργαζόμενοι του Ασκληπιείου περί νέας απόπειρας ιδιωτικοποίησής του.
Όπως αναφέρθηκε, το συγκεκριμένο νοσοκομείο ενδέχεται να περιληφθεί στο σχέδιο της κυβέρνησης που αφορά Συμπράξεις Δημοσίου και Ιδιωτικού Τομέα (ΣΔΙΤ) στα νοσοκομεία. Αφορμή για τις νέες αντιδράσεις των εργαζομένων στο ενδεχόμενο ιδιωτικοποίησης του Ασκληπιείου αποτέλεσε ένα διαφημιστικό βίντεο, για τους σκοπούς του οποίου χρησιμοποιήθηκαν και drones που προκάλεσαν την περιέργεια πολλών. Σύμφωνα με τους εργαζομένους, αυτό έχει ως στόχο να πάει σε ξένα funds προκειμένου να προσελκύσει το ενδιαφέρον τους για το νοσοκομείο.
Οι «πατρίκιοι και οι πληβείοι»
Σε ανακοίνωση που έβγαλε το Σωματείο Εργαζομένων, αναφέρεται μεταξύ άλλων: «Θέλουν ένα νοσοκομείο που θα υποδέχεται τους πλούσιους κατοίκους της νέας πόλης του Ελληνικού, τους πελάτες των ασφαλιστικών εταιρειών, τους έχοντες. Θέλουν ένα νοσοκομείο όπου οι φτωχοί δεν θα έχουν πρόσβαση, με τον ίδιο τρόπο που θα είναι αποκλεισμένοι από τις μαρίνες, τις πλούσιες κατοικίες, τα γιοτ. Επιπλέον, θέλουν ένα νοσοκομείο όπου οι εργαζόμενοι θα σωπαίνουν, θα δουλεύουν όσο πει το αφεντικό, θα φοβούνται. Θέλουν ένα Ασκληπιείο μίας, δύο, πολλών ταχυτήτων. Από τη μία τα νέα κτίρια των δωρεών – επενδύσεων, όπου οι μεγαλοδιευθυντές ετοιμάζουν τις ακριβές κλινικές τους στη “νέα εποχή”, οι πλούσιοι πελάτες, οι πελάτες των ασφαλιστικών εταιρειών. Από την άλλη, τα κτίρια που δεν ανακαινίζονται, οι “δευτεροκλασάτοι” γιατροί, νοσηλευτές, παρασκευαστές και διοικητικοί, οι συμβασιούχοι, οι ΟΑΕΔ, οι εργολαβικοί, οι φτωχοί ασθενείς. Οι πατρίκιοι και οι πληβείοι».
Προσέλκυση νέων χορηγών
Μιλώντας στο NouPou, ο διοικητής του Ασκληπιείου Βούλας, Ανδρέας Πλεμμένος, παραδέχτηκε ότι όντως η διοίκηση έφτιαξε ένα διαφημιστικό spot προκειμένου να προσελκύσει νέους χορηγούς για να βοηθήσουν στην επέκταση και τον εκσυγχρονισμό του νοσοκομείου, καθώς και ιδρύματα του εξωτερικού για την πραγματοποίηση κλινικών μελετών στη χώρα μας.
Υπογράμμισε με έμφαση ότι «το ιδιοκτησιακό καθεστώς του Ασκληπιείου δεν είναι ξεκάθαρο, όμως σε κάθε περίπτωση δεν αλλάζει ο δημόσιος χαρακτήρας του νοσοκομείου» αποδίδοντας τις πρόσφατες αντιδράσεις περισσότερο σε προεκλογικούς σκοπούς. Ο κ. Πλεμμένος ανέφερε ότι «ήδη το film έχει τύχει ιδιαίτερα θετικής ανταπόκρισης από άλλες κλινικές, ενώ θα προβληθεί και από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, ο οποίος κατέταξε το νοσοκομεία μεταξύ αυτών που συστήνει στον κόσμο».
