Η Ελλάδα προχωρά γρήγορα με την αδειοδότηση και την κατασκευή 150 πλωτών οδών, την οποία ελπίζει ότι θα λειτουργήσει σε ολόκληρη τη χώρα τα επόμενα πέντε χρόνια, δήλωσαν επενδυτές και κυβερνητικοί αξιωματούχοι αυτή την εβδομάδα.
Οι επενδυτές στο έργο στοχεύουν να δημιουργήσουν το μεγαλύτερο δίκτυο υδροπλάνων στην Ευρώπη, δημιουργώντας ταυτόχρονα συνολικά 7.000 θέσεις εργασίας και φέρνοντας την Ελλάδα στην πρώτη γραμμή των εξελίξεων στον τομέα των μεταφορών και σύμφωνα με εκτιμήσεις, οι πλωτές οδούς σε πλήρη λειτουργία θα συνεισφέρουν περίπου 1 δισεκατομμύριο ευρώ στην ελληνική οικονομία.
Σύμφωνα με τους βασικούς επενδυτές του έργου, Πρόεδρο και Διευθύνοντα Σύμβουλο της Hellenic Seaplanes, Νικόλα Χαραλάμπους και Ιδρυτή και Διευθύνοντα Σύμβουλο των Ελληνικών Θαλάσσιων Αερολιμένων Αναστάσιος Γκόβας, περισσότερα από 300 εκατομμύρια ευρώ σε επενδύσεις αναμένεται να ενταχθούν στο έργο τα επόμενα πέντε χρόνια μέσω της κατασκευής πλωτών οδών και την αγορά τουλάχιστον 20 αεροσκαφών και τη δημιουργία σχολής εκπαίδευσης για πιλότους υδροπλάνων.
Ο Υφυπουργός Μεταφορών Γιάννης Κεφαλογιάννης υπογράμμισε τη σημασία του έργου για την Ελλάδα ως νησιωτικό έθνος, προσθέτοντας ότι θα παρείχε λύση στα προβλήματα σύνδεσης, διευκολύνοντας τα ταξίδια και το εμπόριο καθώς και την ανάπτυξη απομακρυσμένων νησιωτικών περιοχών.
Αναφερόμενος στην πρόοδο που έχει σημειωθεί μέχρι στιγμής, μεταξύ άλλων, οι εταιρείες δήλωσαν ότι αναμένουν τη διαδικασία αδειοδότησης για ένα δίκτυο πλωτών οδών στην Αττική που συνδέει τα νησιά του Σαρωνικού. Διεξάγονται περιβαλλοντικές μελέτες για πέντε πλωτές οδούς στην Εύβοια στη Χαλκίδα, την Αιδηψό, την Κάρυστο, το Αλιβέρι και την Κύμη.
Και αναλαμβάνονται δράσεις για επτά πλωτές οδούς στην Κρήτη ξεκινώντας από το Ρέθυμνο και αργότερα περιλαμβάνουν τη Σητεία, το Ηράκλειο, την Ιεράπετρα, τα Χανιά, το Μαλεβίζι και την Αγία Γαλήνη.
Εν τω μεταξύ, οι αεροπορικές εταιρείες θα είναι επίσης μέρος του έργου, προσφέροντας εκπαίδευση σε πιλότους υδροπλάνων, καθώς και προσφορά πακέτων που θα περιλαμβάνουν συνδυασμένα αεροπορικά εισιτήρια και αεροπορικά εισιτήρια σε προορισμούς, καθώς και τη δωρεάν λειτουργία δρομολογίων για την κάλυψη των αναγκών μεταφοράς.
«Με την έναρξη των πτήσεων, τα υδροπλάνα θα δημιουργήσουν νέα τουριστικά προϊόντα, παράλληλες δραστηριότητες καθώς και νέες θέσεις εργασίας σε νησιά και σε απομακρυσμένες περιοχές που θα έχουν αεροπορική σύνδεση και άμεση πρόσβαση από αστικά κέντρα και αεροδρόμια», δήλωσε ο Έλληνας υπουργός Τουρισμού Χάρης Θεοχάρης.