Μια κριτική με τα μάτια της ψυχής….
Πλήθος κόσμου από όλο το ευρύ φάσμα του πολιτικού, κοινωνικού, εκκλησιαστικού, καλλιτεχνικού και κοινωνικού χώρου παραβρέθηκαν για να παρακολουθήσουν την πολυαναμενόμενη πρεμιέρα της θεατρικής παράστασης του «Επισκόπου Χρυσόστομου Σμύρνης: Μια ιστορία μέσα από τις στάχτες» που έλαβε χώρα στις 12 Ιουλίου, ώρα 20:30 στο προαύλιο χώρο του Ιερού Ναού της Παναγίας Φανερωμένης στην Βουλιαγμένη.
Μια ημέρα σημαδιακή, καθώς σύμφωνα και με το εκκλησιαστικό εορτολόγιο είναι η ίδια ημέρα που τιμάται και εορτάζεται ο Άγιος Παΐσιος.
Σύμπτωση ή ευλογία; Ποιος ξέρει…
Η ιστορία διαδραματίζεται την χρονική περίοδο της Καταστροφής της Σμύρνης τον Αύγουστο του 1922 και συγκεκριμένα περιγράφει τις τελευταίες δραματικές στιγμές που έζησε ο Επίσκοπος μέχρι την άδικη και κατασκευασμένη ετυμηγορία από τον Νουρεντίν Πασά, αυτή της προδοσίας κατά του Οθωμανικού Κράτους με την εσχάτη των ποινών: ΘΑΝΑΤΟΣ.
Ήταν η εικοστή έβδομη ημέρα του μηνός Αυγούστου του έτους 1922 όταν παραδόθηκε στους Τσέτες του Κεμάλ και αυτοί σαν λυσσασμένα και δαιμονισμένα σκυλιά, τον χλεύασαν, τον περιγελούσαν, τον υποτιμούσαν, τον έφτυναν, του έβγαλαν τα μάτια με ξιφολόγχες, του έκοψαν τα χέρια από τους καρπούς μέχρι τον διαμελισμό του, για να μην βρεθεί ούτε ένα μικρό κομμάτι ανθρώπινης σάρκας για να θαφτεί και να δοξαστεί όπως του αρμόζει από τους ομοεθνείς του.
Το μεγαλείο αυτής της θεατρικής παράστασης δεν θα μπορούσε να ολοκληρωθεί χωρίς την συμμετοχή σημαντικών προσωπικοτήτων από το καλλιτεχνικό στερέωμα με πρωτεργάτη τον διεθνώς αναγνωρισμένο σκηνοθέτη κ. Λεωνίδα Λοϊζίδη, ο οποίος με ταπεινότητα, γλαφυρότητα και πιστή απεικόνιση των ιστορικών δρώμενων της εποχής, παρουσίασε μια θεατρική παράσταση που δίκαια τον κατατάσσει ως έναν από τους πιο σημαντικούς σκηνοθέτες της εποχής μας που έχει να προσφέρει ο ελληνικός πολιτισμός.
Ο ηθοποιός Χρίστος Τάλοου με τον Μητροπολίτη κ. Αντώνιο και τη σεναριογράφο – συγγραφέα Τάνια Χαροκόπου.
Το σενάριο το επιμελήθηκε η σεναριογράφος – συγγραφέας κα. Τάνια Χαροκόπου, μια γυναίκα
που έδωσε πνοή και με ευλάβεια, αγάπη και βαθειά θρησκευτική πίστη, ανέστησε αυτό το έργο και το μεταλαμπάδευσε στο ευρύ κοινό το οποίο όντως έντονα συγκινητικά φορτισμένο ζούσε μαζί της κάθε πράξη αυτής της ιστορίας.
Ο ηθοποιός κ. Χάρης Εμμανουηλ Αγγουράκης, ο οποίος ενσάρκωσε τον ρόλο του Επισκόπου Χρυσοστόμου, από τα πρώτα λεπτά της παράστασης έως το τέλος, ήταν καθηλωτικός, σε υπνώτιζε με την ερμηνεία του, ενώ, ο ηθοποιός κ. Χρίστος Τάλοου, ως πάτερ Γεράσιμος, απλά μαγικός, τόσο με το υποκριτικό του ταλέντο, όσο και φωνητικά, όταν απήγγειλε τους Ύμνους «Αγνή Παρθένα Δέσποινα» και «Κύριε εισακουσον της προσευχής μου» ή τραγουδούσε «Πατρίδα άλλη που θα βρω» και «Στο Σταυρό που σου κάνω».
Η κα. Τάνια Τρύπη, ως Εριφύλη, αδελφή του Επισκόπου, μοναδική και συγκινησιακή και η κα. Κωνσταντίνα Σιλεβρή, ως Αγγελιώ, εκπληκτική, που με το απαράμιλλο καλλιτεχνικό της ταλέντο σε ταξίδευε όταν εξιστορούσε μνήμες με τον Άγιο από τα χρόνια των ανέμελων παιδικών τους στιγμών έως την ενθρόνιση του στην Σμύρνη .
Ο κ. Παναγιώτης Πετράκης που υποδύεται τον δημοσιογράφο Μιχαήλ Ρόδα, χαρισματικός, η ερμηνεία του άγγιξε τους θεατές, ενώ, ο κ. Σταύρος Νικολαιδης, ως Ευγένιος αδελφός του Επισκόπου, συγκλονιστικός, αληθινός, δοτικός, ένιωθες την αγωνία των προσπαθειών του για την σωτηρία του αδελφού του, αλλά, και μετέπειτα τον βουβό πόνο απο τον άδικο θάνατο, διαμέσου της ερμηνείας του.
Η μουσική επένδυση πλαισιωνεται από τους ήχους των Σμυρνέικων κομματιών και μουσικών οργάνων οπως το ούτι, γυαλι -ταμπούρ, κρουστά που με τόση μαεστρία η μουσικός κα. Χρυσάνθη Τζοβάνη με την υψηλή τέχνη και τεχνική της την χρίζουν αξεπέραστη, συγκεράζοντας ευφάνταστα το δυτικό στοιχείο με το βυζαντινό μέλος.
Τα σκηνικά και οι ενδυμασίες σε παραπέμπουν στα χρόνια εκείνης της εποχής.
Αναμφίβολα, η θεατρική αυτή παράσταση είναι άξιας θαυμασμού, αλλά και θύμησης της Ελληνικής Ματωμένης Ιστορίας του τόπου μας την οποία πρέπει να τιμούμε και να σεβόμαστε.
Μια θεατρική παράσταση που πρέπει όλοι μας να παρακολουθήσουμε γιατί οι μνήμες δεν πεθαίνουν ποτέ όταν τις διατηρούμε ζωντανές…
Δικηγόρος Πειραιώς