Ιστορίες που είτε έμειναν κρυφές είτε ξεχάστηκαν με το πέρασμα του χρόνου, ιστορίες όμως που αξίζει να τις αναδείξουμε, γιατί μέσα από διασταυρωμένες πηγές, δείχνουν τον ηρωισμό, την αυταπάρνηση, την υπερηφάνεια και το μεγαλείο της ελληνικής ψυχής!
Η ιστορια ενός αληθινού Ήρωα που δεν ακούστηκε ποτέ, το πρόσωπο αυτό είναι ο Κωνσταντίνος Κουκίδης, ο Εύζωνας ο οποίος στις 27 Απριλίου 1941 ήταν φρουρός της ελληνικής σημαίας στην Ακρόπολη. Η παράδοση της Αθήνας στους Γερμανούς έγινε στις 27 Απριλίου 1941, όταν οι μόνες πολιτικές και στρατιωτικές αρχές που είχαν μείνει στην πρωτεύουσα, ήταν ο Νομάρχης, ο Δήμαρχος και ο φρούραρχος.
Ο βασιλιάς και η κυβέρνηση βρίσκονταν στην Κρήτη για να συνεχίσουν από εκεί τον αγώνα.
Αποφασίστηκε η παράδοση της πόλης να γίνει στη συμβολή της Λεωφόρου Αλεξάνδρας με την Κηφισίας και την Βασιλίσσης Σοφίας, απέναντι από την έπαυλη Θων στους Αμπελοκήπους.
Γύρω στις 8 π.μ., άρχισαν να καταφθάνουν τα πρώτα τμήματα μοτοσικλετιστών του γερμανικού στρατού. Στις 10.15 π.μ. έκανε την εμφάνισή του ο επικεφαλής των γερμανικών στρατευμάτων, αντισυνταγματάρχης Ότο φον Σέιμπεν.
Στο καφενείο «Παρθενών», μπροστά από τη βίλα Θων, υπογράφτηκε το πρωτόκολλο παράδοσης κι από τις δύο πλευρές.
– Η σβάστικα υψώνεται στην Ακρόπολη
Λίγο νωρίτερα, στις 8.45 π.μ., είχε φτάσει στον ιερό βράχο της Ακρόπολης γερμανικό απόσπασμα με επικεφαλής τον λοχαγό Γιάκομπι και τον υπολοχαγό Έλσνιτς, για να υψώσει τη γερμανική σημαία.
Στη θέση Καλλιθέα της Ακρόπολης, ο επικεφαλής των Γερμανών ζήτησε από τον Έλληνα στρατιώτη φρουρό να υποστείλει την ελληνική σημαία, προκειμένου να πάρει τη θέση της η γερμανική.
Ο στρατιώτης Κωνσταντίνος Κουκίδης, που ήταν φρουρός της σημαίας εκείνο το πρωινό, αρνήθηκε να υπακούσει.
Τότε, ο Γερμανός αξιωματικός διέταξε τους δικούς του στρατιώτες να κατεβάσουν την ελληνική σημαία, κάτι που έγινε. Η ελληνική σημαία τυλίχθηκε με προσοχή και παραδόθηκε στον Κ. Κουκίδη. Ο νεαρός Έλληνας δεν άντεξε την ταπείνωση του εθνικού μας συμβόλου. Τυλίχτηκε με την γαλανόλευκη και από το σημείο που βρισκόταν έπεσε προς τη βορειοανατολική πλευρά της Πλάκας και σκοτώθηκε ακαριαία, την ίδια στιγμή που η σβάστικα ανυψωνόταν στον ιστό όπου κυμάτιζε λίγο νωρίτερα η ελληνική σημαία και το παρατεταγμένο άγημα παρουσίαζε όπλα για να αποδώσει τιμές.
Η ενέργεια του Κ. Κουκίδη έκανε μεγάλη εντύπωση στους Γερμανούς και ιδιαίτερα στον επικεφαλής τους, ο οποίος ανέφερε το περιστατικό λίγο αργότερα στην Ανωτέρα Στρατιωτική Διοίκηση.
Λέγεται ότι η θυσία του Κ. Κουκίδη ήταν η αιτία να εκδοθεί διαταγή από τον Γερμανό φρούραχο να υψώνεται στην Ακρόπολη και η ελληνική μαζί με τη γερμανική σημαία. Πιθανότατα η Ελλάδα ήταν η μόνη από τις χώρες που βρισκόταν υπό γερμανική κατοχή και συνέβαινε το γεγονός αυτό.
(Τα στοιχεία για τη θυσία του Κωνσταντίνου Κουκίδη προέρχονται από το βιβλίο του δημοσιογράφου Τάσου Κοντογιαννίδη, εκδόσεις ΠΕΛΑΣΓΟΣ. Από το ίδιο βιβλίο προέρχεται και το δημοσίευμα της Daily Mail. Να σημειώσουμε ότι 200 πόδια ισοδυναμούν με 60 μέτρα περίπου).
