Ένας Άγγλος διατρέχει την ακτογραμμή από το Φάληρο έως τη Βουλιαγμένη και προτείνει τις καλύτερες στάσεις των νοτίων προαστίων (σ.σ.: το συγκεκριμένο περιηγητικό ρεπορτάζ έγινε πριν το lockdown)
Λίγες ευρωπαϊκές πόλεις έχουν το προνόμιο μιας ακτογραμμής τόσο πλούσιας και γεμάτης εναλλαγές όσο η Αθήνα. Παίρνεις το τραμ από την πλατεία Συντάγματος και μέσα σε 30 λεπτά νιώθεις τη ζεστή άμμο στις σόλες των παπουτσιών σου. Και ενώ ατενίζεις τον Σαρωνικό, ξεχνάς προς στιγμήν ότι ακριβώς από πίσω σου εκτείνεται μια ευρωπαϊκή πρωτεύουσα τεσσάρων εκατομμυρίων ανθρώπων.
Έτσι κι αλλιώς, η Ριβιέρα αποτελεί μεταγενέστερο απόκτημα της Αθήνας, καθώς ήταν μόλις στις αρχές του 20ού αιώνα που τα πρώτα εξοχικά της αθηναϊκής ελίτ άρχισαν να χτίζονται στον βαλτότοπο του Φαλήρου. Ωστόσο, η πρωτεύουσα έστρεψε ουσιαστικά το βλέμμα στη θάλασσα τη δεκαετία του 1950, όταν η Γλυφάδα άρχισε να εξελίσσεται σε εύπορο προάστιο της πόλης, με άρωμα Μαϊάμι.
H τουριστική βιομηχανία άρχισε επίσης να αναπτύσσεται σοβαρά την ίδια περίοδο με την κατασκευή της λεωφόρου Ποσειδώνος, τα εγκαίνια του πρωτοποριακού για την εποχή τουριστικού συγκροτήματος Αστέρια Γλυφάδας, που περιλάμβανε καμπάνες, εστιατόριο και μπαρ, αλλά και τη λειτουργία του πολυτελούς ξενοδοχείου Astir Palace στον Λαιμό το 1958, το οποίο υποδέχτηκε στα χρόνια που ακολούθησαν το ανφάν γκατέ του διεθνούς τζετ σετ – από την Τζάκι Κένεντι και τον Τζον Γουέιν μέχρι τη Lady Gaga και τον Μπαράκ Ομπάμα. Η πολυαναμενόμενη ριζική ανακαίνισή του υπό την ομπρέλα της Four Seasons σηματοδοτεί κατά κάποιον τρόπο και μια νέα εποχή για τη Ριβιέρα.
Στο πρόσφατο παρελθόν, όσοι αναζητούσαν θάλασσα και χαλαρούς ρυθμούς προτιμούσαν να πάρουν το πλοίο για τα νησιά παρά να ανέβουν στο τραμ με προορισμό το παραθαλάσσιο μέτωπο της πόλης. Ωστόσο, όσοι προσπερνούν την αθηναϊκή ακτογραμμή χάνουν απολαύσεις που στην πραγματικότητα βρίσκονται μέσα στα πόδια τους – και συχνά αναγκάζονται να κάνουν πολύωρα ταξίδια αναζητώντας τες. Αλλά πλέον, όλο και περισσότερο, Αθηναίοι και επισκέπτες συρρέουν στη Ριβιέρα, για να χαρούν τη γαστρονομική και πολιτιστική αναγέννηση που λαμβάνει χώρα κατά μήκος της.
Γιατί αυτή η αστραφτερή ακτογραμμή έχει πολύ περισσότερα να προσφέρει από πετσέτες θαλάσσης και ξαπλώστρες. Αντ’ αυτών, έχει να επιδείξει μια σειρά από ενδιαφέροντα αθηναϊκά προάστια, το καθένα με τη δική του ταυτότητα και κουλτούρα.