Πρόσθεσε ότι «η προβολή του νοσοκομείου είναι πολύ σημαντική για τους κατοίκους των νοτίων προαστίων, αλλά και για αυτούς που θέλουν να επενδύσουν στην ευρύτερη περιοχή, καθώς τους ενδιαφέρει να υπάρχει ένα πολύ καλό δημόσιο νοσοκομείο κοντά τους και να μην χρειάζεται να διανύσουν πολλά χιλιόμετρα». Τόνισε ακόμη ότι, με τα έργα που δρομολογούνται στο Ελληνικό και σε όλη την Αθηναϊκή Ριβιέρα γενικότερα, «την επόμενη δεκαετία θα αυξηθεί ο πληθυσμός της περιοχής κατά 1,5-2 εκατ. ανθρώπους».
Οι νέες κλίνες, οι δωρεές και το Ελλάδα 2.0
Ο κ. Πλεμμένος σημείωσε ότι ήδη υλοποιούνται έργα για την ενίσχυση της δυναμικότητας του νοσοκομείου με τα οποία μεταξύ άλλων προστίθενται 40 νέες κλίνες, ενώ σε εύρος διετίας θα μπουν ακόμη 120 νέες κλίνες.
Ο διοικητής στάθηκε ιδιαίτερα στις δωρεές επιφανών συμπολιτών μας που στηρίζουν διαχρονικά το νοσοκομείο όπως π.χ. οι οικογένειες Αθανασίου και Κωνσταντίνου Μαρτίνου, το C. Lemos Foundation, το ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος, αλλά και ο Σύλλογος Φίλων του Ασκληπιείου Βούλας. Οι δωρέες αυτές ανέρχονται περίπου σε 20 εκατ. ευρώ. Συμπλήρωσε παράλληλα ότι το Ασκληπιείο θα μπει και στο πρόγραμμα επενδύσεων του Ταμείου Ανάκαμψης, οι οποίες συνολικά για τον κλάδο Υγείας αφορούν 1,5 δισ. Ευρώ.
Σημειώνεται ότι το Ασκληπιείο μαζί με πέντε άλλα μεγάλα δημόσια νοσοκομεία της Αττικής (Ευαγγελισμός – Αττικόν – ΚΑΤ – Ωνάσειο – Παίδων Αγία Σοφία) εντάσσονται στο πλαίσιο του προγράμματος Ελλάδα 2.0 που εξήγγειλε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης και προβλέπονται επενδύσεις στον τομέα της υγείας στην Ελλάδα.
Δήμος 3Β: «Στηρίζουμε έμπρακτα και διαχρονικά τον δημόσιο χαρακτήρα του νοσοκομείου»
Από την πλευρά του Δήμου 3Β, υπογραμμίζεται στο NouPou ότι «στηρίζουμε έμπρακτα και διαχρονικά τον δημόσιο χαρακτήρα του νοσοκομείου. Έχουμε παράλληλα ζητήσει και καθημερινή εφημερία στο νοσοκομείο, όχι μόνο την ορθοπεδική, καθώς εξυπηρετεί περίπου 1,2 εκατ. κατοίκους της περιοχής. Δεν νοείται να γίνεται μία εφημερία κάθε 4 ημέρες».
Επισημαίνεται δε σε κάθε τόνο ότι «η χρήση γης στο συγκεκριμένο οικόπεδο είναι εξαιρετικά δύσκολο να αλλάξει. Τα παραχωρητήρια είναι πολύ γερά δεμένα» ενώ τονίστηκε με έμφαση ότι «επί δημαρχίας Κωνσταντέλλου δεν πρόκειται να αλλάξει η χρήση γης».