Την πτώση του Κουκίδη από τον Ιερό Βράχο είδαν αρκετοί αυτόπτες μάρτυρες, που έσπευσαν στο σημείο που είχε πέσει.
Το άψυχο σώμα του Κουκίδη βρέθηκε στην οδό Θρασύλλου στην Πλάκα. Ήταν πολτοποιημένο και η στολή του κομματιασμένη. Ο πατέρας του το 1941 ήταν παγοπώλης. Αυτός με ένα φίλο του έβαλαν τον νεκρό Κουκίδη, τυλιγμένο με τη γαλανόλευκη και σκεπασμένο με μια κουβέρτα, σε ένα καρότσι που χρησιμοποιούσε για τη μεταφορά του πάγου. Τον μετέφεραν στο Α’ Νεκροταφείο, όπου και τάφηκε.
-Εντυπωσιακό στοιχείο είναι ότι, ενώ τα πρώτα χρόνια υπήρχαν προφορικές και γραπτές μαρτυρίες για τη θυσία του Κουκίδη, για 50 χρόνια περίπου η υπόθεση αυτή είχε ξεχαστεί ή αποσιωπηθεί.
✅Εκτός από το δημοσίευμα της Daily Mail, ο τότε αρχιεπίσκοπος Αθηνών Χρύσανθος έγραφε στα απομνημονεύματά του : « O Έλλην φρουρός της Ελληνικής Σημαίας επί της Ακροπόλεως, μη θελήσας να παραστεί μάρτυς του θλιβερού θεάματος της αναρτήσεως εις τον ιστόν, της εχθρικής σημαίας, όρμησεν εκ της Ακροπόλεως κρημνισθείς κατεφονεύθη. Εκάθησα στο γραφείο μου περίλυπος μέχρι θανάτου και δακρύων».
.
✅Ο Βρετανός ιστορικός Nicholas Hammond (1907 – 2001), καθηγητής του Κέμπριτζ, αξιωματικός Ειδικών Επιχειρήσεων Καΐρου κατά την Κατοχή, γράφει χαρακτηριστικά :
« Την 27η Απριλίου 1941, λίγο προτού χαράξει, όλα ήσαν κλειστά. Τότε έμαθα ότι οι Γερμανοί διέταξαν το φρουρό (ενν. της σημαίας) της Ακροπόλεως να κατεβάσει το Ελληνικό Σύμβολο. Πράγματι, εκείνος, μετά την υποστολή, τυλίχθηκε με αυτήν και αυτοκτόνησε πέφτοντας από τον βράχο.»
✅Ο μεγάλος λογοτέχνης μας Μενέλαος Λουντέμης, στο έργο του «Αυτοί που Φέρανε την Καταχνιά» (1946), γράφει: « Θα σας πω κι εγώ δόκτωρ φον Γρέβεντις μια μικρή, ασήμαντη ελληνική ιστορία.
Όταν το 1941 ο φρουρός της δικής μας σεμνής σημαίας διατάχθηκε να την κατεβάσει, για να υψωθεί η δική σας, την κατέβασε, τυλίχτηκε μετά κι έπεσε χωρίς ηρωισμούς από το βράχο. Το ξέρετε ; Όχι. Βλέπετε τα πιο χρήσιμα πράγματα τα μαθαίνει κανείς πάντα αργά…»
✅Στο λεύκωμα «Έπεσαν για τη Ζωή», γράφονται τα εξής : «Τη στιγμή που άλλοι έδιναν γη και ύδωρ στους χιτλερικούς, ο Έλληνας στρατιώτης, πιστός στα πατριωτικά ιδανικά, προτίμησε να αυτοκτονήσει τυλιγμένος με τη γαλανόλευκη, πέφτοντας από τον ιερό βράχο της Ακρόπολης, παρά ν’ ανεβάσει στον ιστό τη σβάστικα» (Τόμος 2, εκδ. 1994).
✅Στο βιβλίο του «Η Μυστική Ακρόπολη», εκδόσεις Έσοπτρον, 2004, ο Ιωάννης Γιαννόπουλος γράφει: «Στρατιώτες δεν υπάρχουν λοιπόν (ενν. στην Ακρόπολη), να φυλάττουν τη Σημαία. Κι όμως ένας φρουρός είναι εκεί. Είναι η πρώτη του ημέρα που του ανέθεσαν αυτή τη δουλειά και είναι πολύ υπερήφανος. Είναι μόλις 17 χρονών και μέλος της Εθνικής Οργάνωσης Νέων (ΕΟΝ).
Πηγή:http://www.proedriki-froura.gr/evzoniki-stoli-diigitai-tin-istoria-tis/