ΣΤΑΣΗ ΠΡΩΤΗ: ΦΑΛΗΡΟ
H μύηση στην Αθηναϊκή Ριβιέρα ξεκινά από το Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος (Λεωφ. Συγγρού 364, τηλ. 216-8091000, snfcc.org). Περπατήστε στον τεχνητό λόφο με τα μεσογειακά φυτά και, όταν φτάσετε στον Φάρο, θα ανταμειφθείτε με τη συγκλονιστική θέα στον Σαρωνικό, που απλώνεται μπροστά σας. Καθώς θα χαζεύετε τα πλοία να μπαινοβγαίνουν στο λιμάνι του Πειραιά και θα διακρίνετε τα νησάκια του Αργοσαρωνικού στον ορίζοντα, θα αντιληφθείτε πως με την αρχιτεκτονική του σύλληψη ο Ρέντζο Πιάνο ικανοποίησε την επιθυμία του να επιστρέψει το παραλιακό μέτωπο στους ανθρώπους του, από το οποίο αποκόπηκαν με την κατασκευή της λεωφόρου Ποσειδώνος.
Ιστιοπλοΐα στο Κανάλι του ΚΠΙΣΝ. (Φωτογραφία: ©Λιακοπούλου Κατερίνα)
Αφήνοντας πίσω σας το κτίριο της Εθνικής Λυρικής Σκηνής, διασχίστε την πεζογέφυρα της Εσπλανάδας και συνεχίστε περπατώντας με προορισμό τη Μαρίνα Φλοίσβου (τηλ. 210-9871000, flisvosmarina.com). Επί της Ποσειδώνος, ανάμεσα σε πολυκατοικίες των μέσων του 20ού αιώνα, ξεχωρίζει η Οικία Κουλούρα. Η επιβλητική νεογοτθική έπαυλη του 19ου αιώνα με τους δύο πυργίσκους δεξιά και αριστερά είναι σήμερα το «σπίτι» του Μουσείου Mπενάκη Παιχνιδιών (Λεωφ. Ποσειδώνος 12 και Τρίτωνος 1, Παλαιό Φάληρο, τηλ. 212-6875280), ένα υπέροχο μέρος για μικρούς, αλλά και για μεγάλους που αναζητούν το παιδί που κρύβουν μέσα τους. Εκτίθενται συνολικά 3.000 παιχνίδια, βιβλία και είδη ρουχισμού από την Ευρώπη, την Αφρική, την Ασία και την Αμερική που προέρχονται από τη συλλογή αντικειμένων παιδικής ηλικίας της Μαρίας Αργυριάδη, η οποία και τη δώρισε στο μουσείο το 1992.
Aπόγευμα στον Φλοίσβο. (Φωτογραφία: ©ΠΕΡΙΚΛΗΣ ΜΕΡΑΚΟΣ)
Στο Τροκαντερό της Μαρίνας Φλοίσβου βρίσκεται αγκυροβολημένο το θωρηκτό «Γ. Αβέρωφ», πλωτό μουσείο σήμερα (τηλ. 210-9888211, averof.mil.gr). Καθελκύστηκε το 1910 και πήρε μέρος στον Α΄ Βαλκανικό Πόλεμο ως η ναυαρχίδα του στόλου. Στις 17 Οκτωβρίου 1944, επικεφαλής και πάλι του στόλου, μετέφερε την τότε εξόριστη ελληνική κυβέρνηση στην Αθήνα, αμέσως μετά την απελευθέρωση. Παροπλίστηκε το 1952 και πλέον, μέσα από την περιήγηση στους χώρους του, προσφέρει στους επισκέπτες την ευκαιρία να φανταστούν πώς κυλάει η καθημερινότητα σε ένα πολεμικό πλοίο.