«Αδιανόητη η έγερση χρηματικών και κτηματικών αξιώσεων από την Εκκλησία»
Σε σχετική ανακοίνωση που είχε βγάλει ο Δήμος, αναφερόταν μεταξύ άλλων ότι «σε μια εποχή που μεγάλα ιδρύματα της χώρας και ο εφοπλιστικός κόσμος στηρίζει με μεγάλες χρηματικές δωρεές το Ασκληπιείο και ιδιαίτερα σε μια περίοδο υγειονομικής κρίσης, θεωρούμε αδιανόητη την έγερση χρηματικών και κτηματικών αξιώσεων έναντι των νοσοκομείων της χώρας, με την ξαφνική ανάσυρση υποθέσεων που διεκπεραιώθηκαν συμβολαιογραφικά πριν σχεδόν έναν αιώνα. Έστω και την τελευταία στιγμή καλούμε την Ιερά Σύνοδο της Εκκλησίας της Ελλάδος να αρθεί στο ύψος των περιστάσεων και να αποσύρει τις διεκδικήσεις της έναντι του νοσοκομείου της περιοχής μας».
Η απαλλοτρίωση του 1925 με… 3,25 δραχμές το τ.μ.
Για την ιστορία, αναφέρουμε ότι κάποτε, στις αρχές του προηγούμενου αιώνα, η συγκεκριμένη έκταση άνηκε στη Μονή Πετράκη, η οποία αργότερα, το 1925, απαλλοτριώθηκε υπέρ του τότε Ταμείου Αεροπορίας με την Εκκλησία να παίρνει ένα χαμηλό τίμημα για αυτό (3,25 δραχμές το τετραγωνικό μέτρο). Στη συνέχεια παραχωρήθηκε στον Ελληνικό Ερυθρό Σταυρό και πλέον, τα τελευταία χρόνια, η Εκκλησία έχει αρχίσει μία νομική προσπάθεια για να επιτύχει την άρση της απαλλοτρίωσης.
Ειδικότερα η Εκκλησία υποστηρίζει πως από το σύνολο των 108 στρεμμάτων- στα οποία στεγάζεται το Ασκληπιείο Βούλας- τα 46 στρέμματα δεν έχουν αποζημιωθεί. Επομένως, όπως αναφέρει το δικόγραφο, «σιωπηλά παραιτείται η διοίκηση» και «επομένως πρέπει να αρθεί αυτοδικαίως η απαλλοτρίωση».
Fast Track διαδικασίες
Πηγές του Δήμου αναφέρουν ότι γενικότερα η Εκκλησία προσπαθεί να πάει και άλλα ακίνητα που έχει στην κατοχή της (π.χ. στη Βουλιαγμένη) στις διαδικασίες των fast track επενδύσεων. Σχετικά με το θέμα, ο Δήμαρχος Βάρης-Βούλας- Βουλιαγμένης, Γρηγόρης Κωνσταντέλλος είχε δηλώσει πριν από μήνες ότι «η Εκκλησία αποκηρύσσει τον φιλανθρωπικό της χαρακτήρα και σε συνδυασμό με την προσπάθεια τσιμεντοποίησης των αδόμητων χώρων πρασίνου της Βουλιαγμένης, επιδίδεται πλέον σε βιομηχανία αγοροπωλησίας ακινήτων».
Σε γενικές γραμμές τονίζεται ότι η τοπική αυτοδιοίκηση δεν είναι διατεθειμένη να παραχωρηθούν σε ιδιώτες επενδυτές και να χαθούν εκτάσεις που είναι δημόσια χαρακτηρισμένες. Τονίζεται σχετικά ότι θεωρείται αδύνατον να περάσει από το διοικητικό συμβούλιο μία τέτοια κίνηση, ενώ ακόμη και αν η Εκκλησία κερδίσει κάποιες νομικές μάχες, το ΣτΕ, όπως έχει δείξει στο παρελθόν, δύσκολα παίρνει αποφάσεις που τροποποιούν επί το χείρον χρήσεις γης.
Πηγή: nou-pou.gr / Κείμενο: Μάκης Αποστόλου