Η Μαρίνα Φλοίσβου και το παρακείμενο Πάρκο Φλοίσβου είναι ιδανικά μέρη για να περάσετε τα βράδια του καλοκαιριού μαζί με τα παιδιά σας: θα παίξετε petanque στο γηπεδάκι του πάρκου, θα πάτε για τραμπολίνο και βαρκάδα στη λιμνούλα του παιδότοπου της μαρίνας, θα συναντήσετε παππούδες και γιαγιάδες να κερνούν παγωτό τα εγγόνια τους. Και, μόλις δύσει ο ήλιος, θα βγάλετε εισιτήριο στο Σινέ Φλοίσβος (Πλ. Εθνικής Αντιστάσεως, τηλ. 210-9821256, cineflisvos.gr) για μια κινηματογραφική προβολή με τη δροσιά της θαλασσινής αύρας.
Ακριβώς πάνω στο κύμα, το εστιατόριο του Ναυτικού Ομίλου Παλαιού Φαλήρου (τηλ. 210-9348542), με τους εξαιρετικούς ψαρομεζέδες, είναι ένα από τα καλύτερα στο είδος του σε όλη την Αθήνα. Και, αν δεν σας πειράζει να απομακρυνθείτε από την παραλία, το Μικιό στο κέντρο του Παλαιού Φαλήρου (Αγίου Αλεξάνδρου 58, τηλ. 210-5509203) είναι προορισμός για τους φίλους της κρητικής κουζίνας. Ξεκινήστε με απάκι και σφακιανή πίτα και συνοδεύστε τα με ρακή από τον Κίσσαμο ή μαρουβά.
ΣΤΑΣΗ ΔΕΥΤΕΡΗ: ΓΛΥΦΑΔΑ
Ένας από τους πιο ανέμελους τρόπους να εξερευνήσετε την αθηναϊκή ακτογραμμή είναι με το τραμ από το Σύνταγμα ή το Νέο Φάληρο. Η διαδρομή έως τη Γλυφάδα περνάει από το παλιό αεροδρόμιο του Ελληνικού, του οποίου τα εγκαίνια λειτουργίας το 1950 έφεραν στη Ριβιέρα και τους πρώτους της ξένους επισκέπτες. Η Γλυφάδα είναι ο «ναός» του shopping των νοτίων προαστίων και θα έρθετε εδώ αναζητώντας τα κομψά καταστήματα γύρω από την οδό Γρηγορίου Λαμπράκη και την Πλατεία Εσπερίδων. Στο Soho-Soho (Κύπρου 70, τηλ. 210-8943498) θα βρείτε τις τελευταίες δημιουργίες διεθνών οίκων υψηλής ραπτικής, όπως οι Alexander Wang, Comme des Garçons και Dior, για άνδρες και γυναίκες. Οι δύο μπουτίκ Ensayar (Κύπρου 55 για άνδρες, Πλ. Εσπερίδων 2Β για γυναίκες) είναι από μόνες τους έργα τέχνης, ενώ αξίζει μια στάση και στο showroom της start-up μόδας Yfos, που φιλοδοξεί να καθιερωθεί ως η ελληνική απάντηση στην ASOS – το οnline κατάστημα που κατάφερε να συγκεντρώσει τους καλύτερους ανεξάρτητους Έλληνες σχεδιαστές κάτω από την ίδια στέγη και πουλάει τις δημιουργίες τους σε όλη την Ευρώπη.
Η Γλυφάδα αγαπά τις αμερικανικές συνήθειες. (Φωτογραφία: ©ΔΙΟΝΥΣΗΣ ΚΟΥΡΗΣ)
Η Blender Gallery (Ζησιμοπούλου 4, τηλ. 213-0280597, theblendergallery.gr) παρουσιάζει εκθέσεις σύγχρονης τέχνης κάθε έξι εβδομάδες περίπου και εμπλουτίζει το πρόγραμμά της με pop-up events και live βραδιές. Λειτουργώντας ως πλατφόρμα για νέους Έλληνες εικαστικούς, έχει εξελιχθεί σε μία από τις σημαντικότερες αθηναϊκές γκαλερί και χάρη στους άνετους χώρους της έχει τη δυνατότητα να φιλοξενήσει διοργανώσεις μεγαλύτερης κλίμακας, αντίθετα με τους περισσότερους αντίστοιχους χώρους του κέντρου.
Όσο για το φαγητό και το ποτό, το ατού της Γλυφάδας είναι μια πληθώρα από κομψά στέκια, όπου μπορεί κανείς να περάσει όλη του την ημέρα. Ο καφές και το brunch κρατάνε ώρες εδώ και δίνουν τη θέση τους σε γεύμα, δείπνο, κοκτέιλ, σφηνάκια και χορό στο μπαρ. Χαρακτηριστικό παράδειγμα, το Blends Mix & Match (Φοίβης 19, τηλ. 211-1861711): τα τέλεια ισορροπημένα αυγά μπενεντίκτ σε ψωμάκι μπριός με σολομό και σος ολλαντέζ είναι ό,τι πρέπει για brunch, ενώ συστήνουμε ανεπιφύλακτα το Ethiopian single origin cold brew και τα εξαιρετικά γλυκά, όπως το κέικ υγρής σοκολάτας Caraibe με παγωτό dulce de leche. Ψηλοτάβανο, διακοσμημένο με φυτά εσωτερικού χώρου σαν ασιατικό θερμοκήπιο, προσφέρει διέξοδο από τη ζέστη του αθηναϊκού καλοκαιριού και έχει να επιδείξει μια ομάδα έμπειρων bartenders, που θα ετοιμάσουν με κέφι το κοκτέιλ της επιλογής σας.
Το γλυφαδιώτικο Οh Mama εμπνέεται από το Μαϊάμι και την Αβάνα. (Φωτογραφία: ©ΘΑΛΕΙΑ ΓΑΛΑΝΟΠΟΥΛΟΥ)
Το Oh Mama (Κύπρου 48, τηλ. 210-8986049) στεγάζεται σε ένα από τα παλαιότερα κτίρια της περιοχής, χρονολογούμενο το 1955. H χαλαρή ατμόσφαιρα στη βεράντα και το λατινοαμερικανικής έμπνευσης μενού τού χαρίζουν κάτι από Μαϊάμι και Αβάνα. Κάντε μια στάση για brunch ή ζουμερά μπέργκερ και μείνετε έως αργά για να ξεπλύνετε τον ουρανίσκο σας με τα πιο προκλητικά κοκτέιλ στην πόλη, όπως προδίδει η ονομασία τους: μας άρεσε πολύ το Sex without love, με Bombay Gin, Martini Rosso και Otto’s Αthens Vermouth.
Τα δροσερά κοκτέιλ του Αrk έχουν άρωμα καλοκαιριού.
Για καφέ, γεύμα ή δείπνο και μερικές ακόμα δόσεις Κούβας και Μαϊάμι, θα πάτε στο Ark (Γρηγορίου Λαμπράκη 2, τηλ. 210-8948882, ark-glyfada.gr). Είναι το μέρος όπου θα κάπνιζε το πούρο του, καθισμένος στην μπάρα, ο Έρνεστ Χεμινγουέι, πίνοντας ένα Whiskey & Soda και κοιτάζοντας πίσω από το λευκό ξύλινο πιάνο τα φώτα να τρεμοπαίζουν μέχρι τη θάλασσα. Τα σκήπτρα της κουζίνας κρατάει ο σεφ Γιάννης Μπαξεβάνης, ενώ η βασική ομάδα των bartenders του διακρίθηκαν πέρυσι και φέτος στο Aθηνόραμα Βar Awards-Shaker Trophy.
Το Feedel Asador (Ναπολ. Ζέρβα 24, τηλ. 210-8980066) σερβίρει σύγχρονη ελληνική κουζίνα με ευρηματικές πινελιές και ολόφρεσκες πρώτες ύλες σε λατινοαμερικανικό και πάλι σκηνικό, με μια τεράστια τοιχογραφία του Φιντέλ Κάστρο να μονοπωλεί την κεντρική αίθουσα. Οι θαμώνες του έρχονται εδώ για το φαγητό και μένουν για τα κοκτέιλ, όπως η «πειραγμένη» μαργαρίτα Pleasures of the Damned και το Dale Suave, ένα μείγμα από ρούμια με καπνιστή μπανάνα και αφρό καρύδας.
ΣΤΑΣΗ ΤΡΙΤΗ: ΒΟΥΛΙΑΓΜΕΝΗ
Στη σικ Βουλιαγμένη συνυπάρχουν οι αρχαιολογικοί θησαυροί, μια ευρεία γκάμα επιλογών fine dining και μερικά από τα πιο ιστορικά resorts της χώρας. Πολύ κόσμο προσελκύει ασφαλώς η Λίμνη Βουλιαγμένης με τα ιαματικά νερά της, ωστόσο δεν είναι ο μόνος λόγος για να έρθετε έως εδώ, καθώς η περιοχή προσφέρει μια σειρά από καλά εστιατόρια, ωραία μαγαζιά και υπέροχη θέα στον Σαρωνικό.
Απολαύστε τη θέα στον Σαρωνικό στο Moorings. (Φωτογραφία: ©christos drazos)
Ξεκινήστε από το Rumors (Ποσειδώνος 17, τηλ. 210-8961200) για χορταστικό brunch και celebrity spotting και συνεχίστε με ψαροφαγία επιπέδου στον Λάμπρο (τηλ. 210-8960144), που έχει σερβίρει μέχρι και την Άνγκελα Μέρκελ. Το ξενοδοχείο Margi (Λητούς 11, τηλ. 210-8929000) θεωρείται τοπόσημο των νοτίων προαστίων από τις αρχές της δεκαετίας του 1960, προσφέροντας διαμονή και υπηρεσίες ευεξίας που θα περίμενε κανείς από ένα boutique hotel πολυτελείας, καθώς επίσης –στο εστιατόριο ή δίπλα στην πισίνα– γεύσεις επιπέδου από βιολογικές πρώτες ύλες, που προέρχονται από τη δική του φάρμα στα Καλύβια Αττικής.
Σούσι πολλών αστέρων θα γευτείτε στο Matsuhisa στη Βουλιαγμένη. (Φωτογραφία: ©Studio Reskos)
Η χερσόνησος του Λαιμού κρύβει ένα πολύτιμο μυστικό, τον Ναό του Απόλλωνα Ζωστήρα. Ανακαλύφθηκε τη δεκαετία του 1920 από τα παιδιά του Εκκλησιαστικού Ορφανοτροφείου Βουλιαγμένης, καθώς έπαιζαν στην ακτή όπου σήμερα βρίσκεται η πλαζ του Αστέρα. Προτού φτάσετε στη μύτη της χερσονήσου, απολαύστε τη θέα στο Moorings (Μαρίνα Βουλιαγμένης, τηλ. 210-9670659), όπου θα καθίσετε είτε για φαγητό είτε για ποτό. Ωστόσο, αν αυτό που αναζητάτε είναι μια all-star εμπειρία, διαβείτε την πύλη του συγκροτήματος του Astir Palace με προορισμό το Matsuhisa (Aπόλλωνος 40, τηλ. 210-8960510, matsuhisaathens.com). Σε ένα άψογο σκηνικό με προνομιακή θέα, που παντρεύει την ιαπωνική ηρεμία (και το σούσι, φυσικά) με διακριτικές ελληνικές πινελιές, ο star-chef Nobu Matsuhisa κάνει τα δικά του θαύματα με φόντο ένα ονειρεμένο ηλιοβασίλεμα.
Πηγή: must.com.